Din varukorg är tom
falsefalse

Chlorella frågor och svar

  • Detox,
  • Frågor & Svar,
  • Superfood

Här finner ni frågor och svar kring Chlorella pyrenoidosa, superfood som passar alla!

Vad är Chlorella pyrenoidosa?

Chlorella är en mikroskopisk grön sötvattenalg med en äkta cellkärna. Chlorellas cell innehåller koncentrerade vitaminer, mineraler, protein och andra näringsämnen. Tack vare att chlorella är en ren, komplett och balanserad näring är denna alg fullt lämplig att ätas av både människor och djur (100 % vegetabilisk och naturlig).

Chlorella innehåller mer än 25 olika vitaminer och mineraler och förser oss med en mängd av betakaroten. Dessutom innehåller den mer vitamin B12 än vad som finns i oxlever. Chlorella är 60 till 70% protein. Den har också högsta mängden av klorofyll och innehåller järn, kalcium, kalium, fosfor, magnesium, zink, koppar, natrium, spår av selen, svavel och kobolt, 19 aminosyror, varav de 8 essentiella.

Hur fungerar Chlorella pyrenoidosa?

Kombination av Chlorellas speciella cellvägg med sporopollenin och dess höga innehåll av klorofyll samt vissa av de viktiga proteinerna i chlorella drar till sig tungmetaller såsom kvicksilver, bly, koppar, kadmium, palladium som effektivt förs ut genom tarmsystemet. Samma sak gäller för lösningsmedel, PCB, alkohol, nikotin, dioxin och andra gifter. I USA, Tyskland och Danmark, har man sedan länge använt chlorella som hjälp vid amalgatavgiftning.

Synergieffekten hos den stora mängden av näring i chlorella hjälper till att balansera och stabilisera processer på cellnivå i vår kropp. Chlorella förser kroppen med närings- och reningsredskap som den behöver för att fungera med maximal kapacitet och effektivitet. Med detta som bakgrund och vid ett dagligt intag, fungerar chlorella som ”uppladdning”. Miljoner människor äter chlorella varje dag för att både känna sig bättre och se yngre ut.

Kan Chlorella pyrenoidosa hjälpa mig att gå ner i vikt?

Chlorella är ingen dietmat utan en balanserad och komplett föda. Dock berättar många att när de äter chlorella samtidigt som de ändrar kost för att gå ner i vikt, att de får mer energi och tappar sötsuget. Som komplett föda med 60-70% protein innehåller chlorella ändå bara 12 kalorier i en dagsdos av 3 gram (15 tabletter). Chlorella tillfredsställer aptiten samtidigt som vi förses med god näring som ger oss energi.

Chlorella är rik på essentiella fettsyror omega 3 och omega 6. Chlorella hjälper till vid matsmältning genom effektiv tömning av tarmen medan den samtidigt hjälper till att förbättra ämnesomsättning. Chlorellas förmåga att avgifta kroppen samt att normalisera syra/bas balansen bidrar också till att förhindra viktökning.

Så, vare sig målet är att minska eller öka i vikt, så kan chlorella hjälpa till att balansera kroppens funktioner vilket, i sin tur, medför en mer permanent förändring av vår hälsa och vikt. Chlorella i tablett- eller pulverform som intas i samband med måltid, kan i många fall ge en god mättnadskänsla. En drink (ca.4 dl) gjord på fruktjuice, 1/2 banan, 1/2 matsked solrosfrön, 1/2 matsked russin och ett par äppelklyftor och chlorella pulver, allt väl blandat i mixer, är näringsrik och mättande.

Är Chlorella pyrenoidosa en ersättning för andra vitamin- och mineraltillskott?

Vi rekommenderar chlorella som ett komplement till den dagliga födan som ofta saknar tillräckligt med fullgod näring. Detta för att chlorella innehåller en mer balanserad, komplett och för kroppen effektiv näring, i naturlig form än syntetiskt framställda, enskilda näringsämnen och multivitaminer. Dessutom innehåller chlorella andra näringsämnen som man inte kan finna i syntetiska näringstillskott, t.ex. klorofyll, RNA / DNA, albumin, xantofyll m.fl.

Är Chlorella fördelaktig att äta vid body building?

