Din varukorg är tom
falsefalse

Lusfri med naturliga metoder!

  • DIY,
  • Skönhet och Kroppsvård,
  • Studier

Augusti närmar sig sitt slut, och med skol- och förskolebarn tillbaka i verksamhet poppar den bekanta lappen “Nu går det löss” snart upp i nästan alla kapprum. Känner du också att det börjar klia i huvudet nu?

Trots att löss kan drabba oss alla är det framför allt skolpersonal och barn som umgås i större grupper under flera timmar om dagen. Löss sprids oftast via närkontakt, såsom hår mot hår eller genom delning av kuddar, sängkläder, borstar och mössor. När en person i familjen fått löss, tenderar det att snabbt sprida sig till andra familjemedlemmar. Men, som tur är, finns det hjälp att tillgå!

Vetenskapligt bevisat: det naturliga alternativet är bäst!

Löss har tyvärr utvecklat resistens mot flera konventionella produkter från apoteket. Men lyckligtvis finns det naturliga alternativ som är minst lika effektiva mot dessa envisa små kryp. En studie publicerad i European Journal of Pediatrics jämförde en naturlig spray tillverkad av kokosolja och anisolja med en luslotion som är klassad som läkemedel. Sprayen applicerades i fuktigt hår och hårbotten i ungefär 15 minuter, och behandlingen upprepades tre gånger under en period av fem dagar. Resultatet visade att kokos- och anissprayen var mer effektiv än läkemedlet när det kom till att bli av med parasiterna. Andra studier visar också att kokosolja är en effektiv behandling mot löss.

Naturliga behandlingstips!

Här är några enkla recept på naturliga medel som kan hjälpa om någon i familjen drabbats av löss, eller som förebyggande åtgärd. Du kan enkelt blanda till recepten hemma – alla ingredienserna är helt giftfria och doftar gott!

P.S – Tänk på att behandla alla i familjen samtidigt och att tvätta alla sängkläder, mössor och borstar för bästa resultat.

Äppelcidervinägerbehandling

Du behöver: Äppelcidervinäger, luskam

Gör så här: Blanda 3 dl äppelcidervinäger med 1 dl vatten. Applicera blandningen i håret, hårbotten, nacken och bakom öronen. Låt verka i 15 minuter och skölj sedan ur. Vinägern lösgör äggen från hårstråna. Använd en luskam för att kamma bort alla ägg. Upprepa behandlingen två dagar till eller tills alla ägg är borta.

Kokosolje- och anisspray

Du behöver: Kokosolja, anisolja, duschmössa

Gör så här: Värm 3 msk kokosolja tills den blir flytande, blanda sedan med 10 droppar anisolja. Massera in oljan i hårbotten och håret, sätt på en duschmössa och låt verka i 3 timmar så att oljan kan eliminera lössen. Kamma sedan håret med en luskam och tvätta som vanligt. Upprepa behandlingen tills lössen är borta.

Balsam med lavendelolja

Du behöver: Olivolja, neemolja, lavendelolja, tea tree olja, duschmössa, luskam
Gör så här: Blanda två delar olivolja med en del neemolja, tillsätt några droppar lavendel- och tea tree olja. Applicera noggrant i hårbotten och håret ända ner till topparna. Sätt på en duschmössa och låt verka över natten. Tvätta håret nästa dag, gärna med schampo som innehåller några droppar lavendelolja, cederträolja, tea tree olja eller rosmarinolja. Du kan även tillsätta några droppar av dessa oljor i ditt vanliga schampo. Kamma därefter håret ordentligt. Upprepa kuren efter en vecka för att bli av med eventuella löss som kläcks från kvarvarande ägg.

Spray med eteriska oljor i ett förebyggande syfte

Du behöver: lavendelolja, tea tree olja, rosmarinolja, cederträolja eller pepparmyntsolja, sprayflaska
Gör så här: Blanda till sprayen av ca 2 dl vatten med 5 droppar av valfri eterisk olja: lavendel, tea tree, rosmarin, cederträ eller pepparmynta. Använd högst 20 droppar totalt per 2 dl vatten. Spraya håret varje dag. Använd gärna sprayen efter lusbehandling. Eftersom löss inte tycker om de nämnda eteriska oljorna, kan du även blanda dem i ditt vanliga schampo för att avskräcka dem. Kom ihåg att inte överdriva användningen av eteriska oljor i håret.

 

Bloggat av: Karolina Hoffmann