Din varukorg är tom
falsefalse

Naturliga mygg- och fästingmedel

  • DIY,
  • Hälsa & Harmoni,
  • Utbildning & Kunskap

Att vara ute är helt fantastiskt och avkopplande för både kroppen och själen. Flera av oss kommer att ha hemester i år med, vilket medför att vi antagligen kommer att vara ute i skogen och på ängarna. Vi kommer att hyra husbil eller tälta och utforska naturnära turistställen, sitta ute och njuta av de långa sommarkvällarna. Och vi vill göra det utan att behöva klia oss sönder efter insektsbett. Vissa kan gå en hel sommar utan bett medan andra är riktiga fästing- och/eller myggmagneter. Vi på DCG vill undvika använda starka kemiska medel för att bli av med fästingar, knott och myggor, dels pga. miljöskäl, dels för att vi vill använda skonsamma och naturliga preparat för våra familjer.

Om du, känner som oss och letar efter naturliga och miljövänliga medel läs gärna vidare! Här har vi listat några enkla recept på naturliga fästing- och myggmedel som du kan göra hemma själv och bli av med dina sommarplågor.

Mygg- och fästingolja med eteriska oljor

Ta 20 droppar av varje eterisk olja:

Blanda alla ingredienser och häll i en liten sprayflaska eller i roll-on flaskor. Applicera på benen, handleden, bakom öron mm. Om du har känslig hud kan du i stället spraya på ett hårband eller svettband och sätt sedan fast det i håret, runt benen eller på armarna. Undvik att spraya oljan på kläderna.

Vattenbaserad mygg- och fästningsspray

Bytt ut oljan mot vatten och alkohol för att enkelt göra en vattenbaserad spray. Följ receptet för mygg- och fästingoljan och i stället för 100 ml oljan blanda 3 delar vatten och 1 del alkohol. Vill du göra ditt egna myggmedel för doftspridare kan du följa det här receptet:

Doftspridare med eteriska oljor

Ta 5 droppar av varje eterisk olja:

Droppa oljorna i en doftspridare eller ett glas med varmt vatten.

Föredrar du i stället att köpa en färdig produkt som är både naturlig och miljövänlig kika gärna på Achillea spray som innehåller extrakt från rölleka, eukalyptus- och citronella.