Absolut! Nukleinsyrorna i chlorella har bidragit till att denna planta reproducerar sig själv med mycket stor hastighet. När vi äter chlorella så äter vi även de nukleinsyror som är ansvarig för chlorellas snabba cellreproduktion tillsammans med all den tillskottsnäring som förekommer i chlorellas reproduktiva tillväxt och underhåll av dess livslängd. Nukleinsyrorna i chlorella reglerar produktionen av kroppens enzymer, proteiner och energi. De hjälper också kroppen att använda proteiner genom att omsätta dessa till aminosyror som, i sin tur förvandlas till proteiner enligt RNA och DNA specifikationer. Äter man chlorella i samband med proteinpulver kan chlorella framkalla en synergieffekt. Icke att förglömma i detta sammanhang, chlorella är kalorifattig och innehåller bara en liten mängd av natrium, varför denna alg passar till dagens kroppsbyggare och deras livsstil.

Vad är skillnaden mellan Chlorella, alfalfa, spirulina och groddar?

Många ”gröna” födoämnen är källor till klorofyll. Men i jämförelse innehåller chlorella mest klorofyll av alla kända växter. Mikrobiologer som nyligen genomfört laboratorietester pekar på att chlorella innehåller t.ex. mellan 3 – 5 gånger mer klorofyll än spirulina.

Spirulina är en mer primitiv organism och saknar en riktig cellkärna, vilket innebär att chlorella med en äkta cellkärna har en högre kvalitet av RNA och DNA. Chlorella förser oss även med mer järn och essentiella fettsyror än spirulina. Chlorella innehåller 15 – 20 gånger mer klorofyll än alfalfa.

Chlorella är ensam om att innehålla CGF (= Chlorella tillväxtfaktor) som hjälper till vid tillväxt, utveckling och reparation av våra egna celler.

Vad är CGF?

CGF är ett koncentrerat, flytande extrakt av chlorellas cellkärna. CGF innehåller nukleinpeptider som är viktiga för uppbyggnaden av vårt eget RNA / DNA. Många näringsforskare anser att den naturliga kvaliteten i kroppens nukleinsyror (RNA / DNA) försämras pga föroreningar, ensidig och icke balanserad kost, stress samt brist på motion, som leder till för tidigt åldrande och en mindre effektiv ämnesomsättning.

Inte minst viktigt är det att förstå att produktionen av RNA och DNA, reduceras naturligt redan vid 20 års ålder då våra kroppar når mognad. CGF ( chlorella tillväxtfaktor) är en av de största och viktigaste källorna till RNA /DNA vilka bidrar till reparation och nybildande av våra egna celler. Chlorella innehåller 2,5-OD/l/g av CGF.

Hur mycket Chlorella pyrenoidosa kan jag äta dagligen?

Eftersom chlorella är komplett föda kan man äta ett större antal tabletter varje dag. Emellertid föreslår vi att man börjar med 1 till 3 tabletter dagligen till varje måltid. Efter en vecka har kroppen vant sig vid chlorellas rengörande och avgiftande effekter och man bör då öka dosen till 5 tabletter till varje måltid (3 x 5 tabletter). Vid akut behov av extra näring, kan man öka dosen, allt efter önskemål. Föredrar man att ta alla 15 tabletter vid en måltid fungerar det också utmärkt. Eftersom många upplever en ökad energi är det lämpligt att ta Chlorella på förmiddagen.

Kan barn äta Chlorella pyrenoidosa?

Absolut och med fördel! Barn under 15 år kan dagligen äta antalet tabletter motsvarande deras ålder. Det är speciellt viktigt för barn i skolåldern att erhålla  balanserade halter av essentiella fettsyror. En rätt balans kan minska problemet med dyslexi och andra störningar i samband med koncentrationssvårigheter. Den så ofta förekommande hyperaktiviteten bland barn liksom hos vuxna kan även avhjälpas med ett balanserat tillskott av essentiella fettsyror. Kroppen behöver både Omega3 och Omega6, som båda finns i riklig mängd i chlorella.

När börjar man märka effekten av Chlorella pyrenoidosa?

Många människor börjar känna sig bättre och mer energiska redan efter några veckor. Andra, gör det efter en längre period (2 – 3 mån). Allt beror på din individuella livsstil och allmänt tillstånd. Bästa resultat ger dock ett kontinuerligt dagligt intag av chlorella och många säger att deras hälsa blir bättre ju längre de äter chlorella.

