Våren har kommit – dags för picknick!

Körsbär vid Järntorget, Göteborg

Håller du också med om att vår natur är som vackrast nu på vårkanten? Det gäller att passa på och njuta av den här härliga årstiden och vad passar inte bättre än att packa en god picknick! Att äta ute i vårsolen är hur mysigt som helst. Längst ner i bloggen får du förslag på något riktigt fräscht och enkelt som passar perfekt i picknickkorgen. Komplettera med en god dryck och ta gärna med en termos med ditt favoritte. Välj plats för picknicken med omsorg, varför inte hämta inspiration från den populära japanska festivalen – Hanami (花 見) som bokstavligen betyder “blomuppvisning* och hänvisar till körsbärsblommorna. De blommar så vackert och intensivt den här tiden på året så att vara i närheten av körsbärsträd i blom kan inte vara annat en riktig fröjd för ögat.

Hanami kan vara en promenad i parken, men traditionellt innebär det också picknick utomhus under de blommande träden. Hanami festivaler har hållits i Japan i många århundraden. Tyvärr ser det lite annorlunda ut nu med olika restriktioner men kika gärna runt i ditt närområde kanske finns det ett blommande körsbärsträd och en gräsplätt för en mysig picknick!

Våren – en tid för inspiration

Våren är en tid av förnyelse och det är t.o.m. vetenskapligt bevisat att vi känner oss mer positiva då. Det beror på att dagarna blir längre nu när det är ljusare. Det är fortfarande ljust ute när vi kommer hem från arbetet, och vi börjar röra oss allt mer utomhus.

Det härliga med denna period på året är också att vi får uppleva all livskraft i växter omkring oss, träd, buskar, blommor och grönsaker. Äntligen får våra trädgårdar komma till liv igen och börjar grönska. Vi börjar laga lättare mat, mer färska grönsaker och goda sallader istället för de tyngre grytor och soppor som vi behövde värma oss med under den kallare årstiden.

körsbär med japanska papperslampor Hanami dekoration

Te – världens vanligaste dryck efter vatten

Precis som våra matvanor ändras efter de olika årstiderna, förändras också ofta valet av dryck. En sann te-drickare tycker att te passar året om, och det kan vi hålla med om! Det finns så mycket olika téer att välja mellan. Till våren kanske ett lättare och fräschare grönt eller vitt te kan passa bättre än det svarta téet du druckit under vinterhalvåret? Ta med en termos med te när du packar picknickkorgen nästa gång och prova. Du kommer inte att ångra dig!

Snart i lager
Kampanj!
Nyhet!
Kampanj!

Tips på picknick-mat!

Många tänker att smörgåsar är det givna valet för en picknick men det finns både nyttigare och roligare alternativ som inte är mycket svårare att förbereda. Varför inte slänga ihop en sallad med dina favoritingredienser eller prova vårt recept på mumsiga sommarrullar med inspiration från Asien. Här kan du använda färska örter direkt från din trädgård, mynta, basilika, persilja, koriander, du tar det du har, och resultatet kommer bli så gott vilket du än väljer! Prova sommarrullarna och bjud in någon på picknick, de kommer bli så imponerade av maten!

Recept – Sommarrullar

Lätt att göra i förväg och du kan använda dig av vilka grönsaker som helst i rullarna! Dessa sommarrullar är en hit för alla som gillar fräscha smaker och olika texturer.

Ingredienser ( 4 pers)

 • 100 g glasnudlar eller Vermicelli Risnudlar
 • 1 kruka krispsallad
 • 3 st morötter
 • 1 st gurka
 • 1/4 huvud rödkål
 • 2 st avokado
 • 1/2 mango
 • 3 st salladslökar
 • 16 st rispapper
 • En stor näve färska örter t ex koriander, thaibasilika, mynta, basilika, persilja (blanda gärna)
 • Evt. färska räkor
Det kan ta några gånger innan man lär sig hur mycket fyllning du skall ta och hur du skall rulla, stressa inte över att dina rullar inte blir perfekta på en gång, de kommer smaka lika gott ändå! och ju mer du övar desto tjusigare kommer de att bli!
 1. Koka nudlarna tills de är al dente, enligt förpackningsanvisningarna. Skölj dem i kallt vatten.
 2. Förbered all fyllning genom att strimla de olika grönsakerna och mangon. Hacka eller riv örterna till mindre bitar.
 3. Värm upp vatten och häll över i en stekpanna eller pajform, fyll ca 5 cm med vatten.
 4. Lägg ett rispapper i vattnet i taget och låt det vila i cirka 20 sekunder. Känn gärna efter här eftersom det beror på hur varmt vatten du har, vänta tills rispappret har mjuknat och känns smidigt, vänta inte för länge!
 5. Ta upp rispappret, lägg det gärna på en fuktig kökshandduk och nu börjar den roliga delen, att fylla.
 6. Tänk på att lämna cirka 2 cm rispapper runt kanterna. Börja med några bitar krispsallad, följt av risnudlar, kål, morot, gurka, avokado och mango. Som pricket över i:et strör du på dina örter.
 7. Nästa steg är vikningen. Vik den högra eller vänstra kanten över fyllningen, tryck ihop fyllningen så den känns kompakt. Vik sedan över kortsidorna som om du skulle göra en burrito. Till sist rullar du ihop hela till en rulle. Upprepa tills alla rullar är gjorda.
 8. Packa ned i picknickkorgen och ta gärna med en dippsås. Dippa gärna rullarna i någon sås som du tycker om förslagsvis sweetchilisås med hackade jordnötter i eller Sriracha Mayo.

Då är allt klart! Dags att bege dig ut med din picknickkorg och tetermosen för att njuta av en vacker solig vårdag under ett körsbärsträd.

Ta hand om dig och ha en underbar dag. Psst! Glöm inte filten!

Läs mer om Hanami här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *