Blåmärken – 5 naturliga sätt att lindra!

Har du vält med din cykel eller ramlat av surfbrädan och hela låret är ett stort, brinnande blåmärke? Blåmärken uppstår efter någon form av trauma eller skada på huden som får blodkärlen att spricka. De försvinner vanligtvis på egen hand, däremot kan du lindra smärtan, motverka inflammation och minska svullnaden under tiden. Det finns mycket du kan göra hemma själv för att “få bort” blåmärken (1):

1. Lindra med is

Applicera is omedelbart efter skadan för att minska blodflödet runt området. Blodkärlen krymper och mängden blod som läcker ut i den omgivande vävnaden minskar. Resultatet blir att svullnaden minskar efter exempelvis stukning och kan förhindra att stora blåmärken bildas. Du kan använda en kylklamp eller en påse frysta grönsaker insvept i en handduk. Tryck den mot blåmärket i 10 minuter åt gången.

2. Lyft upp

Lyft om möjligt upp det skadade området så att det ligger ovanför hjärtat. Detta hjälper till att lindra smärta och minska ödem och trycket i området. Detta blir också en perfekt möjlighet att vila och koppla av, vilket hjälper läkningsprocessen.

3. Svalkande aloe vera

Aloe vera har visat sig minska smärta och inflammation. Applicera aloe vera gel på det drabbade området och upprepa regelbundet i några dagar (2). Ett tips är att förvara din aloe vera gel i kylen för en extra kyleffekt.

4. Arnica för svullnad

Arnica montana (slåttergubbe) är en blomma som traditionellt används för att minska inflammation och svullnad vilket gör den till en idealisk behandling för blåmärken. En 2010-studie fann att arnica salva minskade laserinducerade blåmärken (3). Använd en arnica salva eller liniment på blåmärken några gånger om dagen.

5. Ananas dämpar inflammation

Bromelain är enzym som finns i ananas. Högsta halter av enzym finns i fruktstammen.  Bromelain kan bland annat hjälpa till att dämpa inflammation (4). Du kan äta ananas eller ta kosttillskott med bromelain.

Stora blåmärken kan ta några veckor att läka. Håll ett öga på utvecklingen. Tänk på att blåmärken kan vara resultatet av en kraftig vrickning eller fraktur. Kontakta läkare om:

  • skadan verkade mindre allvarlig, men att du efter tre dagar fortfarande upplever smärta
  • du verkar lätt få blåmärken utan anledning
  • du märker blod i urinen eller avföringen
  • du utvecklar en klump över ditt blåmärke. Detta är symtom på en allvarligare skada.

Källor:

  1. https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-bruise/basics/art-20056663
  2. Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Chapter: 18.3.16. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011.
  3. Leu S, Havey J, White LE, Martin N, Yoo SS, Rademaker AW, Alam M. Accelerated resolution of laser-induced bruising with topical 20% arnica: a rater-blinded randomized controlled trial. Br J Dermatol. 2010 Sep;163(3):557-63. doi: 10.1111/j.1365-2133.2010.09813.x.
  4. Rathnavelu V, Alitheen NB, Sohila S, Kanagesan S, Ramesh R. Potential role of bromelain in clinical and therapeutic applications. Biomed Rep. 2016;5(3):283-288. doi:10.3892/br.2016.720

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.