Din varukorg är tom
falsefalse

Kan vitamin- och mineralbrist göra dig trött?

 • Energi och Fokus,
 • Hälsa,
 • Hälsa & Harmoni,
 • Mineraler,
 • Vitaminer

På vintern kan flera av oss uppleva en ökad trötthet. Detta är ganska vanligt i ett land som har få soltimmar under vintermånaderna. Den sorten av trötthet är dock övergående och så fort man vistas i solen är energinivåerna tillbaka. Mitt på dagen då solen står som högst och särskilt om snön ligger kvar då det blir “ljusare” och kan hjälpa till att bekämpa tröttheten. Vissa väljer att åka på solsemester på vintern men nu i pandemitider blir det inte riktigt aktuellt. Om det är just solbrist som orsakar symptomen kan även ljusterapi testas (1). Då sitter personen framför ljusterapilampor i ca 30 minuter.

Trötthet

Vad händer om tröttheten inte försvinner trots det? Kan det finnas andra orsaker till att vi känner oss trötta och utmattade? Det finns flera orsaker till en kronisk trötthet, allt från sömnbrist till vätskebrist som är relativt lätta att åtgärda. Tröttheten är ett väldigt diffust symptom som kan kopplas till flera sjukdomar så som sköldkörtelsjukdomar, depression och till och med vissa cancersorter. Om du upplever en kronisk trötthet och orkeslöshet som inte kan kopplas till sömnbristen och som varar längre än fyra veckor kolla alltid med din läkare.

Även vissa vitamin- och mineralbrist kan manifesteras som kroniskt trötthet och utmatning som inte går över oavsett hur mycket du sover. Här beskriver vi kort de tre vanligaste:

1. Vitamin B12 brist

Vitamin B12 (kobalamin) spelar en viktig roll i bl.a. blodbildningen, DNA syntes och normalt fungerande nervsystemet (2). Naturliga källor till vitamin B12 hittar du främst i animaliska livsmedel som ägg, mejeri, kött och fisk. Det kan även finnas i vissa berikade veganska livsmedel. Här kan du hitta vårt utbud på vitamin B12.

Du löper en högre risk för B12 brist om du inte tillför tillräckligt med vitaminet med kosten eller inte kan ta upp vitaminet (3). Därför är vitamin B12 brist rätt så vanlig speciellt bland äldre personer och veganer. Det är viktigt att tänka på att även personer som är gastric bypass-opererade, personer som tar metformin för sin diabetes eller är under en långtidsbehandling av reflux (sura uppstötningar, halsbränna mm.) kan ha för låga halter av B12.

De vanligaste symptom på B12 brist är (4):

 • trötthet och utmatningskänsla
 • känslor av nåltickningar, myrkrypningar
 • inflammerad tunga
 • andfåddhet och yrsel
 • nedstämdhet
 • oskarp och försämrad syn
 • blek hy

 

2. Folsyrabrist

Folsyra är ett vattenlösligt B-vitamin, ibland kallat för vitamin B9 (5). Folsyran är involverad i flera viktiga biologiska processer så som DNA syntes och reparation samt blodbildning. Bra naturliga källor till vitaminet är mörkgröna bladgrönsaker, frukt och bär, fullkornsprodukter och vissa mejeriprodukter. Visste du att en icke optimal kost kan leda till folsyrabrist på bara några veckor? Den kan också uppstå om du har en viss genmutation som förhindrar kroppen från att ta upp och omvandla folsyra till dess biologiskt aktiva form.

Folsyrabrist orsakar anemi (se också avsnitt 3 nedan) och att förebygga denna brist är särskilt viktigt för kvinnor i fertil ålder. Folsyrabrist under graviditet kan orsaka missbildningar hos fostret (6). Symptom på folsyrabrist liknar de vid B12 brist (4). Därför kan det vara svårt att bedöma vilket vitamin som behöver tillföras, dock innehåller de flesta vitaminpreparat både vitamin B12 och folsyra.

3. Järnbrist eller anemi

Järn behövs för att bl.a. bygga hemoglobin som är ett protein i de röda blodcellerna som transporterar syre till varje cell i kroppen. Vid för låga halter av hemoglobin får cellerna för lite syre för att fungera optimalt vilket på sikt leder till anemi eller järnbrist (7).

Järnbrist är mycket vanligt över hela världen och beror på för lågt intag av järn från kosten eller på icke optimal kost där kroppen inte kan ta upp järn (8). Det är vanligt hos de som lider av inflammatoriska tarmsjukdomar. Kvinnor förlorar järn vid menstruationen. Vegetarianer och veganer löper högre risk för järnbrist. Det finns järntillskott som komplement till den dagliga kosten, se vårt utbud här. Järnbristsymptom liknar vitamin B12 och folsyrabristsymptomen (9).

Dessutom kan brist på andra mineraler och vitaminer såsom D-vitamin, kalium och magnesium ge symptom på trötthet och orkeslöshet.

 

 

Bloggat av: Karolina Hoffmann Ph.D.