Under mer än 60 år har näringsforskare och läkare i bl.a. Japan, USA, Kina forskat med chlorella-algen. Man har framför allt framhävt chlorellas egenskaper att kunna rena njurar, lever, luftorgan, tarmsystem och blod, med hjälp av dess unika cellvägg som drar till sig främmande ämnen och för kroppen skadegörande tungmetaller och föra ut dessa genom tarmsystemet. Chlorella hjälper också kroppen till god hälsa genom att stimulera och förbättra immunförsvaret.

 

 

Är det viktigt med extra näring för kvinnor vid PMS, klimakteriebesvär, osteoporos elller fibromyalgi?

Chlorella är en 100% naturprodukt och anses kunna hjälpa till att normalisera kroppsfunktioner. Chlorella är helt giftfri, lätt att använda, icke vanebildande och till skillnad från läkemedel, ger chlorella inga biverkningar. Chlorella reglerar biologiska banor i stället för att endast dämpa symptom. PMS t.ex. kan lindras med intag av extra vitamin B6 pyridoxin som kan minska spänningar och vätskeansamling.

På det hela taget är det viktigt att tänka på vad man äter inte bara strax före menstruation, utan alltid. Om man betraktar PMS liksom liknande andra besvär som medför smärta så är det tecken på att kroppen är ur balans. Multivitaminer och mineraler kan hjälpa till att återfå rätt balans. Kvinnor som erfar intensiv värk har ofta högre värden av prostaglandin. En annan orsak kan också vara dålig blodcirkulation till livmodern. Koppar och zink är viktiga bland spårämnen, vitamin B6 är en effektiv hormonregulator och magnesium är också att rekommendera. Då kvinnan får förbättrad cirkulation erfar hon mindre smärta tillsammans med mindre uppbyggnad av negativa prostaglandiner.

Ojämna kretslopp ökar blodförlusten vilket medför förlust av järn som leder till blodbrist. Chlorella ger effektivt kroppen de näringsämnen som den behöver vid ovan nämnda besvär. För att lindra och förebygga rubr. problem är man i behov av en god ämnesomsättning, rätt kost, mindre stressar och att man ser till att avgifta kroppen från främmande ämnen såsom kemikalier, tungmetaller etc. Inte minst bör man tänka på att motionera kontinuerligt.  Chlorella kan vara till god hjälp som en näringsrikt komplement till kosten samtidigt som den bidrar till att rena kroppen från gifter.

Kan jag äta Chlorella trots att jag använder läkemedel?

Ja, chlorella har den så viktiga egenskapen att kunna avgifta kroppen från främmande ämnen och kan därmed bidra till att förhindra vissa biverkningar som mediciner kan åstadkomma.

Jag är vegetarian, vad kan Chlorella göra för mig?

Chlorella är rik på proteiner och näringsämnen. Vid vegansk diet kan Chlorella uppväga B-vitaminbrist. Framför allt gäller detta vitamin B12.

Vad kan Chlorella pyrenoidosa göra vid mag- och tarmbesvär?

Kronisk förstoppning är ett stort problem eftersom det bidrar till att kroppen samlar på gifter och tungmetaller som bidrar till både fetma, allergier och andra sjukdomar. Inte minst belastas äldre personer av besvär. Jämte hård avföring innebär en förstoppning och även att de berörda lider av blödningar, dålig andedräkt samt nedsatta blodsockervärden. Det är därför viktigt att effektiv tarmtömning sker regelbundet, en till två gånger per dag.

Vetenskapliga undersökningar visar att chlorella verkar stimulerande för tarmrörelser dels p.g.a. sin höga halt av klorofyll och dels genom sin avgiftande verksamhet i tarmmiljön. Vid intag av chlorella påverkas tarmfunktionerna vilket bidrar till att man får en regelbunden och fullständig tarmtömning. Viss förutsättning till detta är att man dagligen dricker två till tre liter vatten. Chlorella stimulerar och förstärker effekten av de vänliga bakterierna i tarmen. I kombination med ovan, bör man tänka på att varje dag äta både grönsaker och frukt samt regelbundet motionera och god nattsömn. Undvik att stressa, vilket inte alltid är lätt och tänk positivt under dygnets vakna timmar.