Din varukorg är tom
falsefalse

Vitaminer för hår, hud och naglar – inre hälsa för yttre skönhet

  • Hälsa & Harmoni,
  • Mineraler,
  • Skönhet och Kroppsvård,
  • Vitaminer

Sköra naglar, torrt livlöst hår och dålig hy är bekymmer som flera av oss stöter på i livet. I jakten på skönhet försöker vi ofta göra förbättringar utifrån. Med krämer, ansiktsmasker och behandlingar försöker vi förbättra huden, stärka naglarna och ge liv åt vårt hår. Men sanningen är att nyckeln till varaktig skönhet ligger inom oss själva, i form av en sund och näringsrik inre miljö.

Vad du stoppar i din kropp har en enorm inverkan på din inre hälsa och ditt yttre utseende. Din hud, ditt hår och dina naglar drar alla nytta av specifika vitaminer och mineraler. Dessa finns vanligtvis i en balanserad och varierad kost. Men vissa av oss, till exempel om man valt att utesluta viss kost eller har andra unika behov, kan kräva mer.

Vilka vitaminer är bra för hår, hud och naglar?

 

1.Vitamin A är jätte bra!

Vitamin A har förmågan att stimulera produktionen av den naturliga oljan som håller din hårbotten återfuktad. Vilket är viktigt för att bibehålla en hälsosam och välmående hårbotten. Utöver detta har vitamin A en viktig roll i att stärka hårfolliklarna. Som i sin tur stödjer hårväxten och minskar risken för håravfall. 

A-vitamin motverkar fina linjer och rynkor genom att stimulera kollagenproduktionen. Vitamin-A arbetar aktivt för att skydda dina celler från att ta skada från fria radikaler, som är yttre föroreningar. Dessutom stimulerar vitaminet hudens cellförnyelse, vilket också hjälper till att minska synliga ålderstecken. 

För naglarna hjälper vitamin A till att hålla dem återfuktade och förhindrar torrhet, sprödhet och att de bryts av.

Vitamin A finns i livsmedel som morötter, sötpotatis, spenat och lever.

2. Vitamin C för glans och styrka

Vitamin C är avgörande för kollagenproduktionen i kroppen. Det hjälper till att hålla vårt hår starkt och glänsande men också ge styrka och form till naglarna. Samtidigt stödjer också vitaminet upptaget av järn från maten. Vilket är viktigt för att upprätthålla en hälsosam hår- och nageltillväxt. 

Inom hudvård är C vitamin populärt för sin förmåga att ljusa upp huden, minska skador som till exempel solskador och skydda huden. Som en av de mest kraftfulla antioxidanterna har C-vitamin visat sig ha anti-aging effekter genom att öka kollagenproduktionen. Dessutom har studier visat att C-vitamin spelar en roll för att upprätthålla hudens totala återfuktning. 

För att dra nytta av C-vitaminets alla fördelar är det viktigt att inkludera livsmedel såsom citrusfrukter, paprika, kiwi och broccoli.

3. Niacin är en bra vitamin

Niacin är ansvarig för att leverera energi, vilket stödjer en hälsosam blodcirkulation. Men det hjälper även till att leverera syre och näringsämnen till hårsäckarna. Detta bidrar till hälsosam hårväxt och ger håret glans genom att förbättra hårstrukturen. Niacin innehåller även antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att minska inflammation och irritation i hårbotten. Vilket spelar en viktig roll för att bekämpa håravfall. 

Niacin stödjer produktionen av ceramider och elastin, som är viktiga komponenter i hudbarriären. Detta hjälper att stärka hudens naturliga skyddande sköld. Vilket kan resultera i mer återfuktad, frisk hud som bättre kan försvara sig mot fuktavdunstning och yttre irriterande faktorer. Dess antiinflammatoriska egenskaper kan vara fördelaktiga för personer med inflammatoriska hudtillstånd som akne.

Niacin kan stödja celltillväxten och därigenom främja en hälsosam nageltillväxt. Det kan bidra till att minska risken för sköra och splittrade naglar.

Exempel på niacinrika livsmedel är kyckling, tonfisk, jordnötter och gröna grönsaker.  

4. Biotin för energin

Biotin är ett viktigt B-vitamin som hjälper kroppen att få energi och näringsämnen från kolhydrater, proteiner och fetter. Vitaminen spelar även en viktig roll i celltillväxt. Vilket inkluderar hårcellerna, som kan hjälpa hårtillväxten och motverka håravfall. Biotin kan även förbättra hårets struktur och göra det starkare och mer elastiskt. 

Eftersom enzymerna i kroppen är beroende av biotin för att fungera är vitaminet viktigt för energiproduktionen och hjälper till att bilda fettsyror som ger näring åt huden. Biotin är involverat i upprätthållandet av en sund hud genom att stödja celltillväxt och regenerering. Det kan hjälpa till att minska torr hud och bidra till att bevara fukt.

Biotin är även känt för att främja hälsosam nageltillväxt och kan minska skörhet och sprickbildning. 

Livsmedel som ägg, nötter och blomkål innehåller goda mängder biotin. 

