Hur blir kaffe koffeinfritt?
Det är många som har svårt att förstå hur man kan göra kaffe koffeinfritt, är det verkligen traditionellt kaffe man använder? Smakar det lika gott som vanligt kaffe? Är det 100% koffeinfritt?
Decaf, koffeinfritt eller decaffinated coffee är ett kaffe som genomgått en process där man avlägsnar det mesta av koffeinet som finns naturligt i den gröna kaffebönan. Det finns flera olika metoder för detta och för just detta kaffe har man använt vatten och koldioxid. Kortfattat går det till så att det gröna kaffebären förbereds genom att blötläggas eller ångas så att det sväller och får lättare att släppa ifrån sig koffeinet. Därefter kan man säga att det tvättas med hjälp av flytande koldioxid under högt tryck, koldioxid är nämligen fenomenalt på att attrahera koffein. Koffeinet separeras ifrån koldioxiden och återcirkulerar tills dess att koffeinhalten är under riktlinjerna (0,1%). När processen är klar så torkas kaffet till en fukthalt om 10-12% för att sedan rostas precis som vanligt kaffe. Simple as that. *Koffeinfritt kaffe blir inte 100% helt utan koffein, dock håller sig detta koffeinfria kaffe under riktlinjerna som är 0.1% koffein.
Hur smakar det då?
Minst lika gott som ett vanligt kaffe. En faktor som har stor inverkan på smaken är såklart framställningsprocessen. Förr använde man metoder som gjorde att bönan tappade sin naturliga karaktär och smak. Den metod som Bergstrands Kafferosteri använder sig av, det vill säga ”koldioxidprocessen”, har visat sig vara bättre på att bibehålla de fetter och aromer som ger kaffet sin karaktäristiska smak.
Certifiering: Ekologiskt
Typ: Bryggkaffe
Vikt: 250 gram
Malning: Bryggmalet
Ursprung: Colombia