Din varukorg är tom
falsefalse

Naturlig hjälp vid urinvägsbesvär!

  • Hälsa & Harmoni,
  • Kvinnohälsa

Infektioner i urinblåsa och urinrör är mycket vanliga, främst hos kvinnor som har ett kortare urinrör än män. Det är så pass vanligt att hälften av alla kvinnor kommer att drabbas någon eller några gånger i livet. När det kommer till urinvägsbesvär är det en bra idé att förebygga för att minimera risken att drabbas av det. Men om olyckan mot all förmodan ändå skulle vara framme är tricket att upptäcka och behandla symptomen i god tid!

Här kommer tips till dig på vad man kan göra själv för att lindra och förebygga urinvägsbesvär på ett naturligt sätt.

Tips för att  förebygga
  • Probiotika, mjölksyrabakterier producerar ämnen som förhindrar patogena bakterier att fästa vid slemhinnor och orsaka en urinvägsinfektion. Ät gärna fermenterade livsmedel som är en bra källa till mjölksyrebakterier och ett extra tillskott med probiotika för öka på mängden ytterligare. Ta också väl hand om dina goda bakterier genom att äta prebiotika både som kost och kosttillskott. Prebiotika fungerar som föda åt mjölksyrebakterierna!
  • Använd endast skonsamma, naturliga duschprodukter, helst oljor för en mild tvätt och se upp för uttorkande tvålar.
  • Ta hand om torra slemhinnor. Här finns flera sätt att gå tillväga – läs mer om hur du får bukt med torra slemhinnor i vårt blogginlägg här!
Tips om du skulle bli drabbad
  • Drick sura drycker – Vid en lindrig infektion kan pH i slidan återställas genom att dricka mycket och dricka sur vätska, såsom tranbärsjuice, lingonjuice eller C-vitamin så outspädda som möjligt.
  • Ät tranbär och blåbär! Tranbär har använts inom folkmedicin vid just urinvägsinfektioner och fungerar så att de sänker pH i urinen vilket skapar en ogynnsam miljö för onda bakterier. Tranbär innehåller dessutom PAC, en stark antioxidant som kan förhindra E. coli bakterier från att fästa sig vid slemhinnan i urinvägarna och kroppen kan då istället skölja bort dem med urinen. Blåbär fungerar som tranbär och hämmar bakterietillväxt. Både blåbär och lingon innehåller tanniner (garvämnen) som är effektiva vid besvär i urinvägarna. Tanniner hämmar inflammation i urinvägs-slemhinnor och försvårar för bakterier att fästa där samtidigt som de fungerar urindrivande och desinficerande.
  • Kamomillsittbad – Kamomill är en av de mest kända läkeörterna. Den används utvärtes till bl.a. sittbad då den verkar antiinflammatoriskt, desinficerande och lugnande. Ett sittbad med kamomillavkok lindrar irriterad hud. För att förbereda ett sittbad tar du en näve med torkade kamomillblommor och kokar i 1 liter vatten. Låt de dra ca 15 minuter, sila bort blommorna sedan och använd det varma avkoket i en balja för sittbad.
  • Tea treeolja är känd för att vara antibakteriell och kan användas i badvattnet vid urinvägsinfektioner. Observera att oljan är mycket koncentrerad – applicera INTE den outspädd direkt på huden. Droppa ca 10 droppar i badvattnet. Upprepa badet med tea treeoljan varje dag, gärna i kombination med andra metoder, nämnda ovan, tills infektionen är under kontroll!

 

Bloggat av: Karolina Hoffmann, Ph.D.