Massera mera – med rätt olja!

Massage händer

Massage och beröring har många positiva effekter på oss, fler än du kan ana! En av de allra viktigaste fördelarna med massage är att det är avslappnande och minskar mängden stresshormoner. När du får massage ökar också blod- och lymfcirkulationen, immunförsvaret stärks och du får bättre sömn, dessutom kan en massage höja humöret om du känner dig lite låg! För att nämna några hälsoeffekter.

Bli din egen Massör

Beröring och massage finns naturligt hos oss, om du slår i ett knä är det ett naturligt beteende att klappa, smeka och massera lite runt det onda. Det finns flera kroppsdelar du kan massera på dig själv, massera regelbundet och du kan få en förbättrad livskvalitet. Tänk på att ha bekväma kläder och sitta eller ligga på en bekväm plats. Ha gärna på lite lugn musik, dämpad belysning och lagom varmt i rummet.

Massage för huvud & ansikte

En lätt massage på toppen av huvudet och hårbotten får musklerna i skallen att slappna av vilket kan kännas extra skönt när du känner dig trött efter en hård arbetsdag eller vid spänningshuvudvärk. Fortsätt massera området mellan pannan och toppen av huvudet, detta hjälper också till att släppa spänningar. Särskilt bra för dig som spenderar mycket tid framför en skärm och/eller har ett arbete som kräver stor koncentration.

Nacken och axlarna kan du massera med långsamma små cirkelrörelser. Börja vid axlarna och avsluta bakom örat. Även fötterna kan behöva lite extra beröring. Lägg upp en fot på motsatta låret och håll om foten med båda händerna och gör cirkelrörelser med tummarna på trampdynorna, på och runt hälen samt hålfoten.

Att välja rätt olja

Slutligen kommer vi in på valet av olja för självmassagen. Det finns många oljor att välja mellan, dels finns färdiga blandningar som t ex Arnica Massageolja men du kan även välja att göra din egen blandning eller använda en ren olja. Här listar vi några oljor och deras olika egenskaper, förhoppningsvis hjälper det dig i ditt val av olja!

  • Basolja från Crearome – färdig basolja som du kan tillsätta eterisk olja till för aromaterapi
  • Mandelolja – mild och välgörande för huden. Klassisk massageolja som absorberas snabbt
  • Avokadoolja -Fet och lite tjockare olja, passar bra att blanda med andra lättare oljor
  • Arnica Massageolja – Smidig olja med läkeväxten arnica, färdig att använda
  • Eterisk olja – här finns en uppsjö med olika dofter och medicinska effekter. Tänk på att vissa kan vara starka och irritera huden om man tar för stor mängd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.