När ska du ta dina kosttillskott för bästa effekt?

När skall kosttillskott tas

Tar du flera kosttillskott och funderar på när på dagen det är bäst att ta dem? Eller undrar du vilka kosttillskott som går bra att ta på tom mage och vilka som ska tas i samband med måltid? Kanske har du några tillskott som passar bra att ta ihop eller kanske vid olika tillfällen? Vi får ofta liknande frågorna när vi pratar med våra kunder. Därför kommer en liten guide här med några av de vanligaste kosttillskotten och när det är mest effektivt att ta dem. Kom ihåg att guiden enbart är en rekommendation och ska inte användas som medicinsk rådgivning!

Kosttillskott till morgonen och förmiddagen

På morgonen kan det vara fördelaktigt att inta kosttillskott som på något sätt är involverade i kroppens energimetabolism och höjer prestandan. För samma anledning skall du också undvika att ta dessa preparaten på kvällen eftersom de kan ge dig extra energi och göra det svårt att varva ner inför kvällen, särskilt om du är känslig och har lätt för att känna av effekten.

Här listar vi några av de vanligaste energihöjande kosttillskotten som passar bäst att intas på morgonen/förmiddagen.

Kosttillskott som passar till eftermiddag/kväll

På kvällen vill du kunna slappna av och kroppen behöver varvar ner inför natten. Det mest fördelaktiga är att ta kosttillskotten som har en lugnande verkan då. Väljer du kosttillskott med aktiva ämnen som kan underlätta sömnen, ta de gärna en timme till en halvtimme innan du lägger dig så att de kan börja verka innan du lagt dig.

Här följer några av de vanligaste kosttillskotten som ger bäst effekt om de tas på eftermiddagen/kvällen.

Vilka kosttillskott kan du ta när som helst på dagen?

När det kommer till kosttillskott som antingen är uppiggande eller avslappnande fungerar de bra att ta när som helst på dagen. Här kommer några vanliga exempel på dessa:

 • Omega-3 fettsyror
 • Probiotika (gärna i samband med måltid)
 • C-vitamin (om du tar höga doser, sprid de gärna under dagen för ett bättre upptag)
 • Selen (absorberas lättare om den tas ihop med vitamin E eller B1, B3 och B6).
 • Järn (tas helst på tom mage, undvik koffein, fibrer & mejeriprodukter i samband med järntillskott då de hämmar upptaget).
 • Vitamin E
 • Vitamin A
 • D-vitamin (kan upplevas uppiggande av vissa, men känner du inte av den effekten kan du ta det när som helst på dagen).
 • Multivitamin (dela gärna dosen mellan olika måltider)
 • Antioxidanter
 • Kalcium (vissa personer föredrar att ta det på morgonen)
 • Ashwagandha (kan tas morgon och kväll, men känner du dig pigg ta kvällsdosen på eftermiddagen i stället)
 • Alger, så som chlorella eller spirulina

Kosttillskott i samband med måltid

Oftast står det på etiketten om just ditt kosttillskott skall tas i samband med måltid eller ej, därför skall du alltid titta noga på etiketten i första hand. Känsliga personer kan reagera om mineral- eller vitamintillskott tas på tom mage, i sådant fall ta hellre kosttillskott i samband med måltid.

Om man vill går det bra att ta vattenlösliga näringsämnen mellan måltiderna. B- och C-vitaminer är vattenlösliga och fungerar bra att ta när som helst på dagen ihop med ett glas vatten. Kroppen lagrar inte dem och du kommer att kissa ut evt överskott. Däremot lagras fettlösliga vitaminer av kroppen. Här behövs fett för att upptaget ska bli optimalt därför passar de bra i samband med måltider som innehåller fett. Som alternativ kan man även ta de tillsammans med en sked olja till exempel kokosolja, olivolja eller omega-3 tillskott. Följande är exempel på fettlösliga tillskott:

Vilka kosttillskott kan tas ihop?

D-vitamin och magnesium är ett par som fungerar bra ihop. Magnesium behövs nämligen för att kroppen ska kunna aktivera D-vitaminet. Detta kan vara bra att komma ihåg om man vill åtgärda en D-vitaminbrist och/eller inta höga doser D-vitamin. Då kan det vara en bra idé att även komplettera med ett magnesiumpreparat.

Andra kosttillskott som går hand i hand är att ta fettlösliga kosttillskott ihop med omega-3, det vill säga om man inte tar dem i samband med en måltid.

Sist men inte minst, kom ihåg att när du äter din vanliga mat får du i dig en blandning av flera olika aktiva näringsämnen, såsom vitaminer, mineraler, antioxidanter och enzymer. I det sammanhanget tänker vi oftast inte på hur upptaget skulle kunna maximeras. Trots detta får vi i oss mycket nyttigt om vi äter en balanserad och varierad kost med mycket grönt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.