Frågor & svar – PQQMAX

pqq trött
 • Vad är PQQMAX?

PQQMAX är ett unikt energihöjande kosttillskott för celler och mitokondrier, framtaget i Sverige. Ingredienserna är noggrant utvalda med stöd av aktuell forskning.  

Kosttillskottet innehåller hela 150 mg koenzym Q10 och 20 mg PQQ som båda är potenta antioxidanter involverade i energiskapandet i cellerna. Dessutom innehåller PQQMAX särskilt utvalda näringsämnen som är involverade i energimetabolismen i mitokondrierna; alfa-liponsyra, N-acetyl L-karnitin och NADH för optimal effekt. 

Tanken med PQQMAX är en så ren produkt som möjligt. Därför har vi valt att utesluta tillsatser, färgämnen och klumpförebyggande medel. Produkten är tillverkad enligt HAACP och GMP standard med en vegetabilisk kapsel gjord av cellulosa. 

 • Vilka näringsämnen finns i PQQMAX?

De viktigaste ingredienserna i PQQMAX är två kraftfulla antioxidanter; koenzym Q10 (CoQ10) och PQQ. Produkten innehåller också alfa-liponsyra, N-acetyl L-karnitin och NADH. Näringsämnena är involverade i energiskapandet i mitokondrierna och skyddar cellerna från oxidativ stress. 

 1. PQQ (Pyrrolokinolinkinon) är ett livsnödvändigt näringsämne som främjar bildandet av nya mitokondrier och skyddar våra celler mot oxidativ stress. Vi använder MGCPQQ® som framställs via en mikrobiell fermentation och är den enda PQQ som är godkänd för användning i kosttillskott inom EU.  

  Läs gärna mer om PQQ i vår blogg här!
 2. Koenzymerna Q10 och NADH effektiviserar produktionen av energi 
  Kroppen tillverkar det fettlösliga koenzym Q10 (CoQ10) själv och det finns i alla dess celler med en hög koncentration i organ som förbrukar mycket energi dvs hjärnan, hjärtat och musklerna. Kroppens egen produktion av CoQ10 minskar med stigande ålder. Därför kan äldre människor få brist på CoQ10. Koenzym Q10 och NADH har en viktig roll i energimetabolismen i cellerna. Koenzym Q10 är också en effektiv antioxidant som skyddar cellerna mot fria radikaler.  

  Mer om CoQ10 hittar du i vår blogg här!
 3. N-acetyl L-karnitin är en aminosyra som transporterar långa fettsyror till mitokondrierna så att de kan användas i energitillverkningen. L-karnitinet deltar också i transporten av slaggprodukter från cellen samt påverkar glukosmetabolismen. 
 4. Alfa-liponsyra används som energikälla för mitokondrierna. Den förbättrar glukosupptag och bidrar till ökad insulinkänslighet. Ihop med L-karnitin minskar den oxidativ stress, stödjer mitokondrierna och har neurotrofisk verkan. 
 • Varför ska du äta PQQMAX? 

När vi blir äldre, åldras också våra kraftstationer – mitokondrierna. De finns i varje levande cell och har en huvuduppgift – att tillverka i stort sett all energi kroppen behöver för att exempelvis tänka eller motionera. Flera sjukdomar och metabola störningar kan idag härledas till att våra mitokondrier inte fungerar som de skall då de helt enkelt producerar för lite energi. Mitokondrierna är också känsliga för oxidativ stress och kan skadas av fria radikaler. Skadade mitokondrier arbetar inte optimalt och till slut dör de. Fungerar inte mitokondrierna, fungerar inte cellen och till slut dör den. 

Det finns också näringsämnen som är involverade i energiproduktionen i cellerna som hjälper till med åter-hämtningen och ökar antalet mitokondrier. Forskning visar att mitokondrierna kan stödjas med livsstilsförändringar. Kroppen kan inte själv framställa näringsämnet PQQ. Ämnet tillförs visserligen med kosten via frukt och grönsaker så som kiwi, fermenterade sojabönor, grönt te, persilja och spenat men i för låga halter för att signifikant höja nivåerna i kroppen vid brist. 

PQQMAX innehåller näringsämnen som i forskningsstudier har visat sig ha effekt på mitokondrierna. PQQMAX passar dig som vill öka dina energinivåer och återhämta dig snabbare efter en stressig dag eller träning. 

 • Hur doserar jag PQQMAX? 

Den rekommenderade doseringen är 2 kapslar per dag vilket tillför hela 150 mg CoQ10, 20 mg PQQ, 300 mg N-acetyl L-karnitin, 150 mg alfa-liponsyra och 5 mg NADH. 

Ta gärna kapslarna i samband med måltid som innehåller fett, det ger ett bättre upptag av koenzym Q10 som är fettlösligt. 

 • Är PQQMAX mer prisvärd än andra varumärken? 

PQQMAX är ett prisvärt kombinerat och högdoserat preparat. PQQMAX innehåller höga halter av näringsämnen och har det högsta innehållet av CoQ10 på den svenska marknaden. För att jämföra, fler kosttillskott innehåller betydligt lägre halter av CoQ10 (50 – 100 mg) per dagsdos. 

PQQMAX innehåller hela 20 mg av PQQ som är framställd via mikrobiell fermentation. 20 mg av PQQ per dagsdos är den högsta dosen godkänd av EU. 

 • Hur lång tid tar det innan man uppnår effekt av PQQMAX?

Det är högst individuellt när man börjar känna effekten av PQQMAX. Det beror på flera faktorer så som ålder och den allmänna hälsan. Vissa känner skillnad efter bara några dagar, några behöver några veckor. För andra kan det ta ännu längre tid. De bästa effekterna uppnår man vid en kontinuerlig och regelbunden konsumtion. 

I vetenskapliga studier brukar man utvärdera den biologiska effekten först efter 6 – 8 veckors intag av det studerade ämnet. Långsiktiga effekter så som ökad/sänkt risk för att utveckla vissa sjukdomar utvärderas först efter ett till två år. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.