Ladda med C-vitamin, vitaminet med mängder av hälsoeffekter

cvitmain

Om du vill hålla dig frisk är det viktigt att du får i dig C-vitamin varje dag! C-vitamin kan nämligen förebygga både infektioner, inflammationer, reumatism, trötthet och utmattning. Vill du vet mer? Läs vidare! Här kommer massor med bra info om ett av våra mest kända vitaminer.

Visste du att människan är en av de få arter som inte kan producera C-vitamin själv? De flesta arter syntetiserar askorbinsyra (vitamin C) från glukos i njurar och lever och behöver inte alls tillföra vitaminet genom kosten. För människor och andra arter som marsvin, lemurer och vissa apor kan kroppen själv inte producera vitaminet och den bör då intas varje dag. (1, 2, 3)

Bra källor till C-vitamin

Vitamin C i frukt och grönt

Vitamin C finns naturligt i de flesta frukter och grönsaker. Oftast när vi tänker på C-vitamin, tänker vi på apelsiner och citroner, men det finns faktiskt andra grönsaker och frukter som innehåller mer C-vitamin än citrusfrukter. Bra C-vitaminkällor är t ex havtorn, paprika, chili, broccoli, spenat, brysselkål, grönkål, kiwi, jordgubbar och surkål. Tänk på att animaliska källor innehåller ytterst lite C-vitamin som dessutom förstörs under tillagning då vitaminet är värmekänsligt.

Nyhet!
Snart i lager
Snart i lager
165 kr
Snart i lager

Vitaminrika superbär

Den mest C-vitaminrika frukten är camu camu (Myrciaria dubia), som växer i Amazonas i Peru och Brasilien. camu camu kan innehålla upp till 3000 mg C-vitamin per 100 gram (4). På andra plats kommer acerola (Malphigia glabra L.). Acerola kommer ursprungligen från Västindien och Sydamerika. Acerola innehåller ca 30 gånger mer C-vitamin än apelsin och citron men halten kan skilja sig lite mellan olika acerolasorter och mogningsgrad. Acerola innehåller även höga halter av vitamin A, B5 (pantotensyra), samt magnesium och kalium (5). CareMe Vitamin C innehåller C-vitamin och acerolaextrakt.

På denna sidan av jordklotet har vi nypon som är C-vitaminrik med 270 mg C-vitamin per 100 gram, den är dock inte i närheten av acerolan som beroende på sort innehåller mellan 1400-2100 mg C-vitamin per 100 gram medan apelsiner innehåller ca 53 mg per 100 gram, beroende på sort (6).

Hälsopåståenden och studier

Forskargrupper har länge diskuterat om hur C-vitamin påverkar kroppen och numera finns tillräckligt med vetenskapliga bevis på att C-vitaminbrist gör oss mer utsatta för sjukdomar. Så hur verkar C-vitaminet i kroppen?

Stärker immunförsvaret

Det finns ett samband mellan det dagliga intaget av vitamin C och en normal funktion av immunsystemet hos vuxna och barn under tre års ålder. (7, 8, 9, 10).

Vitamin C bidrar till normal funktion av immunsystemet och förbrukas särskilt fort när vi har infektioner i kroppen. Vitaminet distribueras i höga halter till immunceller där de har antimikrobiell verkan och främjar utvecklingen av NK- och T-celler.

NK-celler (Natural Killer cells) ansvarar för kroppens snabba reaktion mot virus – upptäcka och förstöra (11). Välfungerande T-celler hjälper immunförsvaret, upptäcker främmande celler och är involverade i auto-immuna sjukdomar och infektioner (12). C-Vitamin verkar ha högsta effekt på just T-cellernas utveckling och funktion vilket förstärker vitaminets viktiga roll i immunförsvaret (10, 13).

Skyddar celler

Vitamin C är en antioxidant som skyddar celler från oxidativ stress. Vitaminet är också involverat i återbildandet av den reducerade formen av vitamin E som också är en potent antioxidant (14).

Acerola, även kallad barbadoskörsbär

Tar upp järn

Vitamin C ökar upptaget av järn från mat och dryck. Järn behövs bl.a för kroppens syretransport. Därför är det extra bra att ta järnpreparat ihop med C-vitamin eller C-vitaminrik mat såsom te x ett glas apelsinjuice (15, 16).

Skapar kollagen och förebygger sårläkning

Vitamin C bidrar även till normal kollagenbildning. Kollagenet är det viktigaste proteinet i bindväv och fungerar som en byggsten för senor, ligament, blodkärl och hud samt tandin i tänderna. Kollagen bildas i flera steg som är beroende av vitamin C och har betydelse för broskets och benstommens normala funktion (17).

Symptom på C-vitaminbrist

Vid lindrig brist på C-vitamin kan symptom yttra sig som trötthet, svaghet och irritation. Allvarlig brist på vitaminet kan leda till sjukdomen skörbjugg som var vanlig förr men som fortfarande existerar vid långvarig svält. Typiska symptom är försämrad sårläkning, tandköttsblödning och till slut tandlöshet. Personer med skörbjugg blir bleka, trötta och känner sig deprimerade (18).

