Neemolja skyddar dina växter

neemolja

Har du upptäckt den fantastiska neemoljan än? Har du dessutom krukväxter därhemma så ska du absolut fortsätta läsa – Neemoljan kommer bli din nya bästa vän!

Neemoljan fungerar nämligen som en naturlig växtinsekticid och fungicid. En spray med neemoljan kan hjälpa dig att bli av med vanliga skadedjur som gärna invaderar våra krukväxter. Att regelbundet spraya neemoljan på växternas blad kan också minska svampangrepp och hjälper till att hålla dina växter friska och blomstrande. Och det allra bästa med neemolja är att den är lätt att använda, säker för människor och husdjur samt är mycket effektiv. 

Vad är neemolja? 

Neemolja är naturlig essentiell olja som utvinns från fröna som växer på neemträdet Azadirachta indica i Indien. Det aktiva ämnet i oljan, azadirachtin, fungerar som insekticid och svampdödande medel. Förutom att vara effektiv för att hålla insekter borta från växter, används neemolja i traditionell medicin, hud- och hårvårdsprodukter. 

Neemolja för växter 

Neemolja fungerar som bekämpningsmedel och svampdödande medel på krukväxter och trädgårdsväxter. Oljan är effektiv mot bladlöss, olika typer av kvalster, sorgemygg, mjöllöss mm. och en rad av svampsjukdomar tex mjöldagg.  

Kan jag använda neemoljan på alla växter? 

Trots att den är en naturlig lösning är neemolja inte lämplig för vissa typer av växter. Behandlingen kommer nämligen inte att vara effektiv på växter som inte har släta ytor. Om dina växter har ”hår”, taggar eller på något annat sätt tillåter skadedjuren att krypa djupare i löven för att fly oljan, kommer den inte att vara effektivt. Använd inte heller oljan på växter som har luddiga blad, som de flesta Calatheas. Också undvik att behandla krukväxter med oljan i samband omplanteringen utan vänta helst 1-2 veckor. 

Neemolja är den säker? 

Neemolja är ett giftfritt, naturligt bekämpningsmedel som du kan använda säkert i hemmet och trädgården. Det finns inga bevis för att neemolja är skadligt för människor. Oljan skadar inte heller fåglar, bin, fiskar eller andra vilda djur. Så när den används på rätt sätt är neemolja säker att använda i ekologisk trädgårdsskötsel. 

Recept: DIY spray med neemolja 

Det är lätt och plånboksvänligt att göra en neemolja spray med lite varmt vatten och såpa.  

Du behöver en sprayflaska och bara tre ingredienser – neemolja, såpa eller diskmedel och varmt vatten. Blanda 2 tsk. neemolja och 1 tsk. såpa med 1 liter varmt (OBS! inte kokande) vatten. Häll ingredienserna i en sprayflaska och skaka kraftigt. 

Såpan hjälper till att binda eller emulgera vatten och neemolja. Skaka alltid sprayflaskan innan du använder den för att blanda ingredienserna. Du kan också ställa flaskan i en kastrull med varmt vatten i några minuter. 

Hur ofta sprayar jag? 

Spraya växter varje vecka för att hantera skadedjursangrepp. I ett förebyggande syfte spraya växtens löv – inklusive bladets undersidor – var tredje till fjärde vecka. Eftersom neemolja stör skadedjurens livscykler, bör du spraya växter regelbundet för att bli av med insekterna. 

Det enklaste sättet att använda neemolja på inomhusväxter är att spraya båda sidorna av bladen Det är bra att komma ihåg att effekten av azadirachtin kommer inte direkt. Därför använd lösningen regelbundet i minst några veckor för att döda insekter, deras larver och ägg. 

I ett förebyggande syfte använd neemsparayen var tredje vecka. Generellt är neemolja bra att använda så ofta som varje månad i slutet av sommaren och tidig höst.  

Du kan även behandla grönsaker, fruktträd och prydnadsväxter i trädgården med neemolja. Du behöver bara göra en större sats av oljan.  

Tips: 

  • Testa alltid en liten del av växtens blad innan du behandlar hela växten.  
  • Spraya noggrant för att rikta in sig på alla insekter och svamp. 
  • Undvik att spraya i direkt solljus, tex. spraya trädgårdsväxter på kvällen eller tidigt på morgonen när solen inte är så intensiv. 
  • Använd inte neemolja för att behandla växter som lider av övervattning. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.