Din varukorg är tom
falsefalse

Probiotika – Superbakterier!

  • Hälsa & Harmoni,
  • Mat & Dryck,
  • Superfood,
  • Utbildning & Kunskap

Vi har alla en egen unik tarmflora som består av mängder olika bakteriestammar. Redan under graviditeten börjar tarmfloran att byggas upp, och hur den blir kan påverkas bland annat av genetik, levnadsmiljö och kost. Hela tiden samverkar dessa bakterier i tarmfloran med varandra och våra celler, i kroppens egna ekosystem. De är riktiga superbakterier som ser till att matsmältningen fungerar och ger oss goda förutsättningar för en allmänt god hälsa.

En god tarmbalans

I tarmfloran förekommer dock även mindre goda bakterier, som t o m kan vara sjukdomsframkallande. Men så länge det finns en bra balans mellan de goda och mindre goda bakterierna fungerar kroppens försvarsmekanismer och gör det de ska. Ett underskott av de goda tarmbakterierna kan ge upphov till olika magbesvär som t ex förstoppning eller diarré. En obalans kan dessutom påverka vårt immunförsvar och ge upphov till autoimmuna sjukdomar, inflammationer och allergi. Visste du att hela 75% av immunförsvaret faktiskt sitter i tarmen?

Mjölksyrabakterier i maten

När du tillför mer probiotika eller mjölksyrabakterier som de även kallas, i din dagliga kost fyller du på tarmfloran med fler nyttiga superbakterier. Nyckeln till den välmående magen verkar lyda som så att ju mer komplex bakteriefloran är desto säkrare grund har ditt immunförsvar. Fermenterade och mjölksyrade livsmedel har vi människor ätit sen lång tid tillbaka. Förr åt vi jästa och fermenterade livsmedel varje dag men nu är det väldigt få som äter det så ofta. Ett enklare sätt att få i sig sina superbakterier idag är att ta tillskott med mjölksyrabakterier. Det finns en uppsjö med kosttillskott och de innehåller olika mängd samt olika bakteriestammar, för att ta reda på vilken som passar dig bäst kan du läsa mer här.

Chlorella för magen!

Vad kan den gröna sötvattensalgen Chlorella pyrenoidosa göra för magen kanske du undrar? Jo, Chlorella är en mycket god vän till magen och den hjälper till att både stimulera och förstärka effekten av de nyttiga bakterierna i tarmen. Vetenskapliga studier visar dessutom att Chlorella verkar stimulerande för tarmrörelser (peristaltik): dels pg a sin höga halt av klorofyll och dels genom sin avgiftande verksamhet i tarmmiljön. Mer information om Chlorella och alla dess hälsofördelar hittar du här.

Magen & stress

Hur väl din mage än fungerar så kan det vara bra att vara medveten om att din mage inte gillar stress! När du stressar förändras nämligen balansen i tarmfloran. Halten av de goda tarmbakterierna minskar samtidigt som halten av de potentiellt sjukdomsframkallande bakterierna ökar. Ta en extra paus och ha ett positivt tänk! Var rädd om dina superbakterier – probiotika!