Din varukorg är tom
falsefalse

Naturlig hårvård med aleppotvål & surskölj

  • DIY,
  • Hälsa & Harmoni,
  • Skönhet och Kroppsvård
Har du hört talas om aleppotvål? Den kallas även lagerbärstvål, lagertvål eller olivtvål och har sitt ursprung i Aleppo, Syrien.

Aleppotvålen är en riktigt mångsidig produkt – du kan använda den både till kropp och hår, som tvättmedel och diskmedel. Det som utmärker tvålen är dess speciella doft och att den finns med olika mängd lagerbärsolja. Eftersom tvålen är oljebaserad lämpar den sig för känslig och torr hud samt vid eksem då den verkar lugnande och läkande.

Tvätta håret med aleppotvål

Aleppotvål till hårtvätt är mycket populärt – dess vårdande, mjukgörande och lugnande egenskaper mår vår hårbotten bra av. För ett lyckat resultat är det viktigt att du tvättar håret på rätt sätt och är noga med att skölja ur håret, det är också viktigt att du använder en aleppotvål med en halt av lagerbärsolja som passar ditt hår och hårbotten. Du får vara beredd på att ge det några veckor innan du får det resultatet du vill ha. Det kan ta ett tag att hitta tekniken med tvättandet och sköljningen. Många upplever att håret blir fett och stripigt i början men efter en övergångsperiod vänjer sig ofta håret och du kan sedan låta det gå allt längre tid mellan dina hårtvättar.

Hur väljer du rätt aleppotvål?

En aleppotvål med högre halt lagerbärsolja har mest vårdande egenskaper men är också svårare att skölja ur håret. Beroende på hur känslig hårbotten/hud du har desto mer lagerbärsolja kan du behöva. Vid eksem eller psoriasis i hårbotten rekommenderas minst 24% lagerbärsolja. För känslig hårbotten som är torr/irriterad eller kliar rekommenderas minst 20% lagerbärsolja. För normal hårbotten, när du inte har några större bekymmer med den, passar 16% lagerbärsolja.

Hur tvättar man håret med aleppotvål?

Börja gärna med att borsta/reda ut håret. Blöta sedan ner håret ordentligt. Gnugga med tvålen över hela din hårbotten och arbeta dig sedan ner över längderna och till hårtopparna. Tvålen ska ge ett tjockt härligt lödder men du kan behöva tillsätta mer vatten för att få den att löddra ordentligt. När hela håret är täckt av lödder kan du lägga ifrån dig tvålen och massera hårbotten med cirkulära rörelser i minst 1 minut. Skölj sedan ur håret grundligt, dela in håret i sektioner och skölj extra noga. Tvåla in igen och upprepa proceduren om ditt hår är mycket smutsigt. Efter ursköljningen kan du återställa pH-balansen med en surskölj, det sluter det yttersta skiktet på hårstrået, gör det lättare att reda ut, ger extra glans till håret och kan hjälpa vid irriterad hårbotten eller hårbotten som kliar.

Aleppotvål

Vilka fördelar finns det med att använda aleppotvål till håret?
De är många – själva gnuggandet och masserandet löser upp fett och smuts och främjar samtidigt hårtillväxten. Du slipper uttorkande sulfater som finns i konventionella schampon. Många med mjäll och kliande hårbotten upplever att deras problem försvinner. Oftast kan man förlänga tiden mellan tvättarna – en gång i veckan eller varannan vecka räcker.

Surskölj – återställer pH-balansen

En så kallad surskölj är en blandning av något med lågt pH-värde och vatten, som sedan hälls över håret. Du kan använda surskölj i stället för balsam efter tvätt med aleppotvål, vissa gör en surskölj efter varje tvätt och andra då och då. Med surskölj återställer du pH-balansen och stänger det yttersta skiktet på hårstrået. Det ger ett starkt och glansigt hår. Det finns många olika varianter med surskölj och här kan du absolut anpassa sursköljen efter den effekt du vill uppnå.

 

Surskölj med äpplecidervinäger – passar en irriterad hårbotten

Gör så här: Blanda äpplecidervinäger, (eterisk olja) och vatten. Häll över håret efter tvätt, akta ögonen. Skölj ur eller låt vara kvar. Den syrliga doften försvinner när håret torkat.

Surskölj med hibiskus

– passar alla. Rekommenderas även vid tvätt med annan naturlig hårvård t ex Bruns hårvård

Gör så här: Lägg hibiskus i en tekula och låt dra i det heta vattnet medan du tvättar håret. Blanda till lagom temperatur med kallt vatten och häll över håret. Hibiskus har en mild blommig doft.

 

 

Bloggat av Lisa Bergdahl Chi, DCG.se