Quercetin – för immunhälsan
- Allergi,
- Hälsa,
- Hälsa & Harmoni,
- Immunförsvar,
- Studier
Under den kalla förkylningssäsongen vill många se till att få en extra boost av vitaminer, mineraler samt bioaktiva ämnen och kompletterar sin kost med kosttillskott. En ny stjärna på kosttillskottshimlen, med mycket stöd inom akademisk forskning, är quercetin – en kraftfull antioxidant som stödjer cellulärhälsan, immunförsvaret och hjälper till att dämpa inflammationer samt skyddar cellerna mot oxidativ stress.
Vad är quercetin?
Quercetin är en bioflavonoid som även kallas för Master Flavonoid för att den är så kraftfull och välstuderad. Namnet quercetin kommer från latinska quercetum vilket betyder ekskog. Antioxidanten quercetin finns naturligt i blommor, frukt och grönsaker och ger dem en gul färgnyans. Vår kropp kan inte framställa quercetin själv däremot finns antioxidanten i bl.a. lök, äpplen, röda vindruvor, grönkål, grönt te, broccoli och bär. Därför går det att höja kroppens quercetin intag via kosten (1). Här hittar du en lista med quercetinrika frukt och grönsaker med quercetinets innehåll i milligram (mg) per 100 gram (g) portion (2).
- Äpplen (råa, med skal): 4.4 mg
- Blåbär (råa): 3.11 mg
- Bovete (gryn): 23.09 mg
- Broccoli: (rå) 3.21 mg, kokt 1.06 mg
- Dill: 55.15 mg
- Grönkål (rå): 7.71 mg
- Grön selleri (rå): 3.5 mg
- Grönt te (bryggt): 2.69 mg
- Gul lök (kokt): 19.36 mg
- Kakaopulver (utan socker): 20. 13 mg
- Kapris (inlagda): 180,77 mg
- Röda vindruvor 2.5 mg
- Rödlök (rå) 19.93 mg
Du kan få i dig runt 100 mg quercetin om du äter mycket frukt och grönt. Däremot att komma upp till 500 mg quercetin som används i vetenskapliga studier blir en stor utmaning utan kosttillskott.
Hälsoeffekter av quercetin
Quercetin är antiinflammatoriskt, antibakteriellt och antiviralt och har också en antiallergisk verkan (3, 4, 5, 6). Det finns flera hälsofördelar med antioxidanten så som dess påverkan på högt blodtryck (7, 8, 9).
Quercetin är också en zinkjonofor (transportör), dvs den transporterar zinkjoner från blodomloppet genom cellmembranen in i cellerna. Det är i cellen som mineralet zink är en viktig komponent av det fungerande immunförsvaret och kan påverka antiviral och antibakteriell immunitet samt reglera inflammatorisk respons (10, 11). Quercetin arbetar i synergi med vitamin C och i vetenskapliga studier har de två förstärkt varandras verkan (12, 10). Nedanstående sammanfattas de tre viktigaste hälsoeffekterna av quercetin som man bl a kan hitta i produkten ImmuneCare.
1. Antiflammatorisk effekt
Resultat från in vitro studier visar att quercetin hämmar inflammationsmarkörer så som enzymen COX och lipooxigenas, vilket resulterar i att nivåerna av inflammations- mediatorer i kroppen sänks (3, 13).
I djurstudier har quercetinet hämmat både akut och kronisk inflammation samt haft en mätbar effekt på artritsymptom hos försöksdjuren (14, 15). Kliniska studier med friska, icke professionella friidrottare visade att 500 mg quercetin i två månader sänkte nivåer av inflammationsmarkörer (16).
2. Antibakteriell och antiviral effekt
Quercetin hämmar flera bakteriestammar, bl.a. de bakterier som orsakar infektioner i mage och tarm, luftvägar, urinvägar och hud. Antioxidanten har dessutom en antiviral verkan. Virusstammar som brukar hämmas av flavonoider inkluderar bl.a. herpes simplex virus, adenovirus, Japansk encefalit virus samt RS virus (4 ,17, 18).
3. Antiallergiskt effekt
Quercetin blockerar utsöndringen av histamin från mastceller och agerar som en histaminhämmare vilket dämpar allergiska symptom (5).
Bloggat av: Karolina Hoffmann, Ph.D.
Källor:
- Lakhanpal P: Quercetin: a versatile flavonoid. Internet J Med Update. 2007; 2(2):20-35.
- Online source: Dietary sources of quercetin. Data retrieved 2021.01.10.
- Xiangsheng X et al.: Quercetin suppresses cyclooxygenase-2 expression and angiogenesis through inactivation of P300 signaling. PLoS One. 2011; 6(8):e22934.
- Cushnie TP, Lamb JA.: Antimicrobial activity of flavonoids Int J Antimicrob Agents. 2005; 26(5):343-56.
- Mlcek J et al.: Quercetin and its anti-allergic immune response. Molecules. 2016; 21(5):623.
- Shaik YB et al.: Role of quercetin (a natural herbal compound) in allergy and inflammation J Biol Regul Homeost Agents. 2006;20(3-4):47-52.
- Parasuraman S et al.: Free radical scavenging property and diuretic effect of triglize, a polyherbal formulation in experimental models. J Pharmacol Pharmacother. 2010; 1(1):38-41.
- Dauchet L et al.: Fruit and vegetable consumption and risk of stroke: a meta-analysis of cohort studies. Neurology. 2005; 65(8):1193-7.
- Choi Nam G et al.: Effect of quercetin on learning and memory performance in ICR mice under neurotoxic trimethyltin exposure Food Chem. 2012; 132 (2):1019-1024.
- Fabre G et al.: Synergism of antioxidant action of vitamins E, C and quercetin is related to formation of molecular associations in biomembranes. Chem Commun. 2015; 51:7713-16.
- Al- Enazi M.: Protective effects of combined therapy of rutin with silymarin on experimentally-induced diabetic neuropathy in rats. Pharmacology & Pharmacy. 2014; 5: 876-889.
- Qianni Z et al.: Synergistic effect of quercetin and vitamin C in reducing acute toxicity and improving antitumor activity of liposomal doxorubicin. Current Topics in Nutraceutical Research. 2019; 17(2):223-228.
- Warren C et al.: Quercetin may suppress rat aberrant crypt foci formation by suppressing inflammatory mediators that influence proliferation and apoptosis. J Nutr 2009; 139(1):101-5.
- Guardia T et al.: Anti-inflammatory properties of plant flavonoids. Effects of rutin, quercetin and hesperidin on adjuvant arthritis in rat. Farmaco. 2001; 56(9):683-7.
- Mamani-Matsuda M et al.: Therapeutic and preventive properties of quercetin in experimental arthritis correlate with decreased macrophage inflammatory mediators. Biochem Pharmacol. 2006; 15;72(10):1304-10.
- Askari G. et al.: The effect of quercetin supplementation on selected markers of inflammation and oxidative stress. J Res Med Sci. 2012; 17(7):637-41.
- Johari J et al.: Antiviral activity of baicalein and quercetin against the Japanese encephalitis virus. Int J Mol Sci. 2012; 13(12):16785-95.
- Ramos F et al.: Antibacterial and antioxidant activities of quercetin oxidation products from yellow onion (Allium cepa) skin. J Agric Food Chem. 2006; 54(10):3551-7.