Din varukorg är tom
falsefalse

Njut av jordgubbar – himmelskt gott och nyttigt!

  • Mat & Dryck

Underbara och älskade jordgubbar, äntligen börjar ni bli härligt röda och söta – er tid är här! Visst kan det låta för bra för att sant – att något som är så gott också kan vara nyttigt men när det kommer till jordgubbar är det helt sant! Jordgubbar innehåller massor av nyttigheter. Visste du att de är rika på antioxidanter, fiber, vitamin C, folsyra och järn? Passa på och frossa i dig för säsongen är kort. 😊

Här är fyra fördelar med att äta jordgubbar:
1. Håller hjärnan pigg och ung!

Jordgubbar håller hjärnan ung och pigg. I en studie som publicerades i tidskriften Antioxidants hade medelålders råttor som gick på en jordgubb- och spenatrik kost färre åldersrelaterade förändringar i hjärnan.

Dessutom förbättrades deras minne, inlärning och motorik. Enligt forskare kunde den positiva effekten bero på höga halter av antioxidanter, framförallt flavonoider (1). Jordgubbarna innehåller höga halter av just flavonoider som enligt studier sänker oxidativ stress och inflammation och höjer neuroplasticitet i hjärnan.

2. För fin hud och starka leder

Jordgubbar innehåller tio gånger mer C-vitamin än apelsiner! C-vitamin är viktigt för immunförsvaret, energi, och kollagenbildning i leder, hud och senor. C-vitaminet underlättar också för kroppen att ta upp järn. Dessutom innehåller de röda bären en hel del antioxidanter som skyddar cellerna från fria radikaler och har en antiinflammatorisk effekt.

 

3. Boost med järn och folsyra

Jordgubbar innehåller järn som är viktigt bl.a. för att röda blodceller ska kunna transportera syre. De är även en superbra källa till folsyra (86µg/100g). Brist på det orsakar bl.a. blodbrist (anemi) som kan leda till nedsatt immunförsvar, andfåddhet, orkeslöshet och kronisk trötthet.

4. Stabiliserar blodsocker och håller magen i trim

Jordgubbar är väldigt rika på fibrer vilket ger mättnadskänsla och är viktigt för att magen ska fungera bra. Kostfibrer hjälper också till att stabilisera blodsockret. Samtidigt innehåller de röda bären bara 8.3g kolhydrater per 100 gram så de höjer inte blodsockret mycket.

Nyttigt mellanmål med gubbarna

Har du testat jordgubbar i salladen? Inte än? Då måste du prova den här. Lägg några sallads- och spenatblad i en skål, skiva i gurka, lite salladslök (kan uteslutas) och jordgubbar. Tillsätt keso på toppen och krydda med lite rivet citronskal, färskt pressat citronjuice och vitpeppar. Mums 😊

Eller varför inte testa en klassiker, en jordgubb- och hallonsmoothie? Vi älskar det här receptet:

  • Ca. 150 g jordgubbar
  • Ca. 150 g hallon
  • 1 medelstor banan
  • 3 dl yoghurt (tex grekisk, naturell eller vanilj)

Mixa allt med en stavmixer och häll upp i glas. Så gott!

 

Bloggat av Karolina Hoffmann, Ph.D.