Detoxa med gröna drinkar!

detox

Har du testat på detox någon gång? Detox betyder avgiftning / utrensning och kan vara ett sätt att kickstarta resan mot en hälsosammare livsstil. Varför inte bryta mönstret efter en period av stress och dåliga kostvanor till exempel? Genomgår du en detoxkur får din kropp en ordentlig omstart och det kan bli lättare att etablera hälsosamma och hållbara vanor som fungerar i ditt vardagsliv. Kroppen stressar ned och gör samtidigt sig av med obalanser och gifter som lagrats. När du väl tagit första steget blir det mycket enklare att fortsätta på rätt bana!

Kom igång med detox

När du börjar med detox är det viktigt att ta det lugnt och lyssna på kroppen. Prioritera avslappning och vila under din detox och ansträng dig inte för att prestera. Sov, gå långa promenader eller träna lugna yogapass. 

Det kan kännas som en utmaning att bestämma sig för och genomföra en detox eftersom det kan handla om stora förändringar i vardagen. Vissa fysiska symptom (t.ex. huvudvärk, muskelvärk, trötthet) kan uppstå i början av en detoxkur men de brukar vara övergående och försvinner efter några dagar. Gör de inte det bör man se över sin detoxrutin och kontakta en erfaren terapeut. 

Dags för detox? 

Kroppen kan själv visa tecken på att den behöver en förändring och att avgiftning bör prioriteras. Tecken på det kan t.ex. vara: 

 • Problem med sömnen 
 • Återkommande huvudvärk 
 • Svårt att behålla fokus, återkommande trötthetskänsla, “hjärndimma” 
 • Hudbesvär som dyker upp eller ökar t ex rosacea, torr och kliande hud 
 • Ödem (man känner sig svullen, särskilt om händerna och fötterna) 
 • Matsmältningsbesvär så som svullnad, gaser och IBS symptom 
 • OBS: Se till att undersöka om det inte ligger några underliggande sjukdomar bakom symptomen innan du börjar med en detoxkur!

Detox – hur? 

Det finns flera sätt du kan genomföra en detoxkur på. Du kan t ex fasta med vatten och/eller grönsaksdryck. Beroende på din unika livssituation kan du välja att göra detta under 1-2 veckor eller längre. Du kan också introducera en dag i veckan där du fastar eller endast dricker grönsaksdrycker.  Med grönsaksdryck/vatten avlastas matsmältningssystemet och kroppen får möjlighet att fokusera på reparationsprocesser.  

Du kan också använda téer såsom Pau D’arco, Curite eller annat detoxte.

För bättre resultat kan du även komplettera din detox-kost med gröna drinkar gärna med Chlorella pyrenoidosa.

Chlorella är en sötvattenalg som innehåller vitaminer, fettsyror, aminosyror, mineraler, klorofyll och nukleinsyror. Det är ett superfood som äts varje dag av flera miljoner människor och anses i stora delar av världen vara ett väldigt näringsrikt komplement till den vardagliga kosten.

Klorofyll + detox = sant! 

Klorofyll ger växter, alger och plantor dess gröna färg, har en avgörande roll för energiskapandet (fotosyntesen) och är vanligt inom naturmedicin vid bland annat utrensning / avgiftning och mag- tarmbesvär.

När det kommer till klorofyll innehåller Chlorella mellan 3 – 5 ggr mer klorofyll än spirulina och 15 – 20 ggr mer än alfalfa.

Välj mellan pulver och tabletter 

Chlorella finns både för dig som gillar pulver och för dig som föredrar tabletter. Chlorellapulver kan du enkelt mixa i din morgonsmoothie, och tabletterna kan du ta precis som de är eller krossa efter behov. 

Du kan också förbereda gröna drinkar och blanda i chlorella för en bättre effekt. Testa gärna denna gröna smoothie fylld med nyttigheter. Vår favorit hittar du här.

Mixa ihop:

chlorella smoothie
 • 2 nävar färsk spenat  
 • 0,5 st citron eller apelsin (pressad saft)
 • 1 st kiwi 
 • 0,5 st banan 
 • 3 cm färsk ingefära 
 • 1,5 dl vatten 
 • 2 tsk chlorella 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *