Din varukorg är tom
falsefalse

D.I.Y. After sun

  • DIY,
  • Hälsa & Harmoni,
  • Skönhet och Kroppsvård,
  • Utbildning & Kunskap
Fem naturliga sätt för att lindra solbränd hud och fixa egna after sun-produkter

Aj, du vet att du inte borde sola så mycket och du gjorde det i alla fall och nu är huden röd. Solbränna är mest troligt en av sommarens vanligaste krämpor. Vi vet ju alla att det viktigaste är att förebygga genom att applicera en bra solkräm och att sola säkert. I de fall där skadan redan är skedd, så kan du lindra din hud på ett naturligt sätt. Tänk på att alltid dricka ordentligt med vatten så att du kan bibehålla vätskebalansen. Här kommer några enkla och naturliga husmorstips!

1. Lavendel

Lavendel är känd för att vara svalkande och hjälper huden att läka. Oljan är också antiinflammatorisk och smärtstillande, vilket gör att den ofta används för att kyla ner solbränd hy. Blanda några droppar lavendel eterisk olja  med basolja och smörj in huden. Bra basoljor är tex. jojobaolja, mandelolja, avokadoolja eller olivolja samt massage-basolja.

OBS! Använd aldrig aromatiska oljor direkt på en skadad hud.

2. Yoghurt

Applicera kall yoghurt på den solbrända huden och låt verka i ca 10 – 15 minuter. Skölj av med kallt vatten. Den svalkar skönt samt hjälper huden att läka. Yoghurten ska vara en naturlig, ekologisk och osötad yoghurt med probiotiska bakterier som exempelvis grekisk eller turkisk yoghurt. Bakterierna hjälper till att återställa hudens naturliga skyddsbarriär och mjölksyran verkar antiinflammatorisk.

 

3. Svart te

Fyll en kanna med varmt vatten och lägg i tre tepåsar av svart te. När teet är kallt applicerar du den på den solbrända huden och låter den verka utan att skölja av. Teobromin och garvsyror i teet underlättar att kyla ner huden, och katekiner hjälper till att reparera hudskador. Det går också bra att göra ett te-bad i badkaret!

4. Aloe vera

Växten är mångas favorit för att behandla solbränna. Den svalkar, lindrar och hjälper huden att läka. Du kan köpa en färdig aloe vera gel eller odla en aloe vera växt och använda dessa stjälkar vid behov.

5. Gurka

Ta en kall gurka (helst ekologisk) och mixa till en len “kräm”. Applicera sedan på solskadade huden. Det går också bra att ta gurkskivor och applicera på skadade ögonlock.

Du kan också göra en enkel och naturlig after sun-spray eller en after sun-salva som består av bara några ingredienser och går lätt att göra hemma.

After sun-spray:

1-2 msk aloe vera gel

10 droppar lavendelolja

10 droppar pepparmyntsolja

1 dl trollhasselvatten (Hamamelisvatten) eller vanligt vatten

Blanda alla ingredienserna i en sprayflaska. Förvara flaskan i kylen för en mer svalkande effekt.

After sun-salva:

1 dl kokosolja (helst extra virgin, eko)

1/3 dl aloe vera gel

10 droppar pepparmyntsolja

Blanda alla ingredienser och förvara i en glasburk med lock. Ställ i kylen övernatt OBS! Kokosoljan blir flytande i temperaturer över 26 grader.