Detoxkurernas växter och örter

Traditionellt sett finns ett flertal växter och örter som används i samband med detoxkurer, vilka är dem och vad det är de hjälper kroppen med?

Här i vårt senaste blogginlägg om detoxkurernas växter och örter listar vi några av de vanligaste medicinalväxterna och deras verkan, bra och nyttig kunskap helt enkelt!

Maskros Taraxacum officinale
Den blyga gula blomman som många bekämpar när den dyker upp på gräsmattan är i själva verket en fantastisk medicinalväxt och suverän vid detox. Maskrosen passar både i matlagning och inom medicin. Färska maskrosblad måste du prova i salladen och blommorna kan användas till ett härligt och gott maskrosvin. Dess rötter används ofta i koffeinfria kaffeprodukter (1).

detox maskros
Härligt gula maskrosor

Bland detoxkurernas växter och örter är maskrosen den som stimulerar lever och galla vilket underlättar att spjälka fett, hjälper till vid matsmältningsbesvär och säkerställer en normal tarmfunktion. Alltså får du en mycket bra utrensning av maskrosen. Den är dessutom vätskedrivande och hjälper till att driva ut slaggprodukter från kroppen, helt enkelt toppen! (1, 2)

Maskrosens goda detoxvän är kronärtskockan (Cynara scolymos) vars aktiva ämnen lindrar matsmältningsbesvär och verkar stödjande för lever och njurar. (3) Utrensningseffekten förstärks genom synergieffekten när de två detoxvännerna intas tillsammans.

En annan växt som ofta används i detoxprodukter är stor kardborre (Arcticum lappa). Dess rotextrakt verkar urindrivande och kan hjälpa till att driva ut gifter och slaggprodukter från kroppen. Kardborren är också antibakteriell och har en renande effekt på din hud. Förr användes den ofta mot akne! Som ett extra plus så kan kardborre även sänka blodsocker och bidra till ett minskat sötsug. (4)

Chlorella pyrenoidosa
detox chlorella örter

En av våra personliga favoritväxter; Chlorella pyrenoidosa tillhör också detoxkurernas växter och örter och är helt enkelt toppen vid utrensning/detox. Det är den gröna sötvattenalgen som innehåller mest klorofyll av alla kända växter på jorden och just Chlorella pyrenoidosa, till skillnad från andra Chlorella sorter, innehåller sporopollenin. Sporopollenin kan binda tungmetaller och föra ut dem genom tarmen och klorofyll har länge använts till utrensning och avgiftning och för mag- och tarmbesvär. De två ämnena tillsammans bidrar till ett mer effektivt näringsupptag och en utrensande effekt. (5)

Sist i listan vill vi även nämna psylliumfrön eller loppfrön (Plantago) som de också kallas. Deras innehåll av höga halter av kostfiber bildar en gel vid blötläggning som effektivt motionerar tarmen. Den hjälper också till att driva ut gifter och har en mild laxerande effekt som kan lindra vid t ex förstoppning, bra att veta eller hur? 😊

Hoppas du gillar våra inlägg och vill du ha ännu mer detaljerad info om någon av detoxkurernas växter och örter så skriver du en liten rad i kommentarerna nedanför, gör det även om du har någon annan växt eller ört som du vill att vi ska komplettera vår lista med!

Källor:
  1. Maskros; www.naturbiblioteket.se; versionen från 14.01.2020
  2. Johanna Gustavsson; Örter, kryddor och växter för detox; Kurea webb.  12.03.2014;
  3. Else-Marie Karlsson Strese; Kronärtskocka Cynaria carduculus L. senast ändrad: 26.06.2019; www.slu.se;
  4. Stor kardborrre; NatureGate 14.01.2020;
  5. Stig A. Levin; Chlorella funktionell föda; 2019.

Lämna ett svar