Dr Bach – För harmoni & balans med hjälp av naturen

dr bach blomsterterapi

Vem var Dr Bach?

Dr Edward Bach (1886-1936) var en engelsk läkare, bakteriolog och immunolog. Han jobbade som kirurg vid University College Hospital i London och som husläkare vid sin privata klinik. Året 1917 opererades han akut efter att hade kollapsat på jobbet. Hans kollegor upptäckte då och opererade bort en malign tumör i mjälte. Sjukdomen gjorde att Bach omvärderade sitt liv och sökte efter ett holistiskt sätt för att hjälpa hela människan att läka snarare än att behandla enstaka symptom.

Holistiskt tankesätt kring hälsa och sjukdom

Dr Bach definierade hälsan som den fullständiga harmonin mellan kropp, själ och ande. Sjukdom är ett resultat av en bristande harmoni mellan dem. Att behandla bara kroppen utan att ta hänsyn till sinnet kan ge en tillfällig lindring men om orsaken fortfarande finns kvar kan den när som helst framträda igen i annan form, under en mycket varierande symptombild. Våra kroppsliga problem kan man se som en spegel som reflekterar mentala obalanser.

För att behandla obalanser sökte Dr Bach hjälp i naturens läkande kraft och har tagit fram en metod för att utvinna blomsteressenser med hjälp av solenergi. Han experimenterade med flera växtkombinationer för att slutligen komma fram till sju olika kategorier av blomsterdroppar som hjälper till att bli av med de obalanser man hamnar i av olika anledningar t.ex. olyckor, stressituationer, trauma mm.

Hur fungerar Dr Bachs Blomsterterapi?

Blomsteressenser verkar på ett subtilt plan i förhållande till våra känslor. Varje upplevd situation, bra eller dålig, är kopplad till en känsla. Genom blomstermedlens “mjuka” tillvägagångssätt kan gamla mönster och inkapslade känslor lösas upp och möjliggöra nya friska tag i såväl svåra sjukdomstillstånd som relationer som kört fast.

Vad är 5 Flower Räddningsdroppar?

Five Flower Remedy, även kallade räddningsdroppar eller akutdroppar, är bra att alltid ha till hands. De fungerar som ett första hjälpen-medel och lämpar sig bäst för akuta situationer med chock, panik, trauma & svår stress, räddningsdropparna kan även lindra kända och okända rädslor samt hejda en omedveten vilja att fly och försvinna.

Five Flower är Dr Bachs absolut mest kända och använda kombination av de olika blomessenserna. Förutom att den är suverän vid stressade, akuta situationer har kompositionen även förmågan att lösa upp olika typer av spänningar och hjälper när man känner sig ur balans. Räddningsdropparna kan även med fördel användas vid nervösa och ångestladdade situationer som vid en stor tenta, scenskräck, uppkörning inför att ta körkort, tandläkarbesök, anställningsintervjuer och liknande.

Five flower remedy finns som droppar, granulat, spray och salva.  Granulatet utan alkohol lämpar sig bäst för barn samt personer med alkoholintolerans.

Dr Bachs 38 st blomessenser

Totalt finns det 38 st blomessenser som går att använda enskilt eller använda för att blanda till sin egna unika komposition. Dr Bachs fantastiska blomsteressenser är helt ofarliga att använda, de kan kombineras med all annan slags medicin och är ett fantastiskt verktyg från naturen som kan hjälpa oss påverka våra känslor och sinnesstämningar och hjälpa oss att återfå balans och harmoni i livet!

blomsterterapi

Blomsterterapi för olika sinnestillstånd

De olika blomsteressenserna finns även i andra färdiga blandningar enligt Dr Bachs originalrecept, t ex Night och Exam. Night består av 6 st olika blomessenser kombinerade för att nå lugn och ro, avslappning samt en god nattsömn efter en stressig dag. Den unika blandningen Exam hjälper för att lättare fokusera uppmärksamheten på en specifik uppgift, stärka självförtroendet och öka koncentrationsförmågan, som mycket väl kan behövas vid olika stressande situationer som vid prov, disputation, examen eller andra deadline-uppgifter.

Blomsteressenser för djur

Alla Dr Bachs blomsteressenser lämpar sig för både människor, barn, djur och växter! Pet Blends är en serie med olika kompositioner av blomessenser som speciellt är framtagna för djur, de flesta av dem passar utmärkt att använda vid träning av djuret (lydnad t ex).

Vill du veta mer om Dr Bachs blomsterterapin besök gärna Bachs Centre.

Bloggat av Lisa Bergdahl Chi, DCG.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.