Torra slemhinnor? Det finns naturlig lindring!

slemhinnor

Allt eftersom östrogenhalterna (gulkroppshormon) i kroppen sjunker, blir ofta slemhinnorna i underlivet tunnare och torra. Torra slemhinnor kan ge en brännande känsla och irritation i underlivet, orsaka smärta under samlag och många kan även uppleva ett behov av att urinera ofta. Torra slemhinnor i underlivet är vanligast under övergångsperioden eftersom det är just då östrogenhalten sjunker men det är heller inte ovanligt att drabbas av det när som helst under livet, kanske pga mediciner (tex hormonbaserat preventivmedel, svampbehandlingar), stress, svampinfektion, diabetes och sist men inte minst pga uttorkande hygienprodukter.  

Det kan också vara så att infektioner i underlivet kan vara kopplade till en obalans i mikrofloran. Mjölksyrebakterier som naturligt sänker pH-värdet försvårar för svamp och bakterier att växa och etablera sig. 

Så hur kan man få bukt med torra slemhinnor?  

För det första är en viktig tumregel att du alltid skall använda milda produkter vid intimhygien och helst undvika tvål då den torkar ut och skapar obalans. Det finns även flertalet huskurer att tillgå. Istället för tvål kan du använda vatten och oljor (gärna ekologiska, kallpressade) som rengör på ett skonsamt sätt. Oljor som fungerar bra är t ex raps- eller mandelolja och det finns även färdiga produkter som är oljebaserade och skonsamma. 

Naturliga kurer för lindring

Nedan listar vi här fyra olika naturliga kurer som gör gott både från in- och utsidan, och kan hjälpa till att lindra besvären vid vaginal torrhet. Hoppas att du efter att ha läst våra tips känner dig rustad om det skulle vara så att torra slemhinnor drabbar dig!

  1. Omega-7 fettsyror återställer balansen i alla kroppens slemhinnor såsom t ex underlivet och ögon. Kroppens egen produktion minskar med åren och dessutom kan stress även påverka detta. Tillför extra omega-7 genom kosttillskott samt oljor med omega-7 för att smörja utvärtes med. Havtorn är rik på omega-7 och innehåller dessutom flera vitaminer t ex vitamin A som återfuktar slemhinnorna.
  2. GLA (gammalinolensyra) är en livsnödvändig fettsyra som bl a omvandlas till prostaglandiner (informationsmolekyler i immunsystemet). Brist på GLA gör att huden förlorar sin smidighet och blir torr.  GLA verkar lindrande på hudeksem, psoriasis och akne, ett tillskott av GLA gör huden slätare, återfuktad och bevarar elasticiteten bättre, dessutom läker små sår snabbare.  GLA kan också vara till hjälp vid hormonell obalans då det finns ett samband mellan PMS och brist på GLA. GLA finns bl a i jättenattljusolja (ca. 6-9%) och gurkörtsolja (Borago officinalis) som innehåller 20-25% av GLA.  
  3. Kamomill är en av de äldsta och mest kända läkeörterna. Utvärtes används den inom folkmedicin till sårförband och sittbad då kamomill verkar både inflammationshämmande, lugnande och desinficerande. Ett sittbad med kamomillavkok kan lindra irriterad hud (och hemorrojder.) Du behöver ca en näve torkade kamomillblommor och 1 liter vatten. Koka upp vattnet och lägg i kamomillblommorna. Låt de dra ca 15 minuter, sila bort blommorna och använd det varma (OBS! inte kokande) avkoket i en balja för sittbad. 
  4. Aloe vera kan hjälpa till att lindra torra slemhinnor och återställa pH-balansen. Har du en Aloe Vera planta hemma kan du använda gel från den som huskur eller så använder du en ekologisk ren aloe vera gel och behandlar det drabbade området regelbundet, helst några ggr om dagen!  
  5. Tillskott med probiotika, mjölksyrebakterier som naturligt sänker pH-värdet och gör den sura miljön oangenäm för svamp och andra bakterier. En bra mikromiljö i underlivet bidrar till färre infektioner, besvär och färre behandlingar med starka topiska medel. Så ta för vana att gärna kombinera kosten med en bra probiotika i ett förbyggande syfte. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.