Stärk ditt immunförsvar

Känner du också att nu får det vara nog med förkylningar och börjar se fram emot en härlig vår? Eller är det så illa så att du känner att du börjar bli förkyld? Här får du 8 superbra tips på hur du kan ”snuva bort” förkylningen och dessutom stärka ditt immunförsvar med produkter som har virus- och bakteriedödande egenskaper.

1. C-vitaminboosta

Vitamin C är en antioxidant som skyddar cellerna från nedbrytning och bidrar till att immunsystemet fungerar normalt. Visste du att Chlorella innehåller C-vitamin? I dessa tider kan det vara bra att äta upp till dubbel dos av Chlorella pyrenoidosa för att ge kroppen möjlighet att försvara sig genom ett starkare immunförsvar. Vill du öka på med ytterligare C-vitamin så finns det en mängd olika att välja på – se vilka här.

2. Äta Zink i kombination med C-vitamin

Zink har betydelse för immunförsvarets normala funktion och har dessutom virusdödande egenskaper. Vid infektion arbetar vita blodkroppar (immunsystemets celler) för att bekämpa virus- eller bakterieangrepp. Nivåerna av vitamin C och zink sjunker ganska kraftigt i dessa celler vid en infektion. Därför är det en bra ide att fylla på med båda två!

Cochrane review från tretton dubbelblinda placebokontrollerade studier visar att zinktillskott:

  • kortar signifikant ner infektionstiden och minskar symptom, då man tagit terapeutiska doser efter att förkylningen brutit loss
  • reducerar antalet förkylningar (hos barn) om den intages dagligen

 Här hittar du Zink från Holistic!

3. Höj intaget av selen

Mineralen selen är betydelsefull för cellernas syreförsörjning och bidrar till immunsystemets normala funktion, till sköldkörtelns funktion och normal hår- och nagelkvalitet. Då jorden i Sverige tyvärr är selenfattig är det viktigt att få i sig selen från annat håll. Selen samverkar dessutom med jod. Optimalt intag av selen som kosttillskott ligger mellan 100-300ug (mikrogram) per dag. Hos oss hittar du Selen 200ug från Holistic.

4. Berika med Vitamin D3

Vitamin D3 är viktig för immunsystemets normala funktion. Det rekommenderas för att motverka brist och sänkt immunförsvar på vinterhalvåret till hela befolkningen. Hos oss finns flera produkter även veganska – klicka här. Det finns även sammansatta produkter med calcium, magnesium eller vitamin K2.

5. Äta L-Lysin

L-Lysin har visat sig skydda kroppen mot vissa virus såsom herpes och kan kombineras med C-vitamin för ännu bättre effekt. L-Lysin är en essentiell aminosyra och behövs för att upprätthålla en normal omsättning av proteiner. Visste du att i upphettade livsmedel så kan lysinet gå förlorat? Då minskar ditt skydd mot virus. Här hittar du: L-Lysin från Ledins

6. Få i dig tillräckligt med Jod

Jod har både virus-, bakterie- och svampdödande egenskaper. Det är därför viktigt när man syrar grönsaker att man använder salt utan jod, för att inte döda bakterier och jäst som behövs för processen. Använd istället jod för att stärka ditt immunförsvaret. Här har vi Multi Jod (Verte Nature) och Bättre hälsa Ekologiskt Jod.

7. Oreganoolja – naturens antibiotika

Oreganoolja är en toppen naturmedicin tack vare dess förmåga att stärka immunförsvaret. Oljan verkar också antibakteriellt samt dödar både svampar och parasiter. Den innehåller höga halter av antioxidanter och är starkt antiinflammatorisk. Oljan verkar både slem- och kramplösande. 

Hur ska du använda oreganoolja? I matlagning är det vanligt att späda den med olivolja då den är väldigt koncentrerad och bör användas med viss försiktighet. För invärtes bruk späder man några droppar i ett glas vatten. Det kan också användas som en hudolja och spädas med vatten eller en annan basolja. Den kan påverka känslig hy, slemhinnor och tunga.

Här finner du ekologisk vild oreganoolja från Bättre hälsa, standardiserad för 80% karvakrol (carvacrol). In vitro har karvakrol visat antimikrobiell verkan mot 25 olika patogena bakteriestammar och svampar

8. Echinacea- förkylningsört

Echinacea kan hjälpa kroppen att bli fri från infektioner och bör tas i ett tidigt skede. Echinacea och särskilt Echinacea purpurea är den läkeväxt som är bäst dokumenterad vetenskapligt. En studie från 2015 visade att extrakt av echinacea var effektivt för att behandla luftvägsinfektioner. Echinaforce från A.Vogel hittar du hos oss!

Skulle det nu vara så att du inte klarade dig undan förkylningen.. Så har vi slutligen några tips som kan lindra symptomen:

Lämna ett svar