Din varukorg är tom
falsefalse

Detoxa med saltvattenflush

  • Detox,
  • DIY,
  • Hälsa & Harmoni

Inför sommaren är det många av oss som vill ha förändring – vi tar tag i vår livsstil och hälsa extra mycket. Vi börjar träna och röra på oss mera, ändrar i kosten för att må bättre och kanske gå ner några envisa kilon. Vi juicefastar, kör detoxkurer och olika flushkurer för att kickstarta kroppen. Sedan några år tillbaka är saltvattenflush och en epsomsaltflush en populär trend för att rensa tarmen som flera kombinerar med juicefastan för en bättre effekt. Men vad är vattenflushen för något och funkar den verkligen?

Vad är saltvattenflush?

Saltvattenflush används främst för att rengöra tjocktarmen, underlätta med kronisk förstoppning och hjälpa till att detoxa kroppen. En saltvattenflush går med på att dricka en blandning av varmt eller ljummet vatten och havssalt. Att dricka salt och varmt vatten har en laxerande effekt. Det orsakar vanligtvis en tarmtömning inom 30 minuter till en timme, men det kan också ta längre tid. Förespråkare anser att flushen hjälper till att ta bort gifter, gammalt plack och t.o.m. olika slags parasiter som kan sitta inuti tjocktarmen.

Flush och yoga

Saltvattenflush i de flesta fall är effektiv på kort sikt för att rengöra tjocktarmen genom att orsaka tarmrörelser. Vissa kombinerar flushen med yoga och en studie från 2010 i Journal of Alternative and Complementary Medicine visade att omväxlande dricka ljummet saltvatten och göra specifika yogaställningar effektivt rensade tarmen som förberedelse för koloskopi. Tyvärr är vetenskapliga studier i ämnet begränsade. Anekdotiska bevis för hur den fungerar finns det gott om dock.

Är saltvattenflush något för mig?

Förespråkare till saltvattenflush rekommenderar den för personer som är kroniskt förstoppade eller som upplever oregelbundna tarmtömningar. Den kan också rekommenderas som en del av en juicefasta. Så som det gäller olika detoxkurer bör man vara välmående och frisk för övrigt innan man börjar en detoxkur samt lyssna på sin kropp.

Hur gör jag saltvattenflush?

Du gör saltvattenflush först på morgonen, när du vaknat. Du kan också göra den på kvällen, några timmar efter din sista måltid. Det spelar egentligen ingen roll vilken tid på dygnet du gör flushen så länge den görs på fastande mage. Planera att stanna hemma några timmar efter att du har druckit saltvattnet. Du kommer sannolikt att ha flera tarmtömningar. Så du bör ha en toalett i närheten.

Det är viktigt att använda havssalt eller ett äkta Himalayasalt och inte ett vanligt bordssalt.

  • Lös upp 2 teskedar havssalt i en liter ljummet vatten.
  • Tillsätt färskpressad citronsaft för att förbättra smaken, om så önskas (kan uteslutas).
  • Drick blandningen så fort som möjligt på fastande mage. Du bör känna ett behov av att tömma tarmen kort efter du har druckit saltvattenblandningen.
När du kickstartar med saltvattenflush

Att dricka saltvatten på fastande mage kan orsaka illamående. Du kan också uppleva kramper, uppblåsthet och uttorkning. Det är viktigt att inte stressa in i processen utan ta det lugnt, vila och låta kroppen arbeta. Du har ju precis druckit en liter saltvatten och det är ju mycket. Kom ihåg att dricka mer än vanligt av vanligt vatten för att kompensera för vätskeförlusten under flushen. De flesta upplever att de måste tömma tarmen men det finns personer som inte gör det. Drick vatten ändå.

 

Flush med Epsomsalt

Epsomsalt kallas även Bittersalt. Det ser ut som bordssalt men det innehåller inte natriumklorid utan mineralerna magnesium och sulfat. Epsomsalt lugnar trötta fötter och lindrar muskelvärk. Det används ofta i DIY badsalt och hudskrubb. Det intas även oralt för att lindra förstoppning. Det anses vara lättare för kroppen att hantera än laxeringsmedel.

Epsomsalt mot förstoppning hur gör jag?

När du äter epsomsalt ökar mängden vatten i tarmarna, vilket mjukar upp avföringen och gör det lättare att passera. För att behandla förstoppning med epsomsalt, följ protokollen nedan. Lös upp 2 till 4 teskedar epsomsalt i 8 dl ljummet vatten och drick omedelbart. Om du har svårt med smaken prova att tillsätta färsk citronsaft (kan uteslutas).
Epsomsalt börjar verka inom 30 minuter till sex timmar. Att använda saltet utvärtes dvs i badet kan också lindra förstoppning då du absorberar magnesium genom huden. Du behöver då lösa upp betydligt mer saltet i badvattnet än du använder under flushen.

OBS! Det är viktigt att dricka mycket mer vatten än vanligt under dagen du gör kuren eftersom epsomsalt är vätskedrivande. Kuren passar friska och välmående personer. Upprepa inte kuren flera dagar i rad. Den ska användas som en tillfällig lindring.

Kroniska förstoppningar

Lider du av kroniska förstoppningar är det viktigt att du undersöker detta och jobbar med grundorsaken. Prata med din läkare eller terapeut. Kroniska förstoppningar beror ofta på livsstilen men kan även vara symptom av sjukdomar (t.ex. allergier, IBS, sköldkörtelsjukdomar, diabetes och cancer).

Livsstilen påverkar

Saker du kan göra själv för att hjälpa tarmarna arbeta effektivt och blir av med förstoppningar.

  • Drick mycket vatten under dagen
  • Ät fiberrik mat
  • Använd kokosoljan i matlagning eller i t.ex. morgonkaffet. Kokosoljan är känd för att sätta i gång tarmarna.
  • Fysisk aktivitet varje dag. Vardagsmotion är viktigt och att du inte sitter still under hela arbetsdagen.
  • Använd laxeringsmedel så sällan som möjligt. Regelbunden användning av laxeringsmedlet kan göra att kroppen har svårt att arbeta själv.
  • Gå igenom dina läkemedel. Vissa läkemedel så som opiater, lugnande medel eller blodtrycksmedicin kan orsaka kronisk förstoppning. Om du tar mediciner som orsakar förstoppning, fråga din läkare om i fall ett icke-förstoppande alternativ finns tillgängligt.

En saltvattenflush eller en epsomsaltflush kommer med hög sannolikhet sätta igång tjocktarmen och hjälper med tömningen vare det sig är en förstoppning eller en rensningskur. Kuren är till friska och välmående personer utan ett allvarligt medicinskt tillstånd. Du bör inte göra saltvattenflush eller epsomsaltflush för ofta utan som en kur.

 

 

Bloggat av Karolina Hoffmann, Ph.D.