Wild Yam – Frågor & Svar

Wild Yam - Frågor & Svar

Här kan du läsa vanliga frågor och svar kring Wild Yam, ett naurligt planthormon!

Wild Yam är en växt som innehåller ett naturligt växthormon (diosgenin) som är mycket likt de hormoner som naturligt produceras i kroppen. Här kan du få svar på några vanliga frågor om Wild Yam och hur den fungerar.

Vad är Wild Yam (Dioscorea opposita)?
Wild Yam är en rot som använts i över 2000 år av befolkning i Asien och Afrika. Den finns i flera olika former, och namnet på roten i vår produkt är Dioscorea opposita och kallas också för Chinese Yam. Den näringsrika roten (som påminner om sötpotatis) växer i Nigeria, Afrika och numera odlas den även i Sydamerika. Denna sort av roten Wild Yam kan ätas rå, medan andra medlemmar av familjen Dioscorea måste tillredas och kokas. Roten används runt om i världen som en ingrediens i maten och som traditionell medicin.
Vad innehåller Wild Yam (Dioscorea opposita)?
Wild Yam är en god energikälla; 100 gram ger 118 kalorier. Roten innehåller mycket fibrer som behövs för att minska konstipation. Wild Yam innehåller även vitaminerna A, C, E och K, mineraler som natrium, kalcium, koppar, järn, magnesium, mangan, fosfor, selen, zink och betakaroten. Det som gör Dioscorea opposita mest intressant är dock dess innehåll av ett aktivt ämne, 16 % diosgenin. Detta är ett växthormon som har viktiga egenskaper. Diosgenin användes tidigare som ett grundämne som bearbetades i laboratorier till att ha egenskaper liknande progesteron och östrogen. För övrigt innehåller Wild Yam även fytoöstrogena ämnen som är växtämnen som liknar kroppens eget östrogen.
Varför är det välgörande att äta Wild Yam?
Fytoöstrogenerna kan vara till hjälp vid den, så vanligt förekommande östrogendominansen som orsakas av olika miljöfaktorer, sämre kosthållning, felaktig livsstil och hög stressfaktor. Dessa fytoöstrogener kan binda till östrogenreceptorer utan att nödvändigtvis aktivera dem. Det kan få kroppen att modulera sin produktion av östrogener och därmed minska risken för östrogendominans och besvär som beror på ett fluktuerande östrogen. Wild Yam innehåller en hög koncentration av antioxidanter som attackerar fria radikaler i kroppen och är därför välgörande och verksamma med att skydda kroppen från en mängd sjukdomar. Man kan säga att Dioscorea opposita är genom sina progesteronliknande egenskaper ett gott hjälpmedel när det gäller att balansera framför allt hormonella faktorer. Progesteron är kroppens balanshormon.
Hur fungerar Wild Yam?
Wild Yam används ofta för att behandla matsmältningen och dess problem i kroppen såsom irritabel tarm (IBS) eller irritabel tarmsyndrom. Det beror på att Wild Yam innehåller alkaloider vilket hjälper till att lugna ned muskler i tarmsystemet. Wild Yam anses kunna hjälpa kroppen att minska det dåliga (LDL) kolesterolet (forskning vid Maryland Medical Center, USA). Detta beroende på att diosgenin i Dioscorea opposita blockerar kroppen från att absorbera kolesterol. Wild Yam används som ett antiinflammatoriskt medel för att minska symtom förenade med mens och menopaus. Det anses kunna hjälpa till med att minska på kramper och obehag. Wild yam har även visat sig förbättra sexhormoner, lipider och antioxidanter hos postmenopausala kvinnor. Genom bildandet av östrogenreceptorer, hjälper Wild Yam till att stabilisera hormoner och minska smärta. Många blir rekommenderade att använda Wild Yam Dioscorea opposita för att söka minska problem som vallningar och humörsvängningar. Det är viktigt att konstatera att denna rot används även för män och är således ett androgent saponin (Testeron). Wild Yam kan dämpa inflammationsprocesser i kroppen, aktivera immunförsvaret och stärka kroppens naturliga avgiftningssystem. Viss forskning visar även på att Wild Yam har en möjlighet att bekämpa håravfall vilket kan vara ett stort problem för många vid åldrandet. Wild Yam sänker högt blodtryck. Enligt forskare vid Xinjang Medical University, konstateras att Wild Yam Dioscorea opposita visar på antihypertensiva egenskaper (Antihypertensiva medel används för behandling av högt blodtryck och kan leda till att man undviker komplikationer såsom hjärtattack eller stroke). Wild Yam sänker både systoliskt och diastoliskt blodtryck. Detta kan enligt forskarna, bero på de biokemiska förändringar som uppkommer vid Wild Yams påverkan på njurarna. Man konstaterade även högre SOD (superoxid dismutas) nivåer hos den kontrollgrupp som fick Wild Yam. SOD är ett kroppseget enzym och är utformat för försvar mot fria syreradikaler vilket kallas Superoxider. Fria syreradikaler kan i sin tur skada cellerna och är även avgörande för cellernas åldrande. Wild Yam i detta fall Dioscorea opposita har ett intressant innehåll som kan bistå och hjälpa många organ i kroppen till bättre balans. Wild Yam är fyllt med saponiner eller växthormoner som i grunden är naturligt förekommande molekyler i plantan. Dessa skiljer sig strukturellt och funktionsmässigt åt och kommer till användning på olika sätt. Huvudsaken är dock att dessa ämnen är lätt upptagbara för vår kropp.

OBS! Wild Yam rekommenderas ej under graviditet! Kosttillskott ersätter inte en varierad kost och en hälsosam livsstil.

Översätt »