Din varukorg är tom
falsefalse

Stötta ditt immunförsvar – fyra viktiga tips!

  • Hälsa,
  • Hälsa & Harmoni,
  • Immunförsvar,
  • Studier,
  • Utbildning & Kunskap,
  • Vitaminer

Vad kan vi då göra för att hjälpa kroppen och immunförsvaret? Det finns faktiskt en hel del du kan tänka på. Vi listar fyra viktiga tips som gör gott för immunförsvaret här:

1. Stressa mindre

Stress kan påverka immunförsvaret negativt. Ett varningstecken på att man bör sakta ner är att man drabbas av förkylningar och andra infektioner oftare. Höga nivåer av stresshormonet kortisol har negativ påverkan på immunsystemets celler. Kronisk stress kan i ett längre perspektiv även medföra allvarliga konsekvenser för din hälsa, det kan t ex bidra till utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar, depression och diabetes typ 2.

2. Sov mer!

Sömnen påverkar i en hög grad hur vi mår och sömnbrist har en negativ effekt på hur immunförsvaret fungerar. Enligt en studie från Uppsala Universitetet räcker det med en enda natt med sömnbrist för ett försämrat immunförsvar och en ökad risk för infektioner (1).  I studien upptäcktes det att neutrofiler (en typ av vita blodkroppar) som bekämpar patogena bakterier fick en försämrad försvarsförmåga redan efter en natt med sömnbrist jämfört med natten där studiedeltagare fick tillräckligt med sömn.

 

3. Ät varierat och hälsosamt

Genom att äta hälsosamt och varierat förser vi kroppen (och immunförsvaret) med näringsämnen som är nödvändiga för att den ska prestera optimalt. Det är tyvärr inte ovanligt med ett kaloriöverskott med tomma kalorier och få näringsämnen som kommer från industritillverkade produkter på bekostnad av näringstät mat. Tittar man på analyser som bl.a. Livsmedelsverket har gjort så ser man att det är få som får i sig tillräckligt med näringsämnen. Bara två av tio får i sig 500 gram frukt och grönsaker per dag, tre av tio äter fisk två eller fler gånger i veckan. Sju av tio personer får i sig för lite fibrer och fyra av tio får i sig för mycket socker.

4. Vitaminer och mineraler

Det finns flera vitaminer och mineraler som bidrar till immunsystemets normala funktion, dessutom finns det  växtextrakt som innehåller aktiva ämnen som stödjer immunförsvaret direkt eller indirekt. Växtextrakten kan samarbeta med och stödja vitaminer och mineraler som t ex antioxidanten quercetin. Quercetinet hjälper till att transportera zink in i cellerna samtidigt som det har en antibakteriell och antiviral verkan (2). Andra aktiva ämnen som stödjer immunförsvaret är bl a resveratrol, allicin från vitlök, polifenoler från olivblad, karvakrol från vild oregano, chaga och reishi svamp för att nämna några. Nedan hittar du listan med de vitaminer och mineraler som bidrar till immunsystemets normala funktion: