Din varukorg är tom
falsefalse

Bra mat i förkylningstider

  • Hälsa,
  • Hälsa & Harmoni,
  • Immunförsvar,
  • Mat & Dryck,
  • Superfood,
  • Vitaminer

Årstiderna har växlat, snön har fallit och vintern är här med råge. Nu kan vi mysa inomhus med gott samvete, slurpa i oss soppor och varm choklad. Dessvärre för det kyliga vädret med sig förkylningar och influensa. När det är kallt och torrt i luften sprider sig virus lättare och därför är det viktigt att du tar hand om dig själv genom att äta bra mat.

En hälsosam kost kan vara avgörande för att boosta kroppen och immunförsvaret så att den får i sig alla viktiga näringsämnen och kan prestera på topp. Förutom att hålla värmen med tjocka kläder, finns det även vissa livsmedel som är extra bra att addera till din kost för att hålla dig kry. Lägg till dessa i dina soppor och grytor, ät råa eller använd i bakning, det finns många smaskiga sätt för att hålla sig frisk. 😊

Bra mat vid förkylning

Här är sju hälsosamma livsmedel som du ska se till att njuta av under vintern:

1. Vitlök

Den smakrika vitlöken innehåller allicin ett svavelrikt ämne som ansvarar för dess hälsoeffekterna. Allicinet är värmekänsligt därför är den råa obehandlade vitlöken bäst för hälsan. Lägg i extra vitlök i din mat, njut av tzatziki, inlagda vitlöksklyftor och sallader nu i vinter! Vitlök innehåller även flera vitaminer och mineraler som är viktiga för immunförsvaret – vitamin C och K, selen och zink.

2. Mörka bladgrönsaker

Spenat, grönkål och andra mörka bladgrönsaker är en riktigt bra mat vid förkylning. De är näringsrika och fullpackade med antioxidanter, betakaroten och immunförstärkande C-vitamin. Grönkålssäsongen är här och det finns så mycket gott du kan laga med den – tänk grönkålschips, pajer och sallader. Kolla gärna länken till den här salladen med grönkål, apelsin och granatäpple som är en riktig immunbooster.

 

3. Gurkmeja

Vi behöver inte introducera gurkmejan som nu är välkänd i Sverige. Det aktiva ämnet i gurkmejan, kurkumin är starkt antiinflammatorisk. Blanda gurkmejan med svartpeppar för bättre upptag och lägg till allt från teer till soppor, grytor och naturligtvis curryrätter. För dig som har svårt med den gula kryddan, finns gurkmejan som kosttillskott i kapslar.

4. Ingefära

En av de viktigaste vinterkryddorna som är härligt värmande är ingefäran. Den kan användas i teer, soppor, currygrytor och shots. Ingefära med dess antiinflammatoriska och antiseptiska egenskaper lindrar snabbt halsont, håller magproblem i schack, bekämpar inflammation i kroppen, samt stärker immunförsvaret.

5. Svampar

De ljuvligt smakrika svamparna är riktiga immunstärkande bomber för din kropp eftersom de är rika på selen, niacin, riboflavin och vitamin D. Har du plockat och torkat trattkantareller och karljohan i somras? Nu är det dags för att avnjuta dem i grytor, pajer, soppor och risotto som mat vid förkylning. Det finns också torkad svamp som går utmärkt att använda i asiatiska rätter – till exempel reishi, maitake eller gamla favoriten shitake.

6. Bockhornsklöver

Den populära indiska kryddan kallas även Fenugreek och finns som blad och frön. Bladen är rika på fibrer och antioxidanter. Frön är kända för sina fytonäringsämnen och galaktomannan som kan reglera aptit och förbättra immuniteten. Gillar du indiskt? – då är det enkelt att lägga till lite extra bockhörnsklöver i din curry. Annars finns fenugreek även som kosttillskott.

7. Citrusfrukter

De flesta citrusfrukter som citron, lime eller apelsin, innehåller C-vitamin, som är känt som naturens immunitetsförstärkare. Passa på nu innan jul när säsongen börjar och de dyker upp i livsmedelsbutikerna.

 

 

Bloggat av: Karolina Hoffmann, Ph.D.