Wild Yam – frågor och svar

VAD ÄR WILD YAM?

Wild Yam, är ett samlingsnamn på en grupp av fleråriga klättrande växter vars näringsrika rötter och knölar har använts som naturmedicin och inom matlagning i över 2000 år i Asien och Nordamerika. I vår Wild Yam produkt använder vi en så kallad Chinese Yam (Dioscorea opposita) som ursprungligen kommer från Asien. Knölar av Chinese Yam till skillnad från andra Wild Yam sorter kräver ingen värmebehandling och kan ätas råa. 

VILKA NÄRINGSÄMNEN INNEHÅLLER WILD YAM (Dioscorea opposita)?

Wild Yam är en god energikälla; 100 gram ger 118 kalorier samt är rik i kostfiber. Knölen innehåller även höga halter av vitaminerna C, E och K, betakaroten samt B-vitaminerna och mineraler så som, kalium, magnesium, zink, järn, fosfor och selen. 

Växten innehåller även flera aktiva ämnen; saponiner som t.ex. diosgenin, fytosteroler, alkaloider bl.a. en kraftig antioxidant dioscorin (Hou et al. 2001) och tanniner. Höga halter av antioxidanter som attackerar fia radikaler i kroppen skyddar den mot en mängd sjukdomar. Det mest kända av de aktiva ämnena – diosgeninet, har en fytoöstrogen effekt (Liu et. al. 2005).

VAD ÄR FYTOÖSTROGENER OCH HUR PÅVERKAR DE KROPPEN?

Fytoöstrogener är hormonliknande växtämnen. De är en stor och diverse grupp av ämnen vars molekyl liknar kvinnohormonet östradiol (17-β-östradiol). Tack vare likheterna på molekylnivå kan fytoöstrogener milt efterlikna kroppens eget östrogen och även fungera som östrogenantagonister (Yildiz, 2005). De kan modulera den hormonella balansen och kan därför vara till hjälp vid en östrogendominans som orsakas av olika miljöfaktorer, sämre kosthållning, felaktig livsstil och hög stress.

 Fytoöstrogener binder vid östrogenreceptorer (oftast β-receptorer) i människokroppen och uppvisar östrogeneffekt. Utöver detta kan de modulera halter av kroppens eget östrogen genom att aktivera vissa enzymer samt påverka biotillgängligheten av könshormoner genom att påverka syntesen av SHBG (sex hormone-binding globulin). (Johnston I, 2003).

VILKEN EFFEKT HAR WILD YAM PÅ KVINNOHÄLSAN?

Fytoöstrogener i Wild Yam kan underlätta klimakteriebesvär och minskar bl.a. värmevallningar, vaginal torrhet, humörsvängningar, irritabilitet och sömnproblem.

Inom traditionell kinesisk medicin ska Wild Yam tillföra värme till en kall livmoder. Den ska även tillföra mer Chi (livskraft) till hela kroppen och främst till det kvinnliga reproduktionssystemet.

Wild Yam har en spasmolytisk (avslappnande) effekt på glatta muskler. Därför kan den hjälpa mot kraftig mensvärk genom att minska livmodersammandragningar. Den har också en positiv effekt på nervsmärtor och kramp efter gynekologiska operationer (t.ex. borttagning av äggstockscystor eller myom).

I Nordamerika har Wild Yam traditionellt använts av Ursprungsbefolkningen för att behandla hyperemesis gravidarum dvs. kraftigt illamående under graviditeten samt tillsammans med hjärtstilla (Leonurus cardiaca) livmoderssammandragningar efter förlossningen.

OBS! Använd aldrig Wild Yam under graviditet och amning på egen hand. Den bör intas under övervakning av en erfaren barnmorska eller läkare. 

INNEHÅLLER WILD YAM PROGESTERON?

Det finns oseriösa produkter med jamsextrakt som marknadsförs som en källa till bioidentiskt progesteron (gulkroppshormon) och rekommenderas till kvinnor som lider av progesteronbrist och PMS. Wild Yam innehåller inte bioidentiskt progesteron. Däremot kan diosgeninet som extraheras från Wild Yam användas som en byggsten i tillverkningen av ett bioidentiskt progesteron i en labbmiljö. Människokroppen saknar förmåga att omvandla diosgenitet till progesteron varför intag av kosttillskott med Wild Yam inte höjer progesteronnivåerna i kroppen.

HUR SKA MAN ANVÄNDA WILD YAM?

Wild Yam fungerar bäst under långtidsanvändning.  OBS! pga. dess östrogenverkan är den inte rekommenderad till personer med historik av hormonberoende bröstcancer.

FINNS DET ANDRA ANVÄNDNINGSOMRÅDEN?

Wild Yam innehåller höga halter av antioxidanter som neutraliserar fria radikaler och skyddar kroppen mot kroniska sjukdomar. Wild Yam kallas även för ”colic root” och dess spasmolytiska egenskaper kan nyttjas vid behandling av t.ex. IBS eller matsmältningsbesvär. Diosgeninet kan även hjälpa kroppen att sänka det dåliga (LDL) kolesterolet (Temel et al. 2009)

Referenser:

  1. Hou WC 1, Lee MH, Chen HJ, Liang WL, Han CH, Liu YW, Lin YH (2001). Antioxidant activities of dioscorin, the storage protein of yam (Dioscorea batatas Decne) tuber. J Agric Food Chem. 49(10):4956-60
  2. Johnston I (2003). Phytochem Functional Foods. CRC Press Inc. pp. 66–68. ISBN 978-0-8493-1754-5.
  3. Liu MJ, Wang Z, Ju Y, Wong RN, Wu QY (2005). Diosgenin induces cell cycle arrest and apoptosis in human leukemia K562 cells with the disruption of Ca2+ homeostasis. Cancer Chemother. Pharmacol. 55 (1): 79–90.
  4. Temel RE, Brown JM, Ma Y, et al. (2009). Diosgenin stimulation of fecal cholesterol excretion in mice is not NPC1L1 dependent. J Lipid Res. 50(5):915-923.
  5. Yildiz F (2005). Phytoestrogens in Functional Foods. Taylor & Francis Ltd. pp. 3–5, 210–211. ISBN 978-1-57444-508-4.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.