antioxidant

Antioxidanter är ämnen som kan förhindra eller sakta ner skador på celler orsakade av fria radikaler, instabila molekyler som kroppen producerar som en reaktion på miljö- och andra tryck.

De kallar ibland för ”fria radikaler”.

Källorna till antioxidanter kan vara naturliga eller konstgjorda. Det vissa växtbaserade livsmedel anses vara rika på antioxidanter. Växtbaserade antioxidanter är ett slags phytonutrient eller växtbaserat näringsämne.

Därför kroppen producerar också betrodda källor till vissa antioxidanter, som kommer från utsidan av kroppen kallas exogena.

Fria radikaler är avfall som våra celler producerar eftersom kroppen bearbetar mat och reagerar på miljön. Om kroppen inte kan bearbeta och avlägsna fria radikaler effektivt kan oxidativ stress uppstå. Detta kan skada celler och kroppsfunktion och fria radikaler är också kända som ROS (reactive oxygen species).

Faktorer som ökar produktionen av fria radikaler i kroppen kan vara inre, såsom inflammation eller yttre, till exempel föroreningar, UV-exponering och cigarettrök.

Oxidativ stress har kopplat tillförlitlig källa till hjärtsjukdomar, cancer, artrit, stroke, andningssjukdomar, immunbrist, emfysem, Parkinsons sjukdom och andra inflammatoriska eller ischemiska tillstånd.

Det kan hjälpa till att neutralisera fria radikaler i våra kroppar, som kan öka hälsan.