Din varukorg är tom
falsefalse

Stöd i vardagen för dig med NPF

  • NPF

Att leva med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF), som t ex ADHD/ADD eller autism, kan innebära en vardag med mycket intryck, stress och svårigheter att hålla fokus. Men det finns några enkla knep och verktyg som kan göra stor skillnad, och underlätta vardagen för både barn och vuxna.

Skapa lugn med avslappningsövningar

Avslappningsövningar som yoga, andningsövningar och mindfulness kan hjälpa till att hitta lugn och återhämtning. Det kan räcka med några minuters stillhet, där du blundar och fokuserar på din andning. Att lyssna på lugn musik eller följa en guidad meditation kan också göra stor skillnad. 

För personer med NPF kan dessa stunder vara extra värdefulla för att samla kraft och minska stress. Det behöver inte vara avancerat, några enkla rörelser hemma eller att följa en kort yogavideo räcker. Att tillföra små och enkla pauser i sin vardag kan göra stor skillnad över tid. 

Tips: En enkel yogaövning

En enkel yogaövning som passar bra för att hitta lugn är Barnets position (Balasana), som hjälper kroppen slappna av, gör så här:

  • Sitt på knä på golvet och låt stortårna nudda varandra. 
  • Sätt dig bak på hälarna och sträck armarna framåt samtidigt som du lutar fram överkroppen, tills pannan vilar mot mattan.  
  • Andas långsamt och djupt, och känn hur spänningar i kroppen släpper vid varje utandning. 
  • Stanna kvar i positionen i 2-3 minuter, eller så länge det känns skönt. 

Barnets position är lätt att göra hemma och funkar även för nybörjare inom yoga. Den är enkel att anpassa, du kan t ex placera en kudde under bröstet eller pannan för extra stöd. [1]

Mindfulness 

Mindfulness handlar om att stanna upp och vara närvarande i stunden, utan att försöka förändra något. Det är ett sätt att skapa en mental avslappning, speciellt när vardagen känns intensiv. Att ta några djupa andetag och lyssna på ljuden omkring dig är enkla sätt att öva mindfulness. Även en kort paus på morgonen med en kopp kaffe i tystnad, eller att skriva ner sina tankar i en anteckningsbok kan bidra till ökat lugn och en känsla av kontroll. 

Tips: En enkel mindfulness övning

Ett bra sätt att träna mindfulness är att fokusera på andningen. Det kräver inga redskap och behöver inte ta så mycket av din tid. Du väljer själv hur mycket tid du vill avsätta till det. Detta är en enkel andningsövning du kan göra om du känner dig stressad eller ofokuserad: 

  • Sätt dig bekvämt och blunda om det känns okej.
  • Fokusera på din andning, följ inandningen och utandningen. 
  • När andra tankar dyker upp, notera dem och rikta tillbaka fokuset försiktigt till andningen.

Träning vid NPF 

Träning kan vara till stor hjälp för dem med NPF. Genom träning ökar produktionen av dopamin och serotonin, som ofta är låga hos personer med ADHD. Detta kan leda till bättre fokus, mindre impulsivitet och ökad stabilitet. En fördel med träning är att det skapar struktur och rutiner, vilket kan vara värdefullt för personer som annars kan ha svårt att få till detta i sin vardag. [2]

Kom igång med enkel träning – för både barn och vuxna

Träning behöver inte vara krångligt eller tidskrävande för att göra skillnad. Här kommer några enkla sätt att röra på sig i vardagen: 

  • Ta en promenad i skogen: En lugn promenad i skogen ger fysisk rörelse och ro, och kan bli en aktivitet man gör tillsammans.  
  • Simma i havet eller i en simhall: Skonsamt sätt att träna, utan att det känns för ansträngande. 
  • Ta en cykeltur: En rolig aktivitet att göra tillsammans, som också ger motion. 
  • Balansövningar: Testa några enkla övningar som att stå stilla på ett ben eller gå balansgång. 
  • Kort träningspass hemma: Övningar som knäböj, plankan och armhävningar, kräver ingen utrustning och man kan göra det tillsammans. 

Hitta det som fungerar för dig 

Avslappning, mindfulness och träning kan vara värdefulla komplement i vardagen, men tänk på att de inte ersätter medicinsk behandling eller psykologiskt stöd. Det finns inget vetenskapligt stöd till att dessa metoder fungerar för alla med NPF, men många upplever att små förändringar i vardagen kan göra stor skillnad för välmåendet.  Har du NPF eller lever du nära någon som har det? Våga testa dig fram med olika metoder, kanske är det en kort andningsövning eller ett träningspass i veckan som gör stor skillnad för just dig!    Bloggat av Aida Hasani Granskad av Lisa Bergdahl 

Referenser

  1. Yogobe. (u.å.). Balasana – Barnet. Hämtad 13 maj 2025, från https://yogobe.com/se/yoga/positioner/balasana

  2. Svenska Gymnastikförbundet. (2025, 24 februari). Gymnastik och träning – en naturlig medicin för barn med NPF. https://www.gymnastik.se/ovriga-sidor/nyheter/nyheter-2025/nyheter-2025/2025-02-24-gymnastik-och-traning—en-naturlig-medicin-for-barn-med-npf