Säsongens goda & nyttiga mat – Ramslöken

Ramslök blommor och en pojke

Våren är den perfekta tiden för att leta upp och plocka den mångsidiga ramslöken. Bladen äts gärna råa och ramslöken passar utmärkt till många olika recept. Idag bjuder vi dig på ett gott recept på ramslökspesto som höjer din pastarätt, sallad eller soppa till skyarna.

Bild : Timon Studler

Med sin fräscha smak av vitlök växer gärna ramslöken i både skogs- och ängsmark, den föredrar skuggiga och fuktiga förhållanden och säsongen sträcker sig ända från senvintern till nu på våren.

Ramslök eller skogens vitlök som den även kallas har en mildare smak än traditionell vitlök. Dess gröna spetsiga blad och vita blommor ihop med vitlöksdoften gör den lätt att känna igen vid plockning. Perfekt för dig som är nybörjare. Eftersom ramslök växer i överflöd är det i allmänhet acceptabelt att plocka en mindre mängd. Tänk på att plocka lite här och där och inte ta allt från ett ställe. Bor du i Blekinge är ramslöken fridlyst och får då inte plockas!

Hälsofördelar

Ramslök tillhör släktet Allicin och är allmänt känd för sina antibiotiska och antioxidativa egenskaper. De innehåller även bland annat C-vitamin, A-vitamin, kalcium, järn, fosfor, natrium och koppar. Den anses även kunna sänka blodtrycket.

Nyhet!
Nyhet!
Nyhet!
Nyhet!
Nyhet!
71 kr
165 kr
479 kr
159 kr
75 kr
169 kr

Ramslök i matlagningen

Du kan njuta av ramslök på en mängd olika sätt. Smaksätt en majonnäs eller gräddfilsås med finhackad ramslök för lite extra sting. Ramslöken går väldigt bra ihop med äggrätter, så prova gärna att ha i ramslök nästa gång du gör en omelett, äggröra eller en frittata för en extra god smakupplevelse. Du kan också blanchera bladen eller steka dem lätt på låg värme i lite smör eller olja, som du skulle tillaga spenat ungefär. Det blir ett mycket gott tillbehör till all slags mat!

Här får du ta del av vårt absoluta favorit ramslöksrecept – Ramslökspesto!

Recept Ramslökspesto

Ramslökpesto med olivolja och parmesanost i en glass krus på ett träbord. Användbara egenskaper hos ramson. Blad av ny ramslök.

Ingredienser:

  • ½ citron
  • 100 g parmesanost
  • 100 g ramslök
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 1 dl olivolja
  • salt och peppar

 
Gör så här:

  1. Plocka och tvätta bladen från ramslök och spara blommorna till dekoration om du vill!
  2. Placera ramslökens blad i en mortelstöt eller mixer och mortla/mixa med en nypa havssalt till en grov pasta
  3. Addera pinjenötterna och fortsätt mixa/mortla
  4. Blanda i olivolja och mixa/mortla tills det är jämnt
  5. Riv osten fint och rör i den ihop med citronsaft från en halv citron.
  6. Mixa/mortla lite till och krydda sedan till perfektion med havssalt och nymalt svartpeppar innan du dekorerar med blommorna.
  7. Servera gärna på en rosta bruschetta med mozzarella eller toppa enkel tomatsallad med peston, varför inte prova den till sommarens grillade mat, ringla över på en bit ångad fisk eller rör ihop med pasta – vad du än väljer att använda den till så kommer dina smaklökar att tacka dig!

Mer information av ramslök och recept

Källor: 

  1. Skogskafferiet. Ramslök. https://www.skogsskafferiet.se/ramslok/
  2. Södra. Säsongstips från skogens skafferi. https://www.sodra.com/sv/se/skog-medlem/aktuellt/sodrakontakt/nyhetsartiklar/2017/nummer-1/sasongstips-fran-skogens-skafferi/
  3. James, Oliver. How to make wild garlic pesto. https://www.jamieoliver.com/features/how-to-make-wild-garlic-pesto/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *