Din varukorg är tom
falsefalse

Care for your hair – kosttillskott för håret

  • Hälsa & Harmoni,
  • Mineraler,
  • Skönhet och Kroppsvård,
  • Vitaminer

Har du känt att ditt hår förlorat sin fyllighet och blivit tunnare? Kanske upplever du att det känns slitet och strävt? 

Livets stressmoment och dålig sömn kan lämna sina avtryck på vårt utseende. I en hektisk vardag kan det också vara utmanande att alltid hinna få till näringsrika måltider trots att maten utgör den bästa källan för de vitaminer och mineraler som vår kropp behöver för att hålla sig frisk. 

Du som äter ensidigt, eller av annan anledning har brist på viktiga vitaminer och mineraler, kan uppleva sämre kvalitet på hår och naglar och torr hy. Men frukta ej, vi är här för att hjälpa dig! Häng på här i bloggen och utforska vidare vilka kosttillskott som kan vara nyckeln till att ett friskt och vackert hår, oavsett livsstil och kostvanor.

Varför ska man ta kosttillskott för håret?

Det finns många anledningar till varför du ska överväga kosttillskott för håret.  Även om yttre vård av håret, såsom en hårinpackning, kan göra underverk för stunden så får vi inte glömma av att även vårda insidan. Viktigast av allt är att kroppens celler ska fungera. Det inkluderar de celler som ser till att producera hälsosamt och starkt hår. 

Om du har brist på vitaminer som ger näring och stödjer en sund hårväxt, kanske du märker att ditt hår börjar bli skört, torrt eller tunt. Det är nämligen inte hårväxt som prioriteras av kroppen vid vitaminbrist. Utan de viktigaste funktionerna i kroppen som ska hålla dig frisk. 

Medan faktorer såsom genetik, hormoner, ålder, stress och mediciner kan påverka hårets kvalitet, så är näring en nyckelfaktor för friskt hår. Vi har alla olika förutsättningar, men att hålla en tillräckligt näringsrik kost kan vara utmanande. Genom att göra kosttillskott en del av din vardag kan du motverka vitaminbrist, så att du får tillbaka ditt hälsosamma hår.  

Vilket kosttillskott ska jag ta?

Vi har alla olika behov och förutsättningar, vilket kosttillskott du ska välja är individuellt. Det finns många olika vitaminer och mineraler som kan hjälpa ditt hår så för att starta resan mot friskare hår så behöver du såklart veta vilka de är och vad de bidrar med. 

 

Kosttillskotten att ha koll på:

Tre tips för tjockare och fylligare hår

 

Fyll på med Vitamin D 

Vitamin D är viktigt för att håret ska växa och bli tjockare, vitaminet stimulerar stamceller i huden som bildar nya hårsäckar. Vitamin D bildas i huden när solstrålarna träffar den men eftersom vi i Norden endast får tillräckligt med sol under sommarmånaderna är det vanligt med D-vitaminbrist under vinterhalvåret. Därför kan det vara bra med lite extra vitamin D tillskott under vintern. Dessutom kan brist på D-vitamin också vara kopplat till håravfall.

Det viktiga mineralet Zink 

Zink är ett annat viktigt vitamin för tjockare hår och spelar en viktig roll inom hårväxt och reparation. Zink är ett mineral som din kropp behöver men inte kan lagra, så det är viktigt att få i sig tillräckligt med zink varje dag. Zink hjälper även till att hålla balansen av körtlarna i hårbotten som producerar viktig olja, så att håret håller sig friskt!

Brist på denna mineral kan visa sig i försämrad hårkvalitet, ett försvagat immunförsvar och en hormonell obalans. Liknande vitamin D så kan även brist på zink kopplas till håravfall.

Biotin (vitamin B7) för att motverka håravfall och grått hår

Biotin är en av de viktigaste vitaminerna för att motverka håravfall. Biotin spelar en roll i produktionen av keratin, som är viktig för hårets välmående, hårbotten och naglar. Samt hjälper kroppen att bryta ned fett, kolhydrater och protein. Dessutom kan biotin bidra till att förhindra förtida grånande av håret. 

För en extra boost rekommenderar vi att kombinera biotin och zink. Zink aktiverar B-vitaminen som påverkar hårväxten positivt. 

Tips på hur du får håret att växa snabbare

 

Vitamin A, första hjälpen vid kluvna toppar och sprött hår

Se till att dina förutsättningar för hårtillväxten är optimala med Vitamin A! A-vitaminet spelar en avgörande roll för hårets hälsa genom normal celltillväxt, vilket i sin tur stöder hårväxten. Men inte nog med det A-vitamin bidrar också i produktionen av kroppens egna oljor, som ger näring åt både hår och hårbotten. Om du har kluvna toppar och/eller upplever att ditt hår känns sprött och lätt går av – då  kan det vara tecken på brist av A-vitamin.

Niacin (vitamin B3) för en välmående hårbotten

Niacin är viktig för kroppens omsättning av protein, kolhydrater och fett. Den hjälper till att omvandla maten du äter till energi för cellerna. Vilket i sin tur ger cellerna energi till att bibehålla en hälsosam hårbotten och hårväxt.

Riboflavin (vitamin B2) för starkare hår

Riboflavin bidrar till cellernas energiproduktion, stöttar deras tillväxt och funktion. Vitaminet bidrar till normalt hår, samt normal hud och naglar genom att reparera kroppsvävnader och slemhinnor. Ett symtom av riboflavinbrist är håravfall, men det är mycket ovanligt.

Tillskott för dig som tappar mycket hår

 

Järn för starkt och växande hår

I våra hårsäckar så finns det järn som stärker håret och dess tillväxt. Vid järnbrist reagerar kroppen med att använda järn resurser från andra delar av kroppen. Ett av de områden är från hårsäckarna. Vilket kan resultera i tunnare hår och mer håravfall. Men med en extra dos av järn så behöver inte kroppen kompromissa! 

Kom ihåg Vitamin B12 

Vitamin B12 har en viktig roll i skapandet av den snabba celldelningen i hårsäckarna, och därför är det en vitamin som kopplas till håravfall. Men man har ännu inte full förståelse för dess mekanism. Men när kroppen saknar detta viktiga näringsämne, kan det orsaka hårförlust.

Mer Jod för mer hår

Jod är viktigt för att stötta sköldkörtelns funktion så att den producerar tillräckligt med hormoner. Dessa hormoner hjälper till att reglera hårväxten, och att bibehålla en hälsosam hårbotten. Vid brist av denna mineral är ett vanligt symptom håravfall. 

Hur du kan förbättrar hårkvaliteten

 

Kiseldioxid, stöd för hårets hållbarhet

Kisel hjälper till att stärka håret och minskar risken att det bryts av. Kiseldioxid stödjer produktionen av keratinproteinföreningar, vilket är byggstenarna av vårt hår. Men den har ingen förmåga att hindra håravfall. 

Vitamin C, det friska hårets bästa vän

De flesta känner till att vitamin C stärker vårt immunförsvar. Men det är även en av de bästa vitaminerna för håret. Den hjälper till att producera kollagen som är en viktig del för att producera friska hårstrån. 

Ytterligare så hjälper C vitamin till att absorbera andra vitaminer som vitamin E, järn och kalcium. Även dessa bidrar till bildandet av kollagen, vilket vårt hår främst består av. Vitamin C hjälper även till att motverka oxidativ stress, vilket påverkar hårets åldrande. Ett tecken på vitamin C brist är livlöst hår som krullar sig. 

Selen för friskt och långt hår

Selen är en mineral som spelar en viktig roll för att underhålla friskt hår och stödjer även hårväxten. Selen hjälper till att bland annat döda svamp i hårbotten som kan ge resultatet av mjäll. Brist på selen kan också visa sig i form av håravfall. 

Mer Vitamin E, då ska du se!

Vitamin E har antioxidanta egenskaper som främjar frisk hårbotten och starkt hår. Det minskar också mängden oxidativ stress från fria radikaler, och förhindrar nedbrytning av celler som kan orsaka håravfall. Det är också bra för att hålla håret fuktigt och hjälper till att kontrollera oljeproduktionen i hårbotten.

Folsyra (vitamin B9), transportören av näringsämnen

Folsyra är ett annat bidragande ämne för cellväxt, och då även cellväxten i hårsäckarna. Folsyra är bra för kroppens omsättning och hjälper till att skapa röda blodkroppar. De röda blodkropparna transporterar de näringsämnen som gör att håret växer ut hälsosamt.