Vad är Adaptogener & hur fungerar de?

adaptogener

Det talas ofta om adaptogener och dess verkan med att hjälpa kroppen vid stress – men hur fungerar de? och på vilket sätt? I dagens blogginlägg får du reda på allt du behöver veta om de populära adaptogenerna och dess funktioner.

Vad är Adaptogener?

Namnet Adaptogener kommer från engelska adapt = anpassa sig och är ett samlingsnamn på flera olika växter och svampar som sägs kunna hjälpa kroppen att tåla stress bättre. Växterna innehåller bioaktiva ämnen som bl a kan hjälpa kroppen vid stresshantering, motverka utmattning och hålla fokus.

En växt eller svamp får kallas adaptogen om den är ofarlig, har väldigt få eller helt utan biverkningar och har en påverkan på vår kropp på det sätt att vi bättre kan motstå yttre stressorer (fysiska, kemiska och biologiska). Det fantastiska med adaptogener är att de verkar för att återställa normala kroppsfunktioner och återuppbygga balans. Viktigt att notera är att adaptogener verkar subtilt och optimerar kroppens funktioner utifrån dess egen förmåga, de kommer aldrig att stimulerar den utöver de egna gränserna.  

Adaptogener & stress

När vi stressar, som vi tyvärr ofta gör nu för tiden, går kroppen igenom så kallad GAS (generella anpassningssyndromet), GAS består av tre faser – alarmreaktion, motstånd och utmattning. 

Det som händer i alarmreaktionen är att det sympatiska nervsystemet aktiveras och binjurarna börjar tillverka adrenalin. Vår puls går upp och blodtrycket ökar, musklerna spänns och vi hamnar i ett fly eller fäkta tillstånd. I motståndsfasen tillverkar binjurarna stresshormonet kortisol som hjälper oss hantera stressen. Fortsätter stressen och vi inte får någon återhämtning blir kroppen till slut utmattad med både fysiska och psykiska symptom (1). 

Så hur hjälper adaptogenerna oss vid stress? Jo de sägs hjälpa kroppen att stanna kvar längre i motståndsfasen både under kort- och långvarig stress. Man kan säga att de ökar kroppens motståndskrafter och hjälper till att anpassa sig bättre till den stressiga situationen. Vissa adaptogener kan även boosta immunförsvaret och det allmänna välmåendet. Indirekt kan adaptogener påverka flera hälsoområden som påverkas negativt av stress, som exempel kan de motverka sömnrubbningar, värk, magproblem och viktuppgång som alla kan ha samband med långvarig stress.

Lyssna på kroppen!

Även om adaptogener kan hjälpa kroppen att ta sig igenom tuffa perioder så fungerar de inte som någon mirakelkur för att pressa kroppen ännu hårdare och “spara” på sömn. Kroppen är duktig på att skicka signaler när något behöver förändras – vid långvarig stress bör du se över dina rutiner. Identifiera dina stressorer, är arbetsbelastningen för hög? Dålig arbetsmiljö? Personliga problem? osv..

Det viktigaste i det långa loppet är att se över sin livsstil och göra de förändringar som krävs för att kunna leva så harmoniskt som möjligt och ge kroppen den vilan och återhämtningen den behöver. Detta kan förstås låta som en kliché men med tillräcklig sömn, vila samt näringsrik och varierad kost får du riktigt bra byggstenar för en hälsosam kropp.

Var heller inte rädd för att söka hjälp om det behövs för att förändra din tillvaro och prioritera alltid dig själv och din hälsa!

Populära adaptogener 

Det finns en mängd växter med adaptogena egenskaper, men var och en har olika effekt på kroppen, därför är det viktigt att läsa på lite innan för att få den effekt du är ute efter! Som avrundning på dagens blogg har vi samlat några av de mest kända adaptogenerna här nedan. 

ADAPTOGENPOTENTIELL NYTTA
AshwagandhaMinskar ångest, bidrar till mental balans, ork & uthållighet, ökar stresstålighet samt bidrar till lugn & lättare insomning 
Chaga (svamp)Stärker immunförsvaret 
Cordyceps (svamp)Ökar uthålligheten samt minskar inflammationer 
Ginseng PanaxPåverkan på arbetsminnet, reaktionstid, inre lugn samt immunsystemet 
LakritsrotMinskar stress, hjälper att bibehålla inre lugn samt stödjer binjurarna 
Reishi (svamp)Aktiverar immunsystemet, höjer välmåendet och minskar trötthet 
RosenrotMotverkar fysisk och psykisk trötthet/utmattning 
Rysk rotStödjer immunsystem, hjälper att bibehålla psykisk och fysisk balans, ökar stresstålighet 
SchisandraÖkar kroppens anpassning till stress 

Källor:

1. Psykologiguiden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.