Din varukorg är tom
falsefalse

Torra slemhinnor? Det finns naturlig lindring!

  • Hälsa,
  • Hälsa & Harmoni,
  • Kvinnohälsa,
  • Skönhet och Kroppsvård

Allt eftersom östrogenhalterna i kroppen sjunker, blir ofta slemhinnorna i underlivet tunnare och torra. Torra slemhinnor kan ge en brännande känsla och irritation i underlivet, orsaka smärta under samlag och många kan även uppleva ett behov av att urinera ofta. Torra slemhinnor i underlivet är vanligast under övergångsperioden eftersom det är just då östrogenhalten sjunker men det är heller inte ovanligt att drabbas av det när som helst under livet, kanske pga mediciner (t ex hormonbaserat preventivmedel, svampbehandlingar), stress, svampinfektion, diabetes eller pga uttorkande hygienprodukter.

Det kan också vara så att infektioner i underlivet kan vara kopplade till en obalans i mikrofloran och låga halter av mjölksyrebakterier som naturligt sänker pH-värdet och försvårar för svamp och bakterier att växa och etablera sig.

Så hur kan man få bukt med torra slemhinnor?

Det är en viktig tumregel att du alltid skall använda milda produkter vid intimhygien och helst undvika tvål då den torkar ut och skapar obalans. Istället för tvål kan du använda vatten och oljor (gärna ekologiska, kallpressade) som rengör på ett skonsamt sätt. Oljor som fungerar bra är t ex raps- eller mandelolja och det finns även färdiga oljebaserade och skonsamma produkter för intimhygien.

Naturliga kurer för lindring

Nedan har vi listat fem naturliga kurer som gör gott både från in- och utsidan, och kan hjälpa till att lindra besvären vid vaginal torrhet. Hoppas att du efter att ha läst våra tips känner dig rustad om det skulle vara så att torra slemhinnor drabbar dig!

Omega-7 fettsyror återställer balansen i alla kroppens slemhinnor såsom t ex underlivet och ögonen. Stress och stigande ålder påverkar kroppens egen produktion. Därför kan det vara ett alternativ att tillföra extra omega-7 genom kosttillskott och vegetabiliska oljor med omega-7 för att smörja utvärtes med. Havtorn är rik på omega-7 och innehåller dessutom flera vitaminer t ex vitamin A som återfuktar slemhinnorna.

GLA (gammalinolensyra) är en livsnödvändig fettsyra som bl a omvandlas till prostaglandiner (lokala hormon i kroppen). Brist på GLA gör att huden förlorar sin smidighet och blir torr. GLA verkar lindrande på hudeksem, psoriasis och akne, ett tillskott av GLA gör huden slätare, återfuktad och bevarar elasticiteten bättre, dessutom läker små sår snabbare. GLA kan också vara till hjälp vid hormonell obalans då det finns ett samband mellan PMS och brist på GLA. GLA finns bl a i jättenattljusolja med ca. 6-9% GLA och gurkörtsolja (Borago officinalis) som innehåller 20-25% av GLA.

Kamomill är en av de äldsta och mest kända läkeörterna. Utvärtes används den inom folkmedicin till sårförband och sittbad då kamomill verkar både inflammationshämmande, lugnande och desinficerande. Ett sittbad med kamomillavkok kan lindra irriterad hud och hemorrojder. Du kan enkelt förberedda ett sittbad själv. Du behöver ca. en näve torkade kamomillblommor och 1 liter vatten. Koka upp vattnet och lägg i kamomillblommorna. Låt dem dra ca 15 minuter, sila bort blommorna och använd det varma (OBS! inte kokande) avkoket i en balja för sittbad.

Aloe vera kan hjälpa till att lindra torra slemhinnor och återställa pH-balansen. Har du en Aloe Vera planta hemma kan du använda gelen från den som ett huskur eller så använder du en ren aloe vera gel och behandlar det drabbade området regelbundet, helst några gånger om dagen!

Tillskott med probiotiska bakterier som naturligt sänker pH-värdet och gör den sura miljön oangenäm för svamp och andra bakterier. En bra mikromiljö i underlivet bidrar till färre infektioner, besvär och färre behandlingar med starka topiska medel. Så ta för vana att inkludera fermenterade livsmedel i kosten  eller kombinera den med ett bra probiotiskt preparat i ett förbyggande syfte.

 

Bloggat av Karolina Hoffmann, Ph.D.