5. Glöm inte Zink 

Zink stödjer produktionen och funktionen av olika celler i hårsäckarna. Inklusive de som är ansvariga för att skapa keratin, proteinet som bildar de strukturella byggstenarna i våra hårstrån. Zink underlättar även snabb celldelning som behövs för en hälsosam hårväxt. Det hjälper också till att reglera hormonnivåer inklusive de som är kopplade till hårväxt och håravfall. 

Zink är ett viktigt mineral som stärker immunförsvaret. Det kan minska inflammatoriska reaktioner som bland annat akne. Eftersom zink reglerar cellproduktion och omsättning kan den även hjälpa till att minska mängden naturlig olja som din hud producerar. Vilket i sin tur förhindrar att porerna täpps igen.

Eftersom zink stöder cellproduktion kan den också förbättra hälsan hos naglar genom att främja tillväxt och minska risken för skörhet.

För att få i dig mer zink kan du inkludera livsmedel som kött, nötter, frön och baljväxter.

6. Selen för alla dina problem

Selen fungerar som en antioxidant och skyddar håret från oxidativ stress, vilket kan motverka grånande av håret. Den kan även bidra till att upprätthålla en frisk hårbotten och stödja hårfolliklarnas hälsa. Selen dödar mjällorsakande svamp, vilket är anledningen till att det är en viktig ingrediens i många mjäll behandlingar. Selen är också viktigt för produktionen av sköldkörtelhormoner som hjälper till att reglera hårväxten.

Selen är också en mineral som ser till att huden håller sig elastisk och skyddad. Den bekämpar fria radikaler, minimerar hudskador och inflammationer. 

Selen stödjer även produktionen av selenoenzymer, vilket är viktigt för att bibehålla starka och friska naglar.

För att få i sig mer selen kan man inkludera livsmedel som valnötter, paranötter, fisk och kött i kosten. 

7. Näringsbäraren Kisel 

Kisel är också en viktig komponent i kollagenproduktionen, vilket är väsentligt för att upprätthålla hårets struktur och styrka. Genom att stödja hårcellernas hälsa kan kisel bidra till att stötta hårväxt och motverka håravfall. Den gör detta genom att leverera viktiga näringsämnen till dina hårsäckar.

Kisels roll i produktionen av kollagen är också avgörande för hudens elasticitet. Genom att bidra till normal kollagenproduktion kan kisel minska synliga tecken på åldrande, såsom rynkor. 

Kisel kan även bidra till att stärka naglarna och minska risken för spröda och sköra naglar.

Livsmedel som gröna grönsaker, havregryn, och bönor är bra källor till kisel. 

8. Koppar för att hålla pigmentet i dina toppar

Koppar kan hjälpa till att bibehålla friskt hår genom att stimulera blodflödet till hårbotten, bygga upp elasticitet i håret, minska fett och minska symtom på mjäll. Koppar är involverat i produktionen av melanin, pigmentet som ger håret dess färg. En tillräcklig mängd koppar kan bidra till att bibehålla din hårfärg.

Koppar är också nödvändigt för bildandet av kollagen och elastin, vilket är avgörande för hudens elasticitet och struktur. Den fungerar även som en antioxidant och skyddar huden från fria radikaler.

Koppar är en del av flera enzymer som är involverade i proteinmetabolismen, vilket kan stödja hälsosam nageltillväxt och styrka.

För att få tillräckligt med koppar är det viktigt att inkludera livsmedel som nötter, frön, fullkorn och skaldjur i kosten.

9. Supermineralen Järn 

Järn är en supermineral för både hud och hår! Järn ser till att optimera din hud- och hårhälsa genom att tillföra massvis med syre som i sin tur hjälper till att reparera alla celler och vävnader. Se till att få i dig mängder med järn för ett riktigt friskt hår. Dessutom hjälper järn till att motverka håravfall.

Som en viktig mineral i produktionen av hemoglobin hjälper järn också till med hudens sårläkning och minimera uppkomsten av blåmärken.

Eftersom syre behövs för friska naglar, kan en järnbrist eller anemi leda till vertikala åsar i naglarna eller så kan nageltillväxten påverkas. 

Livsmedel rika på järn inkluderar rött kött, fisk, kyckling, baljväxter, nötter, frön, fullkornsprodukter, mörkbladiga grönsaker och torkad frukt.

10. Ät mer Magnesium!

Magnesium hjälper till att minska inflammation och öka hälsosam hårväxt. Den hjälper till att slappna av blodkärlen och förbättrar blodflödet till hårbotten. Förbättrat blodflöde levererar viktiga näringsämnen och syre till hårsäckarna, vilket skapar en sund hårväxt. 

Magnesium hjälper till att skydda mot yttre skador eftersom det reglerar cell regenerering och reparation. Vilket gör den viktig för din hud eftersom det aktivt hjälper din hud när det gäller skydd och återhämtning.

Magnesium är centralt i bildandet av keratin, proteinet som ansvarar för naglarnas struktur och styrka. Den spelar därför en viktig roll i att underhålla stark och frisk nagelväxt.

Magnesiumrika livsmedel omfattar nötter, frön, fullkornsprodukter, gröna bladgrönsaker, baljväxter, fisk, bananer och avokado.