Wild Yam och inflammation – Hur hänger det ihop?

wild yam dioscorea

Du har säkert hört talas om Wild yam (Dioscorea Opposita), jamsroten vars knölar och rötter länge har använts traditionellt inom folkmedicin och som växtbaserat kosttillskott runt om i världen. Oftast förknippar vi den med behandling av hormonell obalans som är vanligt vid PMS eller menopaus (klimakteriet). Wild yam innehåller ett biologiskt aktivt ämne – diosgenin som är en stark antioxidant med antiinflammatorisk verkan och ett växthormon (fytoöstrogen) (1). Tack vare det sistnämnda kan Wild yam minska vanliga klimakteriesymptom såsom värmevallningar, sömnbesvär, humörsvängningar och vaginal torrhet.  

Jamsrotens många hälsoeffekter 

Men jamsroten har fler hälsoeffekter än så… Växten kallas även för kolikrot eftersom den kan ha en avslappnande effekt på glatta muskler och har använts sedan 1800-talet inom folkmedicin i USA just för att lindra magbesvär och mensvärk med kramper (2). Jamsrot är också starkt antiinflammatorisk och har använts i behandling av reumatiska symptom dvs svullnad, värk och stelhet. 

Diosgenin i vetenskapliga studier 

Jamsrot har väckt ett intresse inom forskarvärlden och det finns flera studier där man undersökt dess inflammations-hämmande effekt. Främst finns vetenskapliga studier där diosgeninet testats och ett flertal studier visar dess antiinflammatoriska egenskaper (34). Det finns däremot mer att önska när det kommer till hur många molekylära mekanismer diosgeninet är involverat i eftersom detta fortfarande inte är tillräckligt studerat. Men In vitro studier har visat att diosgenin hämmar inflammation i broskcellerna samt bromsar utvecklingen av artros och reumatoid artrit (5, 6). 

wild yam root

Diosgeninets antiinflammatoriska effekt har också undersökts i en så kallad In vivo studie som bekräftar att en högre dos av wild yamextrakt (400mg per kg kroppsvikt) hämmar inflammation och gav minskad nervvärk (7). 

Kliniska studier med människor saknas än så länge och Wild yam beskrivs ofta som en oslipad diamant med många outforskade hälsofrämjande effekter. I pågående studier just nu undersöker forskarna dess potential när det gäller bl a hudhälsa, diabetes och t o m vissa former av cancer, vilket ska bli mycket intressant att ta del av när de avslutats!

Källor:

  1. Diosgenin prevents hepatic oxidative stress, lipid peroxidation and molecular alterations in chronic renal failure rats
  1. Diarylheptanoids from Dioscorea villosa (Wild Yam)
  1. Bioassay-guided evaluation of Dioscorea villosa – an acute and subchronic toxicity, antinociceptive and anti-inflammatory approach
  1. Diosgenin: Recent Highlights on Pharmacology and Analytical
  1. Diosgenin inhibits IL-1β-induced expression of inflammatory mediators in human osteoarthritis chondrocytes
  1. Diosgenin, a plant steroid, induces apoptosis in human rheumatoid arthritis synoviocytes with cyclooxygenase-2 overexpression
  1. Bioassay-guided evaluation of Dioscorea villosa – an acute and subchronic toxicity, antinociceptive and anti-inflammatory approach

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.