Bli lusfri med naturliga metoder!

lusbehandling

Augusti är snart förbi, barnen är tillbaka i skolan och förskolan igen och snart kommer det hänga en lapp ”Nu går det löss” i nästintill alla kapprum… och typ där börjar det klia i huvet på en själv, eller hur? 🙂 

Vi kan förstås alla drabbas av löss men särskilt utsatta är skolpersonalen och barn som umgås i större grupper under flera timmar om dagen. Lössen sprids ofta via närkontakt som vid hår mot hår eller via kuddar, sängkläder, borstar & mössor. När någon i familjen har fått löss sprids det snabbt till de andra familjemedlemmarna. – Men som tur är finns det hjälp att få! 

Vetenskapligt bevisat – naturligt är bäst!

Tyvärr har lössen blivit resistenta mot flera konventionella medel från apoteket men lyckligtvis finns det naturliga preparat som är minst lika effektiva mot de envisa små krypen. I den här studien publicerad i European Journal of Pediatrics jämfördes en naturlig spray gjort på kokosolja och anisolja med läkemedelklassad luslotion. Sprayen applicerades i fuktigt hår och i hårbotten i ca 15 minuter och kuren upprepades 3 ggr under en 5-dagarsperiod. Det visade sig att kokos- och anisprayen var mer effektiv än läkemedlet för att bli av med parasiterna. Det finns också andra studier som visar att kokosoljan är effektiv i lössbehandling. 

Tips på naturlig behandling!

Här får du några enkla recept på naturliga medel som kan hjälpa när någon i familjen fått löss eller användas i förebyggande syfte. Du kan enkelt blanda dem själv hemma och som extra bonus är alla ingredienserna helt giftfria och doftar riktigt gott! 

PS! Tänk på att alltid behandla alla i familjen samtidigt och att tvätta alla sängkläder, mössor och borstar. 

 1. Äppelcidervinägerbehandling 
  Du behöver följande: Äppelcidervinäger, luskam 
  Gör så här: Blanda 3 dl äppelcidervinäger med 1 dl vatten. Fördela blandningen i håret, hårbotten, nacken och bakom öronen. Låt det sitta i 15 min och skölj sedan ur. Vinägern kommer att lösgöra äggen från hårstråna. Använd sedan en luskam och kamma bort alla ägg. Upprepa behandlingen två dagar till eller tills alla ägg är borta.
 2. Kokosolje- och anisspray  
  Du behöver följande: KokosoljaAnisolja, duschmössa 
  Gör så här: Värm 3 msk kokosolja i ett vattenbad tills flytande, blanda med 10 droppar anisolja. Massera in oljan i hårbotten och hår, ta på duschmössan och låt vara i 3 timmar så att oljan hinner döda lössen. Kamma sedan håret med en luskam och tvätta håret som vanligt. Upprepa behandlingen tills lössen är borta.  
 3. Balsam med lavendelolja 
  Du behöver följande: Olivolja, Neemolja, Lavendelolja, Tea tree olja, duschmössa, luskam 
  Gör så här: Blanda två delar olivolja med en del neemolja, häll i några droppar lavendel- och tea tree olja. Smörj noggrant in i hårbotten och håret ända ner till topparna. Sätt på en duschmössa och lämna över natten. Tvätta håret nästa dag gärna med schampo med några droppar av lavendelolja, cederträolja, tea tree eller rosmarinolja i. Det går bra att droppa i några droppar i ditt vanliga schampo. Kamma sedan håret ordentligt. Återupprepa kuren efter en vecka för att bli av ev. löss som kläcks från kvarvarande ägg. 
 4. Spray med eteriska oljor i ett förebyggande syfte 
  Du behöver följande: Lavendelolja, Tea tree olja, Rosmarinolja, Cederträolja eller pepparmyntsolja, sprayflaska 
  Gör så här: Du behöver en liten sprayflaska och någon eller några av följande eteriska oljor: lavendel, tea tree, rosmarin, cederträ- eller pepparmynta. Blanda ca 2 dl vatten med 5 droppar av eterisk olja. Använd max 20 droppar totalt per 2 dl vatten. Spraya håret varje dag. Använd gärna sprayen efter lusbehandling. Eftersom lössen verka ogilla de ovannämnda eteriska oljorna går det bra att blanda dem i ditt vanliga schampo för att skrämma bort dem. Tänk på att inte tvätta håret för ofta med de eteriska oljorna. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *