Din varukorg är tom
falsefalse

Naturlig behandling för klimakteriet – Del 1

  • Hälsa,
  • Hälsa & Harmoni,
  • Kvinnohälsa

För många kvinnor medför klimakteriet en handfull symtom, och allt fler söker sig mot en holistisk approach till dessa som ett komplement till konventionella vården. Många kvinnor blir hjälpta av t ex näringsmedicinsk terapi med örter, kosttillskott och livsstilsförändringar eller andra behandlingar för symptomlindring och ökad livskvalitet.

Några av de vanligaste behandlingarna för kvinnor med övergångsbesvär är:

  • Aromaterapi
  • Akupunktur
  • Yoga
  • Meditation
  • Zonterapi

I detta inlägg lägger vi fokus på de två översta punkterna; aromaterapi och akupunktur. I kommande blogginlägg på samma ämne kommer en fortsättning, del 2, där jag går djupare in på hur yoga och meditation kan påverka symptom och livskvaliteten när man befinner sig mitt i livet.

Aromaterapi som behandling under klimakteriet

Aromaterapi började redan praktiseras i antiken av grekerna, egyptierna och romarna. Då användes eteriska och vegetabiliska oljor, ljus, tvålar, örter och aromatiska växter för att uppnå välbefinnande och lindra olika symptom. Det fantastiska med eteriska oljor är deras mångsidighet. Du kan droppa dem i ditt badvatten eller använda ihop med massage som i sig frisätter må-bra molekyler, endorfiner. Du kan andas in ångorna från en tex hand- eller armveck, använda oljorna i aromalampor eller tillsätta dem i en lotion och applicera på huden.

Hur fungerar aromaterapi?

När du andas in aromatiska molekyler stimulerar de hjärnans limbiska system. Denna del av hjärnan är ansvarig för minne, humör och känslor. Den reglerar också det centrala nervsystemet. Aromatiska molekyler sägs lugna det limbiska systemet och aktivera det parasympatiska nervsystemet som ansvarar för att kroppen slappnar av (1).
Eteriska oljor har också balanserande egenskaper. Klimakteriet kan driva våra hormoner ur balans och användningen av eteriska oljor kan påverka regleringen av hormonbalansen. Aromaterapi kan användas vid symptom som värmevallningar, sömnproblem, trötthet och bristande fokus.

Eteriska oljor för värmevallningar och nattsvettningar

Välj pepparmyntsolja, salvia, geranium eller lavendelolja. Du kan lägga en eller två droppar av eterisk pepparmyntsolja på handveck och andas in den när du känner att en värmevallning kommer. Du kan också ha med dig en liten sprayflaska med hydrolat i handväskan och spraya ansiktet, huvudet och halsen vid behov. Du kan även tillsätta salvia, geranium och lavendeloljan till badvatten eller använda dem i en aromalampa. Dessa oljor sägs kan hjälpa till att balansera kroppen och hjälpa till med nattliga svettningar.

Eteriska oljor för fokus

För att hjälpa till med koncentrationen välj en valfri av dessa eteriska oljor: basilika, pepparmynta eller  rosmarin.

Eteriska oljor för att slappna av eller piggna till

Oljor som hjälper till att slappna av, lugna och främja en känsla av välbefinnande är: bergamott, romersk kamomill, salvia, geranium, lavendel, ros, sandelträ och ylang ylang. För att höja dina energinivåer välj basilika, svartpeppar, kardemumma, kryddnejlika, ingefära, enbär, tall eller rosmarin.

Hur fungerar akupunktur?

Akupunkturbehandlingar utövas som en viktig del inom traditionell kinesisk medicin. Akupunktur har använts i tusentals år och bygger på tanken att energikanaler i kroppen kan bli störda och ge sjukdomssymtom. Under behandlingen stimulerar en utbildad terapeut med hjälp av tunna nålar i specifika akupunkturpunkter eller anatomiska punkter under huden. Klinisk praxis för akupunktur skiljer sig runt om i världen, och kan kompletteras av användning av värme, tryck eller laser på akupunkturpunkterna.

Behandla klimakteriebesvär med akupunktur

Målet med akupunkturbehandling hos kvinnor i klimakteriet är att minska eller eliminera fysiska och känslomässiga symtom. Studier har visat betydande resultat att akupunktur hjälper kvinnor att lindra symtomen. Till exempel i en review artikel som publicerades i tidskriften Menopause har forskarna gått igenom tidigare publicerade studier som undersökte sambandet mellan akupunktur och klimakteriesymptom. Utvalda studier med hög kvalitet analyserades sedan vidare och resultat av meta-analysen bekräftade att akupunktur signifikant minskar antalet och intensitet av värmevallningar och klimakterierelaterade symtom samt höjer livskvalitet hos kvinnor som går igenom naturligt klimakteriet (2).