Din varukorg är tom
falsefalse

Vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner!

  • Artiklar,
  • Hälsa,
  • Immunförsvar,
  • Utbildning & Kunskap,
  • Vitaminer

Hör här! Ett tillskott med D-vitamin kan minska antalet förkylningar med upp till 50%! – Detta fantastiska resultat visades i den stora metanalysen som publicerades i tidskriften British Medical Journal (BMJ) (1).

För att komma fram till detta resultat har forskarna bakom studien samlat och gått igenom redan publicerade kliniska studier som totalt omfattade ca 11 000 deltagare från 14 olika länder (bl.a. från Sverige, USA, Kanada och Japan). De kunde sedan dra fler definitiva slutsatser om D-vitaminets inverkan på luftvägsinfektioner, vilket innefattar en rad sjukdomar från lätt förkylning till influensa och lunginflammation. Studien är mycket noggrant utförd och dess slutsatser väger tungt: D-vitamintillskott är ett säkert och kostnadseffektivt sätt för att skydda mot akuta luftvägsinfektioner.

Vetenskaplig data pekar mot att större delen av befolkningen tyvärr har otillräckliga nivåer av D-vitamin. Detta beror förmodligen på att vi spenderar en stor del av dagen inomhus och får för lite solljus. Vilket i sin tur förklarar varför vi drabbas av luftvägsinfektioner främst på vinterhalvåret då solen lyser med sin frånvaro.

Forskare från Queen Mary University of London har dragit slutsatsen att ett tillskott av D-vitamin skyddade alla deltagare i studien mot att insjukna. Effekten av tillskottet varierade dock beroende på vilket D-vitaminstatus deltagarna hade initialt. De som hade konstaterade låga D-vitaminnivåer upplevde den största förbättringen, upp till 50% mindre risk för att insjukna i luftvägsinfektionen. Med andra ord, har de undvikit varannan förkylning som de annars skulle drabbats av. De med optimal D-vitamin-status upplevde en mindre förbättring, men de kunde ändå se minst en 10% lägre risk för att drabbas av förkylning och man kunde konstatera att alla drar nytta av D-vitaminet!

I studien såg man även andra stora fördelar med att inta tillskottet regelbundet dvs att ta lägre doser varje dag eller en gång i veckan hellre än väldigt höga doser mer sällan. Enligt forskarna anledningen till att akuta höga doser vitamin D (upp till 30 000 IE) inte skyddar lika bra mot akuta luftvägsinfektioner är att de orsakar stora svängningar av vitaminhalten i blodet. Vilket i sin tur skulle kunna störa aktiviteten av enzymer som ansvarar för bildandet av det biologiskt aktiva D-vitaminet i lever och njurar.

D-vitamin skapas i vår hud när den exponeras för solljus. Detta boostar immunförsvaret och forskarna tror att vitaminet kan höja nivåerna av speciella peptider i lungorna som sedan fungerar som kroppens egen antibiotika!

 

Bloggat av Karolina Hoffmann, PhD

 

Källor:

  1. AR Martineau et al.: Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ, 2017;356:i6583.