Din varukorg är tom
falsefalse

Zink i kampen mot förkylningsvirus – går det?

  • Hälsa,
  • Immunförsvar,
  • Mineraler,
  • Studier,
  • Utbildning & Kunskap

Den livsnödvändiga mineralen zink spelar en viktig roll i antiviral immunitet och hämmar tillväxten av bl.a. förkylningsvirus. Samtidigt bidrar zink till ett normalt fungerande immunförsvar vilket är både A och O för kroppens förmåga av att bekämpa infektioner.

Vad visar studier på zink?

Eftersom det finns kliniska studier som både noterat en signifikant effekt av zinktillskott och sådana där ingen effekt märktes jämfört med placebo, så har zinktillskott länge varit omdebatterat vid behandling av förkylningssymptom. Låt oss titta närmare på detta, möjligtvis närmar vi oss en lösning här. 2017 publicerade dr. H. Hemilä från University of Helsinki en metaanalys, dvs en studie som analyserar tidigare publicerade vetenskapliga studier. I detta fall hade sju slumpmässiga dubbelblinda placebokontrollerade studier med zinktillskott i pillerform analyserats. Totalt ingick data från 575 personer med förkylningssymptom i analysen (1).

I studierna intogs det terapeutiska doser av zink dvs upp till 100 mg zink per dag vid förkylningssymtom. Vilket är betydligt högre än de rekommenderade dagliga doserna inom EU. Terapeutiska doser är säkra att använda  under en kort tid t.ex. 7-10 dagar vilket motsvarar den tiden en vanlig förkylning varar. Varav RDI doserna är säkra att inta som kosttillskott under längre tidsperioder. Analysresultatet visade att 70 procent av de som tog zinktillskott hade återhämtat sig från sin förkylning efter fem dagar jämfört med 27 procent av deltagarna som fått placebo.

 

Det visade sig också att behandlingen med zink var effektiv oavsett ålder, kön eller eventuella allergier. Enligt dr. Harri Hemilä slutsatser skulle zinkbehandlingen kunna vara effektiv på kort sikt, men är inte lämplig för långsiktiga behandlingar gällande förkylningssymptom eller i ett förbyggande syfte p.g.a. risk för zinktoxicitet.

Hur kan du testa om du lider av zinkbrist?

Det finns ett enkelt sätt att ta reda på om du lider av zinkbrist – till hjälp tar du dina smaklökar då dessa styrs av enzymer som är zinkberoende. Ta ca 15 ml Zinkstatus (zinksulfat) i munnen och håll kvar i ca 10-15 sek. Om det smakar strävt, metalliskt och obehagligt så har du bra zinkvärden. Däremot smakar det som vatten eller har en svag sötaktigt smak är det tecken på zinkbrist.

Vilket zinktillskott ska du välja?

Det finns flera kosttillskott med zink på marknaden och det kan vara svårt att välja den som passar dig bäst. Det du ska tänka på är att kontrollera innehållsförtäckningen och välja den preparat med så få eller inga tillsatser som möjligt. Detta eftersom vissa tillsatser kan binda zink och därmed förhindra zinkupptaget.

 

 

Bloggat av Karolina Hoffmann, Ph.D.