Kosttillskott för barn

Barn och tonåringar har olika näringsbehov än vuxna. Uppfyller dina måltider deras behov? De viktigaste vitaminerna och mineralerna som dina barn behöver är:

1. Kalcium
“Kalcium är den grundläggande byggstenen för ben och tänder”, säger Andrea Giancoli, MPH, RD, taleskvinna för Academy of Nutrition and Dietetics. Ju mer ben ditt barn bygger nu, desto fler reserver kommer de att ha när benförlust börjar senare år.

Vem behöver det och hur mycket:

Åldrarna 1-3: 700 milligram (mg) kalcium dagligen.
Åldrarna 4-8: 1000 mg dagligen.
Åldrar 9-18: 1300 mg dagligen.
Livsmedel som har det: Mejeriprodukter, berikade livsmedel, lax och mörkgröna bladgrönsaker som grönkål.

2. Fiber
Fiber är inte ett vitamin eller mineral, men livsmedel som innehåller mycket fiber tenderar också att vara förpackade med många viktiga näringsämnen, som vitamin E, vitamin C, kalcium, magnesium och kalium.

Vem behöver det och hur mycket:

Fiberrekommendationer baseras på hur många kalorier du tar in: cirka 14 gram per 1000 kalorier. Även om barn är mycket mindre än vuxna behöver deras kroppar. Där också ungefär lika mycket fiber som vuxna för att upprätthålla ett hälsosamt matsmältningssystem, säger Giancoli. “En 4-8-åring, som kanske äter cirka 1 500 kalorier om dagen, behöver 25 gram fiber om dagen, och det är ungefär vad jag äter.” Så småbarn, som i allmänhet äter lite mindre än äldre barn, behöver förmodligen cirka 18 gram fiber om dagen.

3. B12 och andra B-vitaminer
B-vitaminerna är viktiga för ämnesomsättning, energi och ett hälsosamt hjärta och nervsystem. En av de viktigaste B-vitaminerna är B12.

Vem behöver det och hur mycket:

Rekommenderat intag mäts i mikrogram:

Spädbarn: cirka 0,5 mikrogram dagligen.
Småbarn: 0,9 mikrogram dagligen.
Åldrarna 4-8: 1,2 mikrogram dagligen.
Åldrar 9-13: 1,8 mikrogram dagligen.
Tonåringar: 2,4 mikrogram dagligen (2,6 mikrogram för gravida tonåringar)
Livsmedel som har det:

Vitamin B12 kommer främst från djurbaserade livsmedel, som kött, fjäderfä, fisk och ägg. De flesta barn får vanligtvis tillräckligt med B12 i en vanlig diet, men vegetariska / veganska barn kanske inte, säger Debi Silber, MS, RD, en dietist i Dix Hills, N.Y. Leta efter berikade livsmedel som innehåller mycket B12. Kontrollera matetiketter för innehållet av cyanokobalamin, den aktiva formen av vitamin B12.

4. D-vitamin
D-vitamin fungerar med kalcium för att bygga starka ben. Det kan också hjälpa till att skydda mot kronisk sjukdom senare i livet.

Vem behöver det och hur mycket:

Spädbarn och barn ska få minst 400 IE vitamin D dagligen, enligt American Academy of Pediatrics. Ammande barn behöver vitamin D-tilläggsdroppar tills de är avvänjade och får minst 32 gram vitamin D-berikat modersmjölksersättning eller mjölk.

Livsmedel som har det:

Vissa fiskar, inklusive lax, makrill och sardiner, är utmärkta källor till D-vitamin, liksom ägg (D finns i äggula) och berikad mjölk. Vegetariska och veganska familjer bör leta efter berikade spannmål höga i D. Ändå rekommenderar American Academy of Pediatrics vitamin D-tillskott för alla barn, såvida de inte får 400 IE från sin kost.

5. E-vitamin
E-vitamin stärker kroppens immunförsvar. Det hjälper också till att hålla blodkärlen klara och flyter väl.

Vem behöver det och hur mycket:

Åldrarna 1-3 behöver 9 IE vitamin E dagligen.
Åldrarna 4-8 behöver 10,4 IE dagligen.
Åldrarna 9-13 behöver 16,4 IE dagligen.
Tonåringar behöver lika mycket som vuxna: 22 IE dagligen.
Livsmedel som har det:

Vegetabiliska oljor som solros- och saffloroljor, samt nötter och frön inklusive mandel, hasselnötter och solrosfrön, är utmärkta vitamin E-källor.

6. Järn
Järn hjälper röda blodkroppar att transportera syre genom kroppen.

Vem behöver det och hur mycket:

Barnens järnbehov varierar mellan 7-10 milligram (mg) om dagen. Vid tonåren behöver pojkar cirka 11 mg per dag och tjejer som har börjat menstruera behöver mer, cirka 15 mg.

Livsmedel som har det:

Rött kött och andra animaliska produkter innehåller mycket järn. Icke-köttkällor av järn inkluderar mörkgröna bladgrönsaker (spenat, grönkål, grönkål) och bönor som njure, marin, lima och soja.