Din varukorg är tom
falsefalse

Propolis – ett naturligt antibiotikum

  • Artiklar,
  • Hälsa,
  • Hälsa & Harmoni,
  • Immunförsvar,
  • Studier

Från bina och deras bikupor finner vi flera fantastiska hälsoprodukter såsom honung, bivax, pollen och royal jelly. Dessa används både i kosttillskott och läkemedel såväl som i hudvårdsprodukter. Förutom de redan nämnda produkterna finns det ännu en substans tillverkad av bin som gjort en lyckad comeback inom hälsovärlden. Det är förstås propolis! I detta inlägget får du reda på allt du behöver veta om propolis och varför vi är så förtjusta i detta naturliga antibiotikum.

Bins naturliga antibiotika

Långt innan vi människor förstod vad bakterier ens var, hade bin fullt upp med att sterilisera sina bikupor. Japp det stämmer faktiskt – bin hade full koll på hur man skapar en steril miljö innan vi människor ens var medvetna om att handtvätt kunde förebygga sjukdomar. Det sägs att den mest sterila platsen i naturen är inne i en bikupa, och det kan nog stämma. Hur skulle bin annars kunna trivas i en så sluten, trång miljö? För att täta bikupan skapar bina propolis, en otroligt komplex substans som innehåller hartser, oljor, balsam, pollen och vaxer. Detta fantastiska tätningsmedel skyddar bikupan mot bakterie-, virus- och svampinkräktare (1).

Vad är propolis?

Propolis består av en komplex blandning av ämnen som bin samlar in från naturen. Dess antibiotiska egenskaper kommer från ett ämne, galangin, vilket påverkar immunförsvaret genom att höja aktivitet av fagocyter. Propolis fungerar också antiinflammatoriskt och blockerar vissa prostaglandiner (2).

Propolis är mycket näringsrikt och innehåller flera vitaminer, mineraler och näringsämnen så som vitamin A, B1, B2, B3, C, biotin, kalcium, järn, zink, kalium, fosfor, mangan, kobolt och koppar. Men dess näringsinnehåll kan variera beroende på region och variationen i floran, så näringen i propolis kan vara något annorlunda beroende på vart i världen bina befinner sig (3).

Gammal kunskap gör comeback

I tusentals år har propolis spelat en viktig roll för människohälsan. Redan i Antikens Grekland användes propolis för att läka öppna sår. Propolis användes också för att lindra inflammation och feber, och under andra världskriget användes det för att göra omslag på sår som ådragits i strid. Under åren har det använts i behandling av olika slags infektioner, t o m i behandling av akne. Propolis har visat sig vara effektivt mot patogena bakterier inklusive stafylokocker (4). Det har också använts i ett förebyggande syfte för att stärka immunförsvaret.

Propolis mot bakterier och svamp

Idag hittar du propolis i alla möjliga former, som tabletter, pulver, kapslar, kräm, tandkräm, salvor och flytande extrakt. Och det är vanligt att propolis tas som ett komplement för att bekämpa bakterieinfektioner. En studie publicerad i tidskriften Mycoses visade att propolis dödade flera stammar av jäst, inklusive Candida albicans som orsakar svampinfektioner hos människor. Studien visade också att propolis var särskilt effektivt för att bekämpa svampinfektioner i munnen, särskilt hos protesbärare (5).

Propolis för munhälsa

Eftersom propolis är så effektiv mot inflammation i slemhinnor i mun och svalg, är den särskilt användbar vid halsont och även vid afte. En studie gjord av Harvard School of Dental Medicine visade att propolis är mycket effektivt mot afte. I studien fick den ena gruppen propolistillskott och den andra fick placebo. Resultat av studien visade att propolisgruppen fick färre afteutbrott och upplevde dessutom en ökad livskvalitet (6).

Propolis för sårläkning

En av de mest värdefulla aspekterna av propolis, för både människor och bin, är dess naturliga antiseptiska egenskaper. Genom att sprida propolis eller dess extrakt på sår kan du skydda öppna sår och skärsår från infektion, som ofta är mycket allvarligare än själva såren. För det andra kan dess antioxidanter verka för att påskynda sårläkning, stimulera blodflödet och tillväxt i dessa områden, tillsammans med att minska inflammation (7).

Vem kan äta propolis?

Fördelarna med propolis är imponerande, men om du är allergisk mot honung, biprodukter eller vissa typer av träd eller safter, ska du inte använda propolis. Propolis har också blodförtunnande egenskaper vilket kan öka blödningstiden. Rådgör alltid med en läkare eller terapeut innan och se till att dina kosttillskott och naturläkemedel kommer från pålitliga källor

Bloggat av: Karolina Hoffmann, Ph.D.