D-vitamin – bland de viktigaste vitaminerna för vår hälsa!

dvitamin

Det pratas mycket om D-vitamin, vitaminet som vi bl.a får i oss från solen och stärker vår hälsa på många sätt. I detta blogginlägg får du veta varför D-vitaminet är viktigt och varför du bör fylla på med detta vitamin.

Förresten, visste du att D-vitamin egentligen inte är ett vitamin, eftersom vår kropp kan producera det själv? Det är faktiskt ett fettlösligt (pro)hormon som tillhör samma grupp av hormoner som testosteron och östrogen. De viktigaste D-vitaminerna för människohälsan är vitamin D3 (kolekalciferol) som bildas hos djur och vitamin D2 (ergokalciferol) som bildas i ljusexponerade växter och jäst. (1).

Bra källor till D-vitamin

Vilka är det bästa källorna till D-vitamin? Jo, det är genom solljus och kost! Men det kan vara svårt att få i sig tillräckligt D-vitamin bara genom kosten. Få livsmedel innehåller naturligt höga halter av vitaminet. T.ex vilda svampar som exponeras för UV ljuset, feta fiskar så som ål, sardiner, makrill, sill, tonfisk och torskleverolja samt lever och ägg (2, 3).

Det finns en hel del livsmedelsprodukter som är berikade med D-vitamin t.ex. komjölk och växtbaserade drycker, men för att nå den dagliga rekommendationen behövs flera liter berikad dryck.

Kombinationen med D-vitamin från kosten ihop med solexponering under sommaren är jättebra! Det blir dock svårt att uppnå optimala nivåer om solen lyser med sin frånvaro. Som tur är kan vi istället addera D-vitamin i form av kosttillskott för att upprätthålla den dagliga rekommendationen, vilket är särskilt viktigt under vinterhalvåret.

Från en inaktiv till en aktiv form

För oss människor blir syntesen i huden absolut den primära källan av D-vitaminet. Detta sker när solens UVB-ljus träffar kolesterolmolekylerna i huden och provitaminet tas då upp av blodet. Oavsett om D-vitaminet kommer från kost / kosttillskott eller om det producerades i huden så är det inte biologiskt aktivt med en gång. Detta sker först när provitaminet når levern och omvandlas till prohormonet kalcifediol, som i sin tur når njurarna och omvandlas där till den biologiskt aktiva formen, kalcitriol. Kalcitriol binder sig till cellulära receptorer och utlöser biologiska effekter i kroppen (4).

Hälsopåståenden och studier

Faktum är att D-vitaminet är involverat i ett flertal metaboliska reaktioner i kroppen och har troligtvis en stor påverkan på den allmänna hälsan. Forskarna presenterar den ena studien efter den andra som visar att D-vitamin kan förebygga många sjukdomar.

För att blogginlägget inte skall bli allt för långt 😊 beskriver vi kort bara vissa, långt ifrån alla, biologiska effekter.


Stärker skelett, muskler och tänder samt kalciumnivåer i blodet

D-vitamin spelar stor roll för att vi ska ta upp kalcium och fosfor ur kosten. Kalcium och fosfor är nödvändiga bl.a för ben- och tandbildning och stärker skelett och muskler. D-vitaminet ökar även absorption av kalcium från tarmen samt dess resorption från ben till blodet och därifrån kan kalcium transporteras vidare till övriga celler i kroppen. Kalcitrol reglerar också kalciumnivåerna i cellerna och bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion och här finns det ett direkt samband med blodets innehåll av D-vitamin och muskelstyrka (5).

Stärker immunförsvaret

Något av D-vitaminets största fördel är att det bidrar till immunsystemets normala funktion och reglerar både inflammationshämmande och inflammationsdrivande cytokiner. D-vitaminbrist är bl.a kopplat till en högre risk och/eller intensitet av symptom av virusinfektioner (6, 7). En svensk studie från Karolinska Institutet visar att ett tillskott på 4000 IE av D-vitaminet minskade symptom på luftvägsinfektioner och antibiotikaförbrukningen hos personer som ofta drabbas av luftvägsinfektioner (8). Vitamin D kan också sänka risken för akuta luftvägsinfektioner av astma (9).

En amerikansk studie som publicerades i Journal of Infectious diseases visar koppling mellan låga nivåer av D-vitamin och en ökad risk för HPV-virusinfektioner hos kvinnor i USA. Varje minskning av D-vitaminnivåerna på 10 ng/ml innebar 14% ökad risk för att utveckla en HPV-infektion (10).

D-vitamin kan förebygga cancer

D-vitaminet har även en roll i celldelningsprocessen och det finns studier som pekar på att D-vitaminbrist kan vara förknippat med utvecklingen av cancer. I en koreansk studie jämförde forskare D-vitaminnivåerna hos bröstcancerpatienter och fann att kvinnor med D-vitaminbrist löpte 27% högre risk att utveckla cancer än de som hade tillräckliga nivåer av vitaminet (11).

Forskarna är dock oense om hur D-vitamin påverkar cancer. Vissa menar att personer som har höga D-vitaminnivåer kanske lever ett mer hälsosamt liv och att det är det som gör att de drabbas mer sällan av cancer.

Källor:

  1. Holick MF; High prevalence of vitamin D inadequacy and implications for health. Mayo Clinic Proceedings. 2006, 81 (3): 353–73.
  2. NIH:”Vitamin D Fact Sheet for Health Professionals”. National Institutes of Health (NIH). Feb 11, 2016.
  3. Dierkes J et al.; Efficacy of fish intake on vitamin D status: a meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr 2015, 102 (4): 837–847
  4. Norman AW; From vitamin D to hormone D: fundamentals of the vitamin D endocrine system essential for good health. Am J Clin Nutr 2008,88 (2): 491S–499S
  5. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin D and maintenance of bone and teeth (ID 150, 151, 158), absorption and utilisation of calcium and phosphorus and maintenance of normal blood calcium concentrations (ID 152, 157), cell division (ID 153), and thyroid function (ID 156) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal. 2009, 7(9):1227
  6. Beard JA, Bearden A, Striker R; ”Vitamin D and the anti-viral state”. J Clin Virol 2011, 50 (3): 194–200
  7. Spector SA.; ”Vitamin D and HIV: letting the sun shine in”. Topics in Antiviral Medicine. 2011, 19 (1): 6–10.
  8. Bergman P, et al.; ”Vitamin D and Respiratory Tract Infections: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials”. PLOS One. 2013, 8 (6): e65835
  9. Autier P, et al.; Effect of vitamin D supplementation on non-skeletal disorders: a systematic review of meta-analyses and randomised trials. The Lancet. Diabetes & Endocrinology. 2017, 5 (12): 986–1004
  10. Shim J. Et al.; Association Between Serum 25-Hydroxyvitamin D Level and Human Papillomavirus Cervicovaginal Infection in Women in the United States. J Infect Dis. 2016, 213(12):1886-92
  11. Shekarriz-Foumani R, Khodaie F. The Correlation of Plasma 25-Hydroxyvitamin D Deficiency With Risk of Breast Neoplasms: A Systematic Review. J Gastroenterol Hepatol 2016, (8)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Översätt »