Ladda med C-vitamin

Du kan med gott samvete ladda ordentligt med C-vitamin, det finns nämligen ingen risk att få i sig för mycket! Det är helt ofarligt och anses inte kunna ge några allvarliga skador. Vitaminet är vattenlösligt, vilket gör att det inte lagras i kroppen och överskottet försvinner ut via urinen.

Se alla våra C-vitaminer här!Källor:

 1. Nishikimi M, Kawai T, Yagi K (October 1992). “Guinea pigs possess a highly mutated gene for L-gulono-gamma-lactone oxidase, the key enzyme for L-ascorbic acid biosynthesis missing in this species”. The Journal of Biological Chemistry. 267 (30): 21967–72. PMID 1400507.
 2. Nishikimi M, Yagi K (December 1991). “Molecular basis for the deficiency in humans of gulonolactone oxidase, a key enzyme for ascorbic acid biosynthesis”. The American Journal of Clinical Nutrition. 54 (6 Suppl):1203S–1208S
 3. Ohta Y, Nishikimi M (October 1999). “Random nucleotide substitutions in primate nonfunctional gene for L-gulono-gamma-lactone oxidase, the missing enzyme in L-ascorbic acid biosynthesis”. Biochimica et Biophysica Acta. 1472 (1–2): 408–11.
 4. Mst. Sorifa Aktera; Sejong Ohb; Jong-Bang Euna; Maruf Ahmed (August 2011). “Nutritional compositions and health promoting phytochemicals of camu-camu (Myrciaria dubia) fruit: A review”. Food Research International. 44 (7): 1728–32.
 5. Mezadri T, Villaño M, Fernandez-Pachon M, Garcia-Parrilla M, Troncoso A (2008). “Antioxidant compounds and antioxidant activity in acerola(Malpighia emarginata DC.) fruits and derivatives”. Journal of Food Composition and Analysis. 21 (4): 282–290.
 6. Patel, S. Rose hips as complementary and alternative medicine: overview of the present status and prospects. Mediterr J Nutr Metab 6, 89–97 (2013).
 7. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (2009). “Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin C and protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 129, 138, 143, 148), antioxidant function of lutein (ID 146), maintenance of vision (ID 141, 142), collagen formation (ID 130, 131, 136, 137, 149), function of the nervous system (ID 133), function of the immune system (ID 134), function of the immune system during and after extreme physical exercise (ID 144), non-haem iron absorption (ID 132, 147), energy-yielding metabolism (ID 135), and relief in case of irritation in the upper respiratory tract (ID 1714, 1715) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006”. EFSA Journal. 7 (9): 1226.
 8. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (2015). “Vitamin C and contribution to the normal function of the immune system: evaluation of a health claim pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006”. EFSA Journal. 13 (11): 4298.
 9. Maggini S, Wenzlaff S, Hornig D. Essential role of vitamin C and zinc in child immunity and health. J Int Med Res.2010;38(2):386–414.
 10. Wintergerst ES, Maggini S, Hornig DH (2006). “Immune-enhancing role of vitamin C and zinc and effect on clinical conditions” (PDF). Annals of Nutrition & Metabolism. 50 (2): 85–94. PMID 16373990.
 11. Vivier E, Raulet DH, Moretta A, Caligiuri MA, Zitvogel L, Lanier LL, Yokoyama WM, Ugolini S.;”Innate or adaptive immunity? The example of natural killer cells”. Science. 2011, 331 (6013): 44–9.
 12. Zhu J, Paul WE. CD4 T cells: fates, functions, and faults. Blood. 2008;112(5):1557–1569.
 13. van Gorkom, Gwendolyn N Y et al. “Influence of Vitamin C on Lymphocytes: An Overview.” Antioxidants (Basel, Switzerland) vol. 7,3 41. 10 Mar. 2018.
 14. Commision Regulation (EU) No 432/2012; 16 May 2012; Establishing a list of permitted health claims made on foods, other than those referring to the reduction of disease risk and to children’s development and health
 15. Hallberg L, Brune M, RossanderInt L.; The Role of Vitamin C in Iron Absorption.J Vitam Nutr Res Suppl. 1989;30:103-8.
 16. Darius JR, et al.; The active role of vitamin C in mammalian iron metabolism: Much more than just enhanced iron absorption! Free Radical Biology and Medicine, 2014; 75:69-83.
 17. Peterkofsky B, 1991; “Ascorbate requirement for hydroxylation and secretion of procollagen: Relationship to inhibition of collagen synthesis in scurvy”. American Journal of Clinical Nutrition. 54 (6 Suppl): 1135S–1140S.
 18. Magiorkinis E, Beloukas A, Diamantis A (April 2011). “Scurvy: past, present and future”. The European Journal of Internal Medicine. 22 (2): 147–52.

2 tankar om “Ladda med C-vitamin, vitaminet med mängder av hälsoeffekter

 1. Sarah says:

  Hej.
  Jag är känslig i magsäck o mage.
  Jag undrar hur mycket kalciumaskornbat ni har i eran?

  Jag undrar om ni kan skicka några kappslar så jag kan få testa?

  Min mamma köpte c vitamin som skulle vara förkänslig mage men hon fick problem direkt så vore toppen om vi båda kunde få testa några kappslar var.

  • Lisa DCG says:

   Hej, vi har 500mg kalciumaskorbat. Självklart kan vi skicka några kapslar så ni får testa! Mejla oss adressen så ordnar vi det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.