Känner du av pollen? Få hjälp av naturens egna antihistaminer!

pollen allergi

Pollensäsongen har börjat och känner du, liksom 25% andra svenskar, av symptomen av pollenallergi? Genom att stärka kroppen kan du ge ditt immunförsvar de bästa förutsättningar för att fungera optimalt.

Visste du att det finns flera aktiva ämnen som faktiskt kan lindra hösnuva, svullnad och inflammation? Symptom som orsakas av histamin och utsöndras av immuncellerna. Nedan kan du läsa om naturens egna antihistaminer, aktiva ämnen som minskar utsöndringen av histamin från immuncellerna och hjälper dig med din pollenbesvär! 

Quercetin – allergikerns bästa vän 

Den kraftfulla antioxidanten Quercetin hittar du i bland annat frukt, grönsaker och blommor. Bland annat i kapris, lök, vindruvor, körsbär, äpple och grönbladiga grönsaker. Studier med quercetinet pekar mot dess stora effekt vid förkylningar och pollenallergi. Detta eftersom quercetinet dämpar inflammationen och är ett naturligt antihistamin dvs. det hämmar utsöndringen av histamin och på det sättet kan dämpa allergiska besvär (12). Quercetinet vidgar även luftrören och underlättar andningen (3).  

Pycnogenol tallextrakt mot hösnuva 

Det patenterade extraktet Pycnogenol utvinns från fransk strandtall. Extraktet innehåller en unik sammansättning av antioxidanter, fenoliska fruktsyror samt katekin och taxifolin (4). Studier visar att pycnogenol är starkt antiinflammatorisk och hämmar utsöndringen av histamin. Extraktet skyddar lungvävnaden och det spekuleras om att det skulle kunna utvärderas inom symtombehandling för allergisk astma (5). Pycnogenol förstärker också verkan av antioxidanterna, vitamin E och vitamin C (6). 

Bromelain för svullnaden 

Bromelain är ananasenzym som många känner till. Att äta ananas sägs hjälpa med proteinspjälkningen just tack vare bromelainet. Enzymet minskar dessutom inflammationen och svullnaden i bl.a. nässlemhinnan och kan lindra nästäppan. I djurstudier har bromelain dämpat allergisk respons i luftvägar tack vare sina antiinflammatoriska och antiinflammatoriska egenskaper (7).  För den optimala effekten rekommenderas ofta att inta bromelain tillsammans med vitamin C och quercetin då de förstärker varandras verkan (8)

MSM lignisul 

MSM är en förkortning för en organisk svavelförening. Den finns att köpa som kosttillskott och används ofta vid ledproblem, eksem eller torr hud och rynkor. Enligt en klinisk studie där 50 personer fick 3600 mg MSM tillskott i 30 dagar, har MSM dämpat inflammationen i luftvägarna hos deltagare och på det sättet kunnat lindra symptom av pollenallergi (9). Större studier krävs dock för att utvärdera de resultaten vidare. 

Spirulina 

Spirulina är en blå-grön mikroalg med flera hälsofördelar som har blivit allt mer populär hos hälso- och träningsintresserade. Även den testades i en klinisk studie (dubbelblind, placebo studien) där deltagare fick 2 g av spirulina för att utvärdera om den skulle kunna ha en effekt på allergisymptom. Efter 12 veckor upplevde deltagare som fick spirulina minskad hösnuva, nysningar, nästäppa och klåda jämför med placebo guppen (10).  

Nässla

Nässlor har förutom en positiv effekt på hud och hår även den egenskapen att både förebygga och lindra allergibesvär. Brygg en kanna hett nässelte eller varför inte blanda nässelpulver i till exempel smoothies? (11)

Vitaminer  B5 och vit C 

Höga doser av vitamin B5 (pantotensyra)  ihop med vitamin C fungerar som antihistamin och kan vara en bra komplement till andra behandlingar. Pantotensyra behövs för att kroppen ska bygga kortison – hormonet som hindrar frisättningen av histamin. Vitamin C är en mild histaminhämmare och har antiinflammatorisk verkan.  

Källor:

 1. Rogerio AP, Kanashiro A, Fontanari C, da Silva EV, Lucisano-Valim YM, Soares EG, Faccioli LH. Anti-inflammatory activity of quercetin and isoquercitrin in experimental murine allergic asthma. Inflamm Res. 2007 Oct;56(10):402-8. doi: 10.1007/s00011-007-7005-6. 
 1.  H Hattori M, Mizuguchi H, et. al. Quercetin inhibits transcriptional up-regulation of histamine H1 receptor via suppressing protein kinase C-δ/extracellular signal-regulated kinase/poly(ADP-ribose) polymerase-1 signaling pathway in HeLa cells. Int Immunopharmacol. 2013 Feb;15(2):232-9. doi:10.1016/j.intimp.2012.12.030. 
 1. Townsend EA, Emala CW Sr. Quercetin acutely relaxes airway smooth muscle and potentiates β-agonist-induced relaxation via dual phosphodiesterase inhibition of PLCβ and PDE4. Am J Physiol Lung Cell Mol Physiol. 2013;305(5):L396-L403. doi:10.1152/ajplung.00125.2013 
 1. Rohdewald P. A review of the French maritime pine bark extract (Pycnogenol), a herbal medication with a diverse clinical pharmacology. Int J Clin Pharmacol Ther. 2002 Apr;40(4):158-68. doi: 10.5414/cpp40158. 
 1. Shin IS, Shin NR, Jeon CM, Hong JM, Kwon OK, Kim JC, Oh SR, Hahn KW, Ahn KS. Inhibitory effects of Pycnogenol® (French maritime pine bark extract) on airway inflammation in ovalbumin-induced allergic asthma. Food Chem Toxicol. 2013 Dec;62:681-6. doi: 10.1016/j.fct.2013.09.032.  
 1. Cho HS, Lee MH, Lee JW, No KO, Park SK, Lee HS, Kang S, Cho WG, Park HJ, Oh KW, Hong JT. Anti-wrinkling effects of the mixture of vitamin C, vitamin E, pycnogenol and evening primrose oil, and molecular mechanisms on hairless mouse skin caused by chronic ultraviolet B irradiation. Photodermatol Photoimmunol Photomed. 2007 Oct;23(5):155-62. doi: 10.1111/j.1600-0781.2007.00298.x.  
 1. Secor ER Jr, Shah SJ, Guernsey LA, Schramm CM, Thrall RS. Bromelain limits airway inflammation in an ovalbumin-induced murine model of established asthma. Altern Ther Health Med. 2012 Sep-Oct;18(5):9-17. PMID: 22894886. 
 1. Fabre G. et al., Synergism of antioxidant action of vitamins E, C and quercetin is related to formation of molecular associations in biomembranes , Chem. Commun., 2015,51, 7713-7716. 
 1. Barrager E, Veltmann JR Jr, Schauss AG, Schiller RN. A multicentered, open-label trial on the safety and efficacy of methylsulfonylmethane in the treatment of seasonal allergic rhinitis. J Altern Complement Med. 2002 Apr;8(2):167-73. doi: 10.1089/107555302317371451. 
 1. Cingi C, Conk-Dalay M, Cakli H, Bal C. The effects of spirulina on allergic rhinitis. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2008 Oct;265(10):1219-23. doi: 10.1007/s00405-008-0642-8. 
 2. Efficacy of Supportive Therapy of Allergic Rhinitis by Stinging Nettle (Urtica dioica) root extract: a Randomized, Double-Blind, Placebo- Controlled, Clinical Trial – PMC (nih.gov)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.