Din varukorg är tom
falsefalse

Sova gott – Naturliga knep för bättre sömnkvalitet

  • Hälsa,
  • Hälsa & Harmoni,
  • Sömn och Stress,
  • Utbildning & Kunskap
Sömnbrist och hälsan

Sömnen handlar om mycket mer än att vi säger god natt, släcker lamporna och sluter ögonen; bakom kulisserna i våra kroppar pågår samtidigt en komplex biologisk process som påverkar varje aspekt av vår hälsa och välbefinnande. Trots att vi vet att en god kvalitativ sömn är avgörande för ett liv i balans och välmående, kämpar många av oss ändå med att få tillräckligt med god sömn. En global undersökning från 2020 visade att över hälften av de tillfrågade, i USA och Europa, var missnöjda med både mängden och kvaliteten av sin sömn (1).

Varför är sömn viktigt?

Sömnen är inte bara en period av vila för kroppen, utan det är även då celltillväxt och reparation når sin kulm. För att optimera vår övergripande hälsa bör vi sträva efter minst 7-8 timmars sömn varje natt. Denna period är inte bara optimal; den är nödvändig för att våra kroppar ska fungera på topp. Trots detta är det väldigt många av oss som inte kommer i närheten av de timmarna.

Sömnens påverkan sträcker sig långt utöver att bara hålla oss pigga på dagtid. Kvaliteten på vår sömn påverkar energinivåer, aptit och kroppsvikt, blodtryck och kardiovaskulär hälsa, immunsystemets styrka, kognitiva processer som lärande och minne, problemlösning, kreativitet, koncentration och till och med vår sinnesstämning (23).

Orsaker till sömnproblem

Att uppnå en kvalitativ och god sömn är dock inte alltid enkelt. Undersökningar visar att omkring 68% av amerikanerna och européerna kämpar med sömnproblem minst en gång i veckan (1). Och orsakerna är många, allt från miljömässiga faktorer som obekväma kuddar och sängar till livsstilsutmaningar som långa arbetsveckor, oro över arbete och relationer, samt blått ljus från elektroniska apparater sent på kvällen/natten.

Örter för bättre sömn – Ta hjälp av naturen!

För dem som har försökt förbättra sin sömnhygien men utan framgång, samt de som kämpar mot stress och ångest, kan ha god hjälp av örter som en naturlig lösning. Här tipsar vi dig om några örter som har visat sig ha positiva effekter på sömnen:

Saffran  är mer än bara en krydda i köket. Det har visat sig vara en riktig superhjälte för sömnen, då den underlättar insomning och förbättrar sömnkvaliteten. De aktiva ämnena, crocin och safranal, inducerar hypnotiska effekter genom att öka sömntiden. Dessutom är saffran känt för sitt positiva inflytande på sinnesstämningen (4).

Citronmeliss  minskar ångest och främjar avslappning. En kopp citronmeliss-te som druckits 2-3 gånger under dagen kan vara ett bra sätt att lugna nerverna och skapa en mer fridfull kväll (5).

Hjärtstilla  är ett känt tonikum vid stress och ångest, med en historia som sträcker sig tusentals år tillbaka. Används traditionellt för att behandla olika tillstånd, inklusive hjärtsjukdomar, ångest och oregelbunden menstruation. Speciellt användbart när upprepade, störande uppvaknanden på natten stör sömnen. Dess bittra egenskaper kan också hjälpa till vid matsmältningsbesvär som även det kan störa sömnen (6).

Rosmarinsyra: Finns i flera medicinala växter och har som mynta och citronmeliss, en positiv effekt på sömnen. Dess förmåga att öka total sovtid, förkorta insomningstiden och öka både den totala och djupa sömnen gör den till en naturlig medhjälpare för en god natts vila (7).

Genom att inkludera dessa naturliga ingredienser i din dagliga rutin kan du utforska en ny värld av sömnförbättring och främja din övergripande hälsa på ett naturligt välsmakande och läckert